Klasszikus

Folytatódik a Concerto Mesteriskola

2015.08.27. 17:00
Ajánlom
A 2015/2016-os évadban is folytatódik a Concerto Mesteriskola, amelyet a Concerto Budapest zenekar vezetője, Keller András sokéves zenekarvezetői és oktatói tapasztalatával álmodott meg.

A programsorozat célja, hogy meghívott vendégelőadók közreműködésével a zenészi és zenekari élet kulisszatitkaiba avassa be a közönséget, a helyszín ebben az évadban is a BMC könyvtára lesz. Az évad nyitóelőadásán, 2015. szeptember 17-én (csütörtökön) 18 órától Gennagyij Rozsgyesztvenszkij és Viktoria Posztnyikova lesznek vendégek, akik Keller András meghívására érkeznek hazánkba. A Mesteriskola házigazdája ezúttal Dr. Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, aki igazán avatott szakértője a programnak.

Concerto Budapest

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Fejér Gábor)

A 84 éves orosz karmesterlegenda, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij napjaink egyik legelismertebb dirigense. A Moszkvai Nagyszínházés a Moszkvai Rádió Szimfonikus Zenekarának irányítása után hazájából elsőként olyan világhírű formációk vezető karmestereként dolgozott, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Szimfonikusok vagy a stockholmi Királyi Szimfonikus Zenekar.

Vendégkarmesterként vezette továbbá a Berlini Filharmonikusokat, a Bostoni Szimfonikusokat és a Chicagói Szimfonikus Zenekart. Páratlan munkabírását és tapasztalatát egyszerre jelzi, hogy több mint négyszáz lemezen szerepel a neve, s közel kétszer ennyi darabot vezényelt már.

Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

"Költői frazírozás", "kifinomult elegancia", "lélegzetelállító kontrasztok" – efféle jelzős szerkezetekkel írja körül a zongoraművésznő, Viktoria Posztnyikova játékát a kritika. Posztnyikova ízig-vérig orosz muzsikus; a lobbanékony temperamentum és a fölényes játéktechnikai magabiztosság egyszerre van jelen nála. Csodagyerekként indult, tehetségére már hatéves korában felfigyeltek. Tekintélyes nemzetközi díjak imponáló sorának birtokosa, aki olyan karmesterekkel játszott együtt szerte a világban, mint Yehudi Menuhin, Colin Davis, John Barbirolli és Adrian Boult. A két művész a Mesteriskola előadását követő napon 19:30-tól lép fel a Concerto Budapest zenekarral a Müpá-ban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.