Klasszikus

Folytatódik a Harmonia Humana

2008.03.31. 00:00
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt a Pannon Filharmonikusok volt az első vidéki zenekar, amely saját budapesti bérletsorozatot indított. A pécsi együttes 2008 tavaszára is négy koncertből álló budapesti bérletet hirdetett a Művészetek Palotájában, amelynek harmadik koncertjére április 11-én kerül sor Hamar Zsolt vezényletével.

A korszakalkotó orosz komponista, Rimszkij-Korszakov (1844-1908) műve, a Nagy orosz húsvét című nyitány indítja a koncertet. Rimszij-Korszakov zeneszerzőként és tanárként is nagy hatással volt kortársaira, valamint az őt követő nemzedékekre. Stravinsky is a mesterének tartotta. A nyitány bemutatója 1888 telén volt Szentpéterváron. Zenei anyaga egy ortodox népének-gyűjteményből való. Önéletrajzában a szerző így jellemzi darabját: „…átmenet Nagyszombat borongós, sejtelmes estjéből Húsvétvasárnap reggelének féktelen ujjongásába.”

Carl August Nielsen (1865-1931), akitől a Fuvolaverseny hangzik el április 11-én, Dánia legismertebb, ünnepelt zeneszerzője. Korai művei a későromantika hangvételétől távolságot tartó klasszicista esztétika jegyében születtek. 1910 után komponált darabjaiban megjelennek a korabeli európai zene modern elemei is. Fuvolaversenyét a virtuóz fuvolisták szívesen tűzik műsorukra.

Igor Stravinsky (1882-1971) Petruska című balettjét csak felkészült, virtuóz hangszeres előadókkal dolgozó zenekarok tűzik műsorukra. Stravinsky e darabot először zenekarral kísért zongoradarabnak szánta, ebben a formában akarta megörökíteni az orosz népmesék tragikus figuráját. Gyagilev kérésére írt ebből az anyagból táncjátékot, amely 1911-es párizsi bemutatóján olyan nagy sikert aratott, hogy szerzője – akit a Tűzmadár bemutatóján az előző évben már felfedezett a világ – hosszú időre irányt szabott az új európai zene fejlődésének. A zongora még a táncjátékban is jelentős szerepet játszik. A Petruska zenéjét népi elevensége, humora, realisztikus ábrázolókészsége és mély költészete mellett számos bravúros zeneszerzői tulajdonság avatja korszakalkotó remekművé. Ilyen elsősorban a hangszerelés, amely Rimszkij-Korszakov iskoláját dicséri. Csak kevés szerzőnek sikerült a vásári sokadalom zsibongását ilyen életszerűen, hitelesen megteremteni.

Seres Dóra fuvolaművész: a szombathelyi születésű művész 1994-98 között a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult. Egyetemi tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán folytatta, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója. 1999-ben nyerte első nemzetközi versenyét, amelyet számos versenygyőzelem követett, 2001-ben például a Nemzetközi Prágai Tavasz Fuvolaversenyen 1. Díjat, Japánban, a Kobei Nemzetközi Fuvolaversenyen 2. díjat nyert. 2004-ben szólistaként lépett fel a Bécsi Kamarazenekarral a Wiener Konzerthaus Mozart termében, a nemzetközi díjnyertesek sorozatában.

Három alkalommal nyert el Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjat. A versenydíjaknak köszönhetően meghívást kapott Emmanuel Pahud, William Bennett, Auréle Nicolet mesterkurzusára. Részt vett az Amerikai Fuvolás Szövetség meghívására a nashville-i fuvolás találkozón, illetve a világhírű Marlboro Kamarazenei Fesztiválon két évadban, melyre mindössze egy fiatal fuvolaművész nyer meghívást. 2003-ban és 2005-ben is megnyerte a Young Concert Artists próbajátékát, ennek köszönhetően debütált 2006-ban a Carnegie Hallban (New York) és a Kennedy Centerben (Washington D.C.). Fellépett Virginiában, Nebraskában, Floridában, New York-ban (a Metropolitan Múzeumban és a Magyar Kulturális Intézetben). 2002-től a Magyar Rádió Zenekarának első fuvolistája, 2006-tól a Dán Rádió Kamarazenekarának első fuvolistája. 2007 tavaszán szólókoncert-turnén vett részt az Amerikai Egyesült Államokban, például a Lincoln Centerben az Orchestra of the St. Luke kíséretével Mozart: G- dúr Fuvolaversenyét adta elő.

(2008. április 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Pannon Filharmonikusok koncertje; Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét - nyitány, op. 36; Nielsen: Fuvolaverseny; Stravinsky: Petruska; km.: Seres Dóra (fuvola); vez.: Hamar Zsolt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.