Klasszikus

Folkloriada Pécsett és Budapesten

2004.07.19. 00:00
Ajánlom
Az idén Magyarország rendezi meg a CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels) "III. World Folkloriada" elnevezésű népművészeti olimpiáját - a rendezvénysorozaton közel 80 ország 2500 táncosa és zenésze lép fel.

A Folkloriada első fele augusztus 12. és 16. között zajlik Pécsett, a záró rendezvényeket pedig Budapesten tartják augusztus 21-22-én. Közben számos vidéki város is bekapcsolódik a színes programok rendezésébe: Gyula, Százhalombatta, Gyöngyös, Salgótarján, Jászberény, Ráckeve, Sárvár, Sátoraljaújhely mellett számos kis település is vendégül látja a táncosokat, népművészeket.

„1998-ban pályáztuk meg a világtalálkozó rendezési jogát, és hogy megkaptuk, az az élő népművészet nemzetközi elismerését jelzi" – ismertette a májusi sajtótájékoztatón Héra Éva fesztiváligazgató, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének Elnöke. A rendezvényt a NKÖM mintegy 100, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 50, Pécs városa 40 millió forinttal támogatja. A négyévente megrendezett World Folkloriadát elsőként 1996-ban Hollandiában tartották, a második 2000-ben Japánban volt, és 2008-ban Kanada nyerte el a rendezés jogát. Nagy elismerés hazánk számára, hogy a CIOFF testülete a pályázók közül Magyarországot választotta a 2004-es események helyszínéül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.