Klasszikus

Folytatódik a Chopin-év programsorozata

2010.10.20. 14:43
Ajánlom
A Chopin bicentenárium kapcsán már számos, nagy látogatottságnak örvendő rendezvényre került sor, a java azonban még csak most jön!

Az ősz-téli programok közül összegyűjtöttük azokat az ígéretes és izgalmas koncerteket, melyekről nagy kár volna lemaradni. Ilyen többek között a Fesztiválzenekar lengyel estje, Bogányi Gergely fergeteges Chopin-maratonja, valamint a Simfonia Varsovia ünnepélyes zárókoncertje.

A Budapesti Fesztiválzenekar lengyel estjének műsorszámai között szerepel Stanislaw Monuiszko (a nemzeti lengyel opera atyja) legismertebb operájának nyitánya, Chopin opus 11-es első (e-moll) zongoraversenye és egy Szymanowki-szimfónia. A koncertet a Müpában Antoni Wit vezényli, zongorán közreműködik Yundi Li, a 2000-es Varsói Chopin Verseny első helyezettje.

A nemzetközi Chopin-év egyik legkülönlegesebb csemegéjének ígérkezik Bogányi Gergely két napon át tartó Chopin-maratonja. A Kossuth- és Liszt-díjas fiatal zongoraművész előadásában tíz zenei blokkba sűrítve csendül fel mindössze 48 óra leforgása alatt Chopin egész életműve. A Chopin-év magyarországi programsorozatának zárókoncertjén a Simfonia Varsovia játszik. A lengyel szimfonikus zenekar ma már méltán nevezhető Európa egyik legjobb, legrugalmasabb zenekarának, amelynek repertoárja a 18. századtól a kortárs zenéig terjed. Decemberi koncertjükön Farkas Gábor kiváló fiatal zongoraművész, valamint George Csicsinadze, grúz karmester közreműködésében Liszt és Chopin alkotásait hallhatjuk tőlük a Müpa nagytermében, ezzel előlegezve a 2011-es Liszt-évet.

A komolyzenei koncerteken kívül még számos egyéb program vár a lelkes zenekedvelő közönségre: könyvbemutató, vándorkiállítás Pécsett, majd Budapesten, különleges public art projekt az Andrássy úton valamint egy grandiózus Chopin-kvíz.


Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének megírásával állított emléket közeli barátjának. A két romantikus zeneszerző egymást követő évfordulója kapcsán a budapesti Lengyel Intézet és a Gondolat Kiadó e különleges kultúrtörténeti emlék újrakiadásával szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz Liszt csaknem elfeledett művét.

A Fryderik Chopin története című vándorkiállítás még október 22-éig látható Pécsett, utána három hétre a Müpába költözik. A tárlat során mélyebben megismerkedhetünk a lengyel zeneszerző személyével, zongoraművészetével és alkotómunkájának sajátosságaival. Akinek egyáltalán nincs ideje elmenni a fenti programokra, az se csüggedjen, elég, ha a napi rohanás közepette célba veszi az Andrássy út Nagymező utca kereszteződését, ahol, ha egy pillanatra letekint a földre, egy zongoraklaviatúra alakú gyalogátjárót fog látni, ami egyébként egyben a varsói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés szaka által 2008-ban meghirdetett pályázat nyertes pályaműve. És ha netalán akadnának közöttünk olyanok, aki az összes programra el tudnak menni, ne hagyják, hogy az új élmények és ismeretek a feledés homályába merüljenek, teszteljék memóriájukat egy többfordulós Chopin-kvízzel, ahol a versenyzők között zenei kiadványokat, albumokat, sőt egy lengyelországi utazást is kisorolnak. A kvízzel természetesen mindenki próbálkozhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Zenés színház

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.
Klasszikus évad

Évadot hirdetett a Vajda Gergely művészeti vezetésével működő UMZE

A 2019-20-as évadban is izgalmas és változatos programot kínál az UMZE együttes. A keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolatáról szól az évad első programja.
Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését.