Klasszikus

Folytatódik a Chopin-év programsorozata

2010.10.20. 14:43
Ajánlom
A Chopin bicentenárium kapcsán már számos, nagy látogatottságnak örvendő rendezvényre került sor, a java azonban még csak most jön!

Az ősz-téli programok közül összegyűjtöttük azokat az ígéretes és izgalmas koncerteket, melyekről nagy kár volna lemaradni. Ilyen többek között a Fesztiválzenekar lengyel estje, Bogányi Gergely fergeteges Chopin-maratonja, valamint a Simfonia Varsovia ünnepélyes zárókoncertje.

A Budapesti Fesztiválzenekar lengyel estjének műsorszámai között szerepel Stanislaw Monuiszko (a nemzeti lengyel opera atyja) legismertebb operájának nyitánya, Chopin opus 11-es első (e-moll) zongoraversenye és egy Szymanowki-szimfónia. A koncertet a Müpában Antoni Wit vezényli, zongorán közreműködik Yundi Li, a 2000-es Varsói Chopin Verseny első helyezettje.

A nemzetközi Chopin-év egyik legkülönlegesebb csemegéjének ígérkezik Bogányi Gergely két napon át tartó Chopin-maratonja. A Kossuth- és Liszt-díjas fiatal zongoraművész előadásában tíz zenei blokkba sűrítve csendül fel mindössze 48 óra leforgása alatt Chopin egész életműve. A Chopin-év magyarországi programsorozatának zárókoncertjén a Simfonia Varsovia játszik. A lengyel szimfonikus zenekar ma már méltán nevezhető Európa egyik legjobb, legrugalmasabb zenekarának, amelynek repertoárja a 18. századtól a kortárs zenéig terjed. Decemberi koncertjükön Farkas Gábor kiváló fiatal zongoraművész, valamint George Csicsinadze, grúz karmester közreműködésében Liszt és Chopin alkotásait hallhatjuk tőlük a Müpa nagytermében, ezzel előlegezve a 2011-es Liszt-évet.

A komolyzenei koncerteken kívül még számos egyéb program vár a lelkes zenekedvelő közönségre: könyvbemutató, vándorkiállítás Pécsett, majd Budapesten, különleges public art projekt az Andrássy úton valamint egy grandiózus Chopin-kvíz.


Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének megírásával állított emléket közeli barátjának. A két romantikus zeneszerző egymást követő évfordulója kapcsán a budapesti Lengyel Intézet és a Gondolat Kiadó e különleges kultúrtörténeti emlék újrakiadásával szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz Liszt csaknem elfeledett művét.

A Fryderik Chopin története című vándorkiállítás még október 22-éig látható Pécsett, utána három hétre a Müpába költözik. A tárlat során mélyebben megismerkedhetünk a lengyel zeneszerző személyével, zongoraművészetével és alkotómunkájának sajátosságaival. Akinek egyáltalán nincs ideje elmenni a fenti programokra, az se csüggedjen, elég, ha a napi rohanás közepette célba veszi az Andrássy út Nagymező utca kereszteződését, ahol, ha egy pillanatra letekint a földre, egy zongoraklaviatúra alakú gyalogátjárót fog látni, ami egyébként egyben a varsói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés szaka által 2008-ban meghirdetett pályázat nyertes pályaműve. És ha netalán akadnának közöttünk olyanok, aki az összes programra el tudnak menni, ne hagyják, hogy az új élmények és ismeretek a feledés homályába merüljenek, teszteljék memóriájukat egy többfordulós Chopin-kvízzel, ahol a versenyzők között zenei kiadványokat, albumokat, sőt egy lengyelországi utazást is kisorolnak. A kvízzel természetesen mindenki próbálkozhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.