Klasszikus

Folytatódik a Zeneakadémia ázsiai kapcsolatépítése

2011.07.14. 16:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) rektora és rektori tanácsadója másfél napos eltéréssel érkezett vissza Budapestre, Batta András Dél-Koreában és Japánban, Devich János Kínában járt, hogy folytassa neves ázsiai egyetemekkel a kapcsolatépítést, amelyre különösen jó lehetőséget biztosít az idei Liszt-év.

"Gyümölcsöző és nagy távlatokat mutató kapcsolat fűzi a Zeneakadémiát a dél-koreai Tegu városában működő Kjemjong (Keimyung) magánegyetemhez. Nemrég Falvai Sándor a Liszt-év keretében vezetett náluk zongora kurzust és adott koncertet, de Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Intézet igazgatója is nagyon sikeres pedagógiai kurzust tartott az intézményben" - mondta el Batta András. Hozzátette, hogy a korábbi együttműködésre alapozva felvetődött egy közös mesterképzés lehetősége, amit már 2012 tavaszán elindítanak zongora, fuvola, hegedű és zeneszerzés szakon.

"Öt szemesztert foglalna magába a képzés, az első hármat magyar vendégtanárok négy-négy hetes felügyeletével a Kjemjong Egyetem Liszt-programjának keretében abszolválnák a hallgatók, az utolsó kettőt pedig Budapesten. Annyira előrehaladott az ügy, hogy kedden este már megérkeztek hozzánk a dél-korai partnereink, hogy részletes megállapodást kössünk" - árulta el a rektor.

Japánban a Liszt, az iskolaalapító elnevezésű projekt keretében a két legjelentősebb tokiói művészeti egyetemmel került kapcsolatba a Zenekadémia - hangsúlyozta Batta András. Az egyik a Gejdaj (Geidai) állami művészeti egyetem, amelynek a rektorhelyettese Vatanabe Kendzsi (Kenji Watanabe), aki az 1970-es években Budapesten, a Zeneakadémián tanult. "Lisztről tartottam előadásokat, Dráfi Kálmán pedig, aki most a billentyűs és ütőhangszeres tanszék vezetője lett, és amúgy is sokat jár Japánba, adott egy nagyszerű mesterkurzust. Vatanabe és Dráfi nagy sikerrel játszott együtt az egyetem 1200 személyes hangversenytermében" - mutatott rá a rektor.

A Tokyo College of Music pedig egy rangos magánegyetem, ahol szintén előadtak és kurzust is tartottak. Mind a két helyen ugyancsak együttes mesterképzésről gondolkodnak, és mindegyik intézménnyel közös diplomát terveznek kiadni, ezeken a terveken már két éve dolgoznak - fűzte hozzá Batta András.

A Zeneakadémia rektori tanácsadója, Devich János a China Radio International (CRI) meghívására járt Pekingben. A rádió Magyarországgal foglalkozó szekciója nemcsak magyar kulturális eseményekről sugároz, hanem koncerteket is szervez - mondta el Devich János. A CRI Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek közreműködésével szervez hangversenyeket. Most Baranyay László zongoraművész professzor és Szabó Ferenc János doktorandusz hallgató adott koncertet annak a kulturális egyesületnek a dísztermében, amelyet a Magyarországon valamilyen tanulmányt végzett kínaiak alakítottak és tartanak fenn.

"Nagyon érdekes találkozókat is szerveztek számunkra, jártunk a tengerparti Hsziamenben (Xiamen), amely arról nevezetes, hogy itt működik a Pekingi Központi Konzervatórium filiáléja vagy gyakorlóiskolája, amely kizárólag zongoristák képzésével foglalkozik. A százhúsz növendékből kettőt meghallgattunk, nagyszerűen játszottak. Arról tárgyaltunk, jó lenne, ha ők vagy más növendékek Budapestre jönnének továbbképzésre" - emelte ki Devich János.

Beszámolt arról is, hogy a városban működő állandó szimfonikus zenekar is rendezett egy koncertet Liszt emlékére. Látogatásuk alatt hallottak egy csaknem száz tagú együttest is, amely kínai népi hangszereken, valamint csellón és nagybőgőn kínai kortárs muzsikát szólaltatott meg. Devich János megjegyezte: arra gondolt, hogy Dubrovay László zeneszerzőnek - akitől nem áll messze ez az eszköztár - ajánlaná, írjon darabot számukra, a 100 Tagú Cigányzenekart pedig szívesen összekötné velük, mert különös párhuzamot lát a két együttes között.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.