Klasszikus

Folkloriada Pécsett és Budapesten

2004.07.19. 00:00
Ajánlom
Az idén Magyarország rendezi meg a CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels) "III. World Folkloriada" elnevezésű népművészeti olimpiáját - a rendezvénysorozaton közel 80 ország 2500 táncosa és zenésze lép fel.

A Folkloriada első fele augusztus 12. és 16. között zajlik Pécsett, a záró rendezvényeket pedig Budapesten tartják augusztus 21-22-én. Közben számos vidéki város is bekapcsolódik a színes programok rendezésébe: Gyula, Százhalombatta, Gyöngyös, Salgótarján, Jászberény, Ráckeve, Sárvár, Sátoraljaújhely mellett számos kis település is vendégül látja a táncosokat, népművészeket.

„1998-ban pályáztuk meg a világtalálkozó rendezési jogát, és hogy megkaptuk, az az élő népművészet nemzetközi elismerését jelzi" – ismertette a májusi sajtótájékoztatón Héra Éva fesztiváligazgató, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének Elnöke. A rendezvényt a NKÖM mintegy 100, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 50, Pécs városa 40 millió forinttal támogatja. A négyévente megrendezett World Folkloriadát elsőként 1996-ban Hollandiában tartották, a második 2000-ben Japánban volt, és 2008-ban Kanada nyerte el a rendezés jogát. Nagy elismerés hazánk számára, hogy a CIOFF testülete a pályázók közül Magyarországot választotta a 2004-es események helyszínéül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Plusz

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.
Klasszikus ajánló

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Klasszikus ajánló

Márciusi kínálat az Óbudai Társaskörben

Bach, Bartók, Beethoven, Sztravinszkij – nagy zeneszerzők és különleges estek az Óbudai Társaskör márciusi programkínálatában.