Klasszikus

Folytatódik a Chopin-év programsorozata

2010.10.20. 14:43
Ajánlom
A Chopin bicentenárium kapcsán már számos, nagy látogatottságnak örvendő rendezvényre került sor, a java azonban még csak most jön!

Az ősz-téli programok közül összegyűjtöttük azokat az ígéretes és izgalmas koncerteket, melyekről nagy kár volna lemaradni. Ilyen többek között a Fesztiválzenekar lengyel estje, Bogányi Gergely fergeteges Chopin-maratonja, valamint a Simfonia Varsovia ünnepélyes zárókoncertje.

A Budapesti Fesztiválzenekar lengyel estjének műsorszámai között szerepel Stanislaw Monuiszko (a nemzeti lengyel opera atyja) legismertebb operájának nyitánya, Chopin opus 11-es első (e-moll) zongoraversenye és egy Szymanowki-szimfónia. A koncertet a Müpában Antoni Wit vezényli, zongorán közreműködik Yundi Li, a 2000-es Varsói Chopin Verseny első helyezettje.

A nemzetközi Chopin-év egyik legkülönlegesebb csemegéjének ígérkezik Bogányi Gergely két napon át tartó Chopin-maratonja. A Kossuth- és Liszt-díjas fiatal zongoraművész előadásában tíz zenei blokkba sűrítve csendül fel mindössze 48 óra leforgása alatt Chopin egész életműve. A Chopin-év magyarországi programsorozatának zárókoncertjén a Simfonia Varsovia játszik. A lengyel szimfonikus zenekar ma már méltán nevezhető Európa egyik legjobb, legrugalmasabb zenekarának, amelynek repertoárja a 18. századtól a kortárs zenéig terjed. Decemberi koncertjükön Farkas Gábor kiváló fiatal zongoraművész, valamint George Csicsinadze, grúz karmester közreműködésében Liszt és Chopin alkotásait hallhatjuk tőlük a Müpa nagytermében, ezzel előlegezve a 2011-es Liszt-évet.

A komolyzenei koncerteken kívül még számos egyéb program vár a lelkes zenekedvelő közönségre: könyvbemutató, vándorkiállítás Pécsett, majd Budapesten, különleges public art projekt az Andrássy úton valamint egy grandiózus Chopin-kvíz.


Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének megírásával állított emléket közeli barátjának. A két romantikus zeneszerző egymást követő évfordulója kapcsán a budapesti Lengyel Intézet és a Gondolat Kiadó e különleges kultúrtörténeti emlék újrakiadásával szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz Liszt csaknem elfeledett művét.

A Fryderik Chopin története című vándorkiállítás még október 22-éig látható Pécsett, utána három hétre a Müpába költözik. A tárlat során mélyebben megismerkedhetünk a lengyel zeneszerző személyével, zongoraművészetével és alkotómunkájának sajátosságaival. Akinek egyáltalán nincs ideje elmenni a fenti programokra, az se csüggedjen, elég, ha a napi rohanás közepette célba veszi az Andrássy út Nagymező utca kereszteződését, ahol, ha egy pillanatra letekint a földre, egy zongoraklaviatúra alakú gyalogátjárót fog látni, ami egyébként egyben a varsói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés szaka által 2008-ban meghirdetett pályázat nyertes pályaműve. És ha netalán akadnának közöttünk olyanok, aki az összes programra el tudnak menni, ne hagyják, hogy az új élmények és ismeretek a feledés homályába merüljenek, teszteljék memóriájukat egy többfordulós Chopin-kvízzel, ahol a versenyzők között zenei kiadványokat, albumokat, sőt egy lengyelországi utazást is kisorolnak. A kvízzel természetesen mindenki próbálkozhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!