Klasszikus

Folkloriada Pécsett és Budapesten

2004.07.19. 00:00
Ajánlom
Az idén Magyarország rendezi meg a CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels) "III. World Folkloriada" elnevezésű népművészeti olimpiáját - a rendezvénysorozaton közel 80 ország 2500 táncosa és zenésze lép fel.

A Folkloriada első fele augusztus 12. és 16. között zajlik Pécsett, a záró rendezvényeket pedig Budapesten tartják augusztus 21-22-én. Közben számos vidéki város is bekapcsolódik a színes programok rendezésébe: Gyula, Százhalombatta, Gyöngyös, Salgótarján, Jászberény, Ráckeve, Sárvár, Sátoraljaújhely mellett számos kis település is vendégül látja a táncosokat, népművészeket.

„1998-ban pályáztuk meg a világtalálkozó rendezési jogát, és hogy megkaptuk, az az élő népművészet nemzetközi elismerését jelzi" – ismertette a májusi sajtótájékoztatón Héra Éva fesztiváligazgató, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének Elnöke. A rendezvényt a NKÖM mintegy 100, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 50, Pécs városa 40 millió forinttal támogatja. A négyévente megrendezett World Folkloriadát elsőként 1996-ban Hollandiában tartották, a második 2000-ben Japánban volt, és 2008-ban Kanada nyerte el a rendezés jogát. Nagy elismerés hazánk számára, hogy a CIOFF testülete a pályázók közül Magyarországot választotta a 2004-es események helyszínéül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.