Klasszikus

Folytatódik az Esterházy-kastély felújítása Fertődön

2011.03.26. 08:00
Ajánlom
Aláírták a fertődi Esterházy-kastély felújításának második üteméről szóló támogatási szerződést szombaton Fertődön; a második ütemben mintegy 2 milliárd forintnyi európai uniós támogatást költenek egyebek között a főépületben a kínai lakkszoba restaurálására, a bábszínház helyreállítására, új fogadóközpont építésére, továbbá a kastély előtti út lesüllyesztésére és díszburkolására.

A támogatási szerződést Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Kovács Ákos, a Magyar Közút Zrt. vezérigazgatója és Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója írta alá. A sajtótájékoztatóval összekötött eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára hangsúlyozta: "A múlt örökségének megbecsülése kötelesség, egyben önbecsülés is. Azt bizonyítja, hogy a múlt értékeit megújítva tudjuk továbbadni a következő generációknak."

A barokk kastély felújításának második ütemében restaurálják a főépületben a kínai lakkszobát és a porcelánszobát, lefedik a két világítóudvart, a mozgáskorlátozottaknak pedig liftet építenek. Emellett befejezik a bábszínház helyreállítását, amely rendezvényközpontnak ad majd helyet. A narancsház szintén megújul, a kastély előtti utat az egykori terepszintre süllyesztik le és díszburkolattal borítják. Új fogadóépületet is emelnek, amely nemcsak a kastély vendégeit várja majd, hanem a település és a Fertő-hansági régió kapuja lesz. Tervezik továbbá a rózsakert és az angolpark revitalizációját az Európai Unió Környezet és Energia 
Operatív (KEOP) programjának pályázati forrásából és már a kastélyfejlesztés harmadik ütemét készítik elő. Ennek keretében a kiskastélyt és a hercegi gyermekek egykori játszóházát oktatási célból rekonstruálták. Kocsis Ferenc, Fertőd polgármestere az eseményen annak a reményének adott hangot, hogy a megújított kastély fellendíti a kisváros idegenforgalmát, a felújítási munkák és a későbbi működtetés pedig munkahelyeket teremt a településen élőknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.