Klasszikus

Folytatódik a Chopin-év programsorozata

2010.10.20. 14:43
Ajánlom
A Chopin bicentenárium kapcsán már számos, nagy látogatottságnak örvendő rendezvényre került sor, a java azonban még csak most jön!

Az ősz-téli programok közül összegyűjtöttük azokat az ígéretes és izgalmas koncerteket, melyekről nagy kár volna lemaradni. Ilyen többek között a Fesztiválzenekar lengyel estje, Bogányi Gergely fergeteges Chopin-maratonja, valamint a Simfonia Varsovia ünnepélyes zárókoncertje.

A Budapesti Fesztiválzenekar lengyel estjének műsorszámai között szerepel Stanislaw Monuiszko (a nemzeti lengyel opera atyja) legismertebb operájának nyitánya, Chopin opus 11-es első (e-moll) zongoraversenye és egy Szymanowki-szimfónia. A koncertet a Müpában Antoni Wit vezényli, zongorán közreműködik Yundi Li, a 2000-es Varsói Chopin Verseny első helyezettje.

A nemzetközi Chopin-év egyik legkülönlegesebb csemegéjének ígérkezik Bogányi Gergely két napon át tartó Chopin-maratonja. A Kossuth- és Liszt-díjas fiatal zongoraművész előadásában tíz zenei blokkba sűrítve csendül fel mindössze 48 óra leforgása alatt Chopin egész életműve. A Chopin-év magyarországi programsorozatának zárókoncertjén a Simfonia Varsovia játszik. A lengyel szimfonikus zenekar ma már méltán nevezhető Európa egyik legjobb, legrugalmasabb zenekarának, amelynek repertoárja a 18. századtól a kortárs zenéig terjed. Decemberi koncertjükön Farkas Gábor kiváló fiatal zongoraművész, valamint George Csicsinadze, grúz karmester közreműködésében Liszt és Chopin alkotásait hallhatjuk tőlük a Müpa nagytermében, ezzel előlegezve a 2011-es Liszt-évet.

A komolyzenei koncerteken kívül még számos egyéb program vár a lelkes zenekedvelő közönségre: könyvbemutató, vándorkiállítás Pécsett, majd Budapesten, különleges public art projekt az Andrássy úton valamint egy grandiózus Chopin-kvíz.


Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének megírásával állított emléket közeli barátjának. A két romantikus zeneszerző egymást követő évfordulója kapcsán a budapesti Lengyel Intézet és a Gondolat Kiadó e különleges kultúrtörténeti emlék újrakiadásával szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz Liszt csaknem elfeledett művét.

A Fryderik Chopin története című vándorkiállítás még október 22-éig látható Pécsett, utána három hétre a Müpába költözik. A tárlat során mélyebben megismerkedhetünk a lengyel zeneszerző személyével, zongoraművészetével és alkotómunkájának sajátosságaival. Akinek egyáltalán nincs ideje elmenni a fenti programokra, az se csüggedjen, elég, ha a napi rohanás közepette célba veszi az Andrássy út Nagymező utca kereszteződését, ahol, ha egy pillanatra letekint a földre, egy zongoraklaviatúra alakú gyalogátjárót fog látni, ami egyébként egyben a varsói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés szaka által 2008-ban meghirdetett pályázat nyertes pályaműve. És ha netalán akadnának közöttünk olyanok, aki az összes programra el tudnak menni, ne hagyják, hogy az új élmények és ismeretek a feledés homályába merüljenek, teszteljék memóriájukat egy többfordulós Chopin-kvízzel, ahol a versenyzők között zenei kiadványokat, albumokat, sőt egy lengyelországi utazást is kisorolnak. A kvízzel természetesen mindenki próbálkozhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.