Klasszikus

Fölhúzott orral

2003.12.23. 00:00
Ajánlom
Úgy érzem magam, mint egy Wodehouse-regényben az arisztokrata idióta, aki kirúgja a komornyikját. De miért? Nagyon rendes ember volt. Nem a jelleme ellen volt kifogásom, mondja a gentleman, csak rosszul vasalta ki a nadrágomat.

Biztos vagyok abban, hogy van miért szeretni Frankl Pétert. Sőt. Meg is tudom mondani az okokat. Rokonszenves ember. Szereti a zenét. Szereti megosztani másokkal ezt az élményt. Kommunikatív. Továbbá van benne mindehhez valami furcsa báj is. Érezni az elegáns, frakkos, ősz úr jelmeze alatt a gyereket, aki kijön a pódiumra, izgul, játszik, örül a tapsnak. Csak maga a zongorázás nem annyira elragadó. Schubert, Schumann, Chopin. Tőlük játszott műveket Frankl Péter a Zeneakadémián, és valahogy az az érzés alakult ki hangverseny után, hogy pont ezek azok a zeneszerzők, akik nem állnak jól neki. Vagy fordítva. A baj az, hogy más és más okokból.

Schuberttől a Három zongoradarab nyitotta meg az estet. Gyönyörű zene, de most sehogy sem akart befejeződni. Mintha a dramaturgia hiányzott volna Fankl Péter előadásából: nem lehetett érzékelni a hangulati váltásokat, a visszatérésekben a megnyugvást vagy hazatalálást vagy bármit, ami miatt ugyanazt kétszer is érdemes lenne eljátszani. Nem történt semmi. Zongoráztak. Bizonyos fokig hasonló volt a probléma Schumann Szimfonikus etűdjeiben is. Frankl Péter elvérzett a darabon. Szépen leült a mű, a variációk nem jelentettek újabb és újabb kalandokat, újabb csiszolást a témán. Ez volt az a pillanat, amikor megszámoltam, hányan alszanak a pódiumülésen. Négyen biztosan, és valaki gyaníthatóan. Kicsit sok. Persze lenyűgöző nézni a küzdelmet a nehézségekkel és a puszta terjedelemmel, bejött egy úriember, és kiment egy izzadt, sebekkel borított harcos, de a harc… bocsánat a kérdésért, de a harc voltaképpen miért is zajlott?

A második rész Chopinjeit voltaképpen csak nem értem. Frankl Péter gond nélkül beáldozta az eleganciát, amit általában Chopinnek és zenéjének egyik legfontosabb jellemzőjeként szoktunk kapni és elfogadni. Nem képtelenség, ha van helyette valami más megközelítés, ha mondjuk súlyossággal vagy viharral, tűzzel, vassal jobban lehet megmutatni ennek a zenének a valóságos magvát. De mit kaptunk most cserébe? Kis szögletességet, darabosságot, időnként nehézkességet. Ha agyonütnek, sem jövök rá, hogy mi ebben az üzlet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.