Klasszikus

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok bérleti sorozata

2006.04.05. 00:00
Ajánlom
A világhírű hegedűvirtuóz, Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok fergeteges sikerű márciusi koncertje után folytatódik a zenekar budapesti bérletsorozata a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az április 7-én fél nyolckor kezdődő koncert a Honvágy címet viseli. A programban Bartók: Magyar képek című műve, Csajkovszkij: Melankolikus szerenádja (op. 26) és Valse-scherzo-ja (op. 34), valamint Dvorák: IX. e-moll „Újvilág” szimfóniája (op. 95) szerepel. A Pannon Filharmonikusokat Marko Letonja vezényli, közreműködik Baráti Kristóf hegedűművész.

Marko Letonja a Ljubljanai Zeneakadémián folytatott zongora-, majd karmesteri tanulmányokat, később ezzel párhuzamosan a Bécsi Zeneakadémián tanult, ahol 1989-ben fejezte be tanulmányait. 1987-ben nagy sikerrel debütált a Szlovén Filharmonikusokkal. Vezényelt a milánói, a nápolyi és a római operaházban, vendégkarmester volt Spanyolországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Magyarországon, Japánban, Izraelben és az Egyesült Államokban. A nemzetközi zenei élet számos híres művészével dolgozott (Elisabeth Leonskaya, Vadim Repin, Lazar Berman, Sarah Chang, Jose Cura). Marko Letonja a nápolyi Teatro San Carlo, a milánói Scala, a mexikóvárosi Teatro Bellas Artes vendégkarmestere, dirigálta a grazi, a mainzi és a zágrábi szimfonikus zenekart is. A Bázeli Szimfonikus Zenekar őt választotta vezető karmesterének és zeneigazgatójának, az együttessel adott koncertjei óriási sikereket arattak.

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, első hegedűtanára édesanyja volt. 1981 és 1991 között szüleivel Venezuelában élt, nyolc évesen itt adta első hangversenyét zenekari kísérettel. Visszatérve Magyarországra a Zeneakadémia előkészítő tagozatán Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos, a világhírű Tátrai Vonósnégyes alapítója volt a két mestere. 1998-tól Párizsban, Eduard Wulfsonnal dolgozik, aki az orosz hegedűiskola hagyományait a legnagyobbaktól tanulta. 1995-ben az olaszországi Lipizer Nemzetközi Versenyen első díjat, 1996-ban a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Versenyen második, 1997-ben a brüsszeli Erzsébet Királyné Nemzetközi Versenyen harmadik díjat nyert, és ez utóbbin közönségdíjas is lett. 2001 óta Franciaországban több nemzetközi mesterkurzuson tanított, köztük a Sorbonne nyári fesztiválján. 2004 júliusában meghívást kapott Modenába és a katalán Puigcerdába, ahol neves művészek társaságában tartott mesterkurzust. Itthon rendszeresen szerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztivál Zenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. 2004 augusztusában háromhetes, nagysikerű koncertkörúton vett részt Ausztráliában. 2005-ben a rangos amszterdami Concertgebouw-ban szerepelt. Baráti Kristóf, aki az amszterdami Riaskoff Concert Management művésze, egy 1703-as Stradivari hegedűn játszik a chicagói Stradivari Society jóvoltából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.