Klasszikus

Földvári Napok a Duna-parton

2005.06.21. 00:00
Ajánlom
Az idén a Művészetek Palotájában „vendégeskedő” Földvári Napok péntek esti hangversenyén Peskó Zoltán vezényelte a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. A legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal Kurtág György új művének, a hegedűre, brácsára és zenekarra írt … concertanté…-nak magyarországi premierjét előzte meg. A magánszólamokat a 2003-as ősbemutató szólistái, egyben a darab címzettjei, Hiromi Kikuchi és Ken Hakii játszották.

Kurtág kompozíciója előtt azonban idősebb pályatársa, Szőllősy András 1972-ben írt alkotása, a Trasfigurazioni hangzott el. Nagy várakozással tekintettem a darab elé, amelyet eddig csak hírből ismertem. Az életmű egyik sarokköveként számontartott Trasfigurazionit felépítésének szigorú logikájáért és érzelmi mélységeiért szokták méltatni az elemzők. A mű különleges népszerűségét (vagy legalábbis megbecsültségét) jelzi, hogy a nyolcvanas évek elején A hét zeneműve sorozat egyik műsorában a Trasfigurazioniról hangzott el rádióelőadás. Elismerve a darab erényeit és szépségeit, bevallom, a vele való találkozás most nem tett rám különösebben mély benyomást.

Kurtág „kettősversenyével” kapcsolatban is voltak pozitív előítéleteim. Ezek egyrészt az egy évtizeddel korábbi zenekari művel, a Sztélével kapcsolatos tapasztalataimon, másrészt Farkas Zoltánnak a Muzsika 2003 decemberi számában a … concertanté…-ról megjelent elemző méltatásán alapultak. Hogy a kompozíció megítélésétől ezúttal mégis el kell tekintenem, annak az az oka, hogy a zenekar feletti pódiumülések egyikére kaptam jegyet. Ez Szőllősy darabjának hallgatása közben kifejezetten hasznosnak bizonyult, hiszen testközelből figyelhettem meg Peskó Zoltán energikus, ugyanakkor célratörő és kifejező karmesteri mozdulatait. Kurtág alkotásának teljes értékű befogadását azonban lehetetlenné tette, hogy a szólistákat csak hátulról láthattam-hallhattam. Annyi mindenesetre számomra is kiderült, hogy a … concertante… varázslatosan hangszerelt alkotás. A szólisták teljesítményét csupán abból tudom megítélni, hogy a mű elhangzását követően a színpadra siető zeneszerző őszinte örömmel és lelkesedéssel gratulált nekik.

A szünet után A csodálatos mandarin hangzott el: nem a hangversenyeken szokásos szvit-változat, hanem a pantomim teljes zenéje. Az előadásról csak annyi mondandóm van, hogy életem talán legnagyszerűbb Mandarinját hallottam péntek este (immár a földszintről). Nincs értelme ezt vagy azt a szólamot kiemelni: a Nemzeti Filharmonikusok tagjai mind fölényes biztonsággal és lehengerlően játszottak. A karmester legvégül meg sem hajolt, csak felállította a zenekart és kiment a pódiumról. Joggal ünnepeltette őket.

(2005. június 17. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem; A Földvári Napok „vendégjátéka” a Művészetek Palotájában; Szőllősy: Trasfigurazioni; Kurtág: … concertante…, op. 42; Bartók: A csodálatos mandarin, op. 19; km.: Hiromi Kikuchi (hegedű), Ken Hakii (brácsa), Nemzeti Filharmonikus Zenekar; vez.: Peskó Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.