Klasszikus

Folytatódik a Harmonia Humana

2008.03.31. 00:00
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt a Pannon Filharmonikusok volt az első vidéki zenekar, amely saját budapesti bérletsorozatot indított. A pécsi együttes 2008 tavaszára is négy koncertből álló budapesti bérletet hirdetett a Művészetek Palotájában, amelynek harmadik koncertjére április 11-én kerül sor Hamar Zsolt vezényletével.

A korszakalkotó orosz komponista, Rimszkij-Korszakov (1844-1908) műve, a Nagy orosz húsvét című nyitány indítja a koncertet. Rimszij-Korszakov zeneszerzőként és tanárként is nagy hatással volt kortársaira, valamint az őt követő nemzedékekre. Stravinsky is a mesterének tartotta. A nyitány bemutatója 1888 telén volt Szentpéterváron. Zenei anyaga egy ortodox népének-gyűjteményből való. Önéletrajzában a szerző így jellemzi darabját: „…átmenet Nagyszombat borongós, sejtelmes estjéből Húsvétvasárnap reggelének féktelen ujjongásába.”

Carl August Nielsen (1865-1931), akitől a Fuvolaverseny hangzik el április 11-én, Dánia legismertebb, ünnepelt zeneszerzője. Korai művei a későromantika hangvételétől távolságot tartó klasszicista esztétika jegyében születtek. 1910 után komponált darabjaiban megjelennek a korabeli európai zene modern elemei is. Fuvolaversenyét a virtuóz fuvolisták szívesen tűzik műsorukra.

Igor Stravinsky (1882-1971) Petruska című balettjét csak felkészült, virtuóz hangszeres előadókkal dolgozó zenekarok tűzik műsorukra. Stravinsky e darabot először zenekarral kísért zongoradarabnak szánta, ebben a formában akarta megörökíteni az orosz népmesék tragikus figuráját. Gyagilev kérésére írt ebből az anyagból táncjátékot, amely 1911-es párizsi bemutatóján olyan nagy sikert aratott, hogy szerzője – akit a Tűzmadár bemutatóján az előző évben már felfedezett a világ – hosszú időre irányt szabott az új európai zene fejlődésének. A zongora még a táncjátékban is jelentős szerepet játszik. A Petruska zenéjét népi elevensége, humora, realisztikus ábrázolókészsége és mély költészete mellett számos bravúros zeneszerzői tulajdonság avatja korszakalkotó remekművé. Ilyen elsősorban a hangszerelés, amely Rimszkij-Korszakov iskoláját dicséri. Csak kevés szerzőnek sikerült a vásári sokadalom zsibongását ilyen életszerűen, hitelesen megteremteni.

Seres Dóra fuvolaművész: a szombathelyi születésű művész 1994-98 között a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult. Egyetemi tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán folytatta, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója. 1999-ben nyerte első nemzetközi versenyét, amelyet számos versenygyőzelem követett, 2001-ben például a Nemzetközi Prágai Tavasz Fuvolaversenyen 1. Díjat, Japánban, a Kobei Nemzetközi Fuvolaversenyen 2. díjat nyert. 2004-ben szólistaként lépett fel a Bécsi Kamarazenekarral a Wiener Konzerthaus Mozart termében, a nemzetközi díjnyertesek sorozatában.

Három alkalommal nyert el Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjat. A versenydíjaknak köszönhetően meghívást kapott Emmanuel Pahud, William Bennett, Auréle Nicolet mesterkurzusára. Részt vett az Amerikai Fuvolás Szövetség meghívására a nashville-i fuvolás találkozón, illetve a világhírű Marlboro Kamarazenei Fesztiválon két évadban, melyre mindössze egy fiatal fuvolaművész nyer meghívást. 2003-ban és 2005-ben is megnyerte a Young Concert Artists próbajátékát, ennek köszönhetően debütált 2006-ban a Carnegie Hallban (New York) és a Kennedy Centerben (Washington D.C.). Fellépett Virginiában, Nebraskában, Floridában, New York-ban (a Metropolitan Múzeumban és a Magyar Kulturális Intézetben). 2002-től a Magyar Rádió Zenekarának első fuvolistája, 2006-tól a Dán Rádió Kamarazenekarának első fuvolistája. 2007 tavaszán szólókoncert-turnén vett részt az Amerikai Egyesült Államokban, például a Lincoln Centerben az Orchestra of the St. Luke kíséretével Mozart: G- dúr Fuvolaversenyét adta elő.

(2008. április 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Pannon Filharmonikusok koncertje; Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét - nyitány, op. 36; Nielsen: Fuvolaverseny; Stravinsky: Petruska; km.: Seres Dóra (fuvola); vez.: Hamar Zsolt)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.