Klasszikus

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok bérleti sorozata

2006.04.05. 00:00
Ajánlom
A világhírű hegedűvirtuóz, Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok fergeteges sikerű márciusi koncertje után folytatódik a zenekar budapesti bérletsorozata a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az április 7-én fél nyolckor kezdődő koncert a Honvágy címet viseli. A programban Bartók: Magyar képek című műve, Csajkovszkij: Melankolikus szerenádja (op. 26) és Valse-scherzo-ja (op. 34), valamint Dvorák: IX. e-moll „Újvilág” szimfóniája (op. 95) szerepel. A Pannon Filharmonikusokat Marko Letonja vezényli, közreműködik Baráti Kristóf hegedűművész.

Marko Letonja a Ljubljanai Zeneakadémián folytatott zongora-, majd karmesteri tanulmányokat, később ezzel párhuzamosan a Bécsi Zeneakadémián tanult, ahol 1989-ben fejezte be tanulmányait. 1987-ben nagy sikerrel debütált a Szlovén Filharmonikusokkal. Vezényelt a milánói, a nápolyi és a római operaházban, vendégkarmester volt Spanyolországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Magyarországon, Japánban, Izraelben és az Egyesült Államokban. A nemzetközi zenei élet számos híres művészével dolgozott (Elisabeth Leonskaya, Vadim Repin, Lazar Berman, Sarah Chang, Jose Cura). Marko Letonja a nápolyi Teatro San Carlo, a milánói Scala, a mexikóvárosi Teatro Bellas Artes vendégkarmestere, dirigálta a grazi, a mainzi és a zágrábi szimfonikus zenekart is. A Bázeli Szimfonikus Zenekar őt választotta vezető karmesterének és zeneigazgatójának, az együttessel adott koncertjei óriási sikereket arattak.

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, első hegedűtanára édesanyja volt. 1981 és 1991 között szüleivel Venezuelában élt, nyolc évesen itt adta első hangversenyét zenekari kísérettel. Visszatérve Magyarországra a Zeneakadémia előkészítő tagozatán Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos, a világhírű Tátrai Vonósnégyes alapítója volt a két mestere. 1998-tól Párizsban, Eduard Wulfsonnal dolgozik, aki az orosz hegedűiskola hagyományait a legnagyobbaktól tanulta. 1995-ben az olaszországi Lipizer Nemzetközi Versenyen első díjat, 1996-ban a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Versenyen második, 1997-ben a brüsszeli Erzsébet Királyné Nemzetközi Versenyen harmadik díjat nyert, és ez utóbbin közönségdíjas is lett. 2001 óta Franciaországban több nemzetközi mesterkurzuson tanított, köztük a Sorbonne nyári fesztiválján. 2004 júliusában meghívást kapott Modenába és a katalán Puigcerdába, ahol neves művészek társaságában tartott mesterkurzust. Itthon rendszeresen szerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztivál Zenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. 2004 augusztusában háromhetes, nagysikerű koncertkörúton vett részt Ausztráliában. 2005-ben a rangos amszterdami Concertgebouw-ban szerepelt. Baráti Kristóf, aki az amszterdami Riaskoff Concert Management művésze, egy 1703-as Stradivari hegedűn játszik a chicagói Stradivari Society jóvoltából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.