Klasszikus

Fölhúzott orral

2003.12.23. 00:00
Ajánlom
Úgy érzem magam, mint egy Wodehouse-regényben az arisztokrata idióta, aki kirúgja a komornyikját. De miért? Nagyon rendes ember volt. Nem a jelleme ellen volt kifogásom, mondja a gentleman, csak rosszul vasalta ki a nadrágomat.

Biztos vagyok abban, hogy van miért szeretni Frankl Pétert. Sőt. Meg is tudom mondani az okokat. Rokonszenves ember. Szereti a zenét. Szereti megosztani másokkal ezt az élményt. Kommunikatív. Továbbá van benne mindehhez valami furcsa báj is. Érezni az elegáns, frakkos, ősz úr jelmeze alatt a gyereket, aki kijön a pódiumra, izgul, játszik, örül a tapsnak. Csak maga a zongorázás nem annyira elragadó. Schubert, Schumann, Chopin. Tőlük játszott műveket Frankl Péter a Zeneakadémián, és valahogy az az érzés alakult ki hangverseny után, hogy pont ezek azok a zeneszerzők, akik nem állnak jól neki. Vagy fordítva. A baj az, hogy más és más okokból.

Schuberttől a Három zongoradarab nyitotta meg az estet. Gyönyörű zene, de most sehogy sem akart befejeződni. Mintha a dramaturgia hiányzott volna Fankl Péter előadásából: nem lehetett érzékelni a hangulati váltásokat, a visszatérésekben a megnyugvást vagy hazatalálást vagy bármit, ami miatt ugyanazt kétszer is érdemes lenne eljátszani. Nem történt semmi. Zongoráztak. Bizonyos fokig hasonló volt a probléma Schumann Szimfonikus etűdjeiben is. Frankl Péter elvérzett a darabon. Szépen leült a mű, a variációk nem jelentettek újabb és újabb kalandokat, újabb csiszolást a témán. Ez volt az a pillanat, amikor megszámoltam, hányan alszanak a pódiumülésen. Négyen biztosan, és valaki gyaníthatóan. Kicsit sok. Persze lenyűgöző nézni a küzdelmet a nehézségekkel és a puszta terjedelemmel, bejött egy úriember, és kiment egy izzadt, sebekkel borított harcos, de a harc… bocsánat a kérdésért, de a harc voltaképpen miért is zajlott?

A második rész Chopinjeit voltaképpen csak nem értem. Frankl Péter gond nélkül beáldozta az eleganciát, amit általában Chopinnek és zenéjének egyik legfontosabb jellemzőjeként szoktunk kapni és elfogadni. Nem képtelenség, ha van helyette valami más megközelítés, ha mondjuk súlyossággal vagy viharral, tűzzel, vassal jobban lehet megmutatni ennek a zenének a valóságos magvát. De mit kaptunk most cserébe? Kis szögletességet, darabosságot, időnként nehézkességet. Ha agyonütnek, sem jövök rá, hogy mi ebben az üzlet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.