Klasszikus

Folytatódik Prunyi Ilona zenés beszélgetéssorozata

2012.02.10. 09:38
Ajánlom
2012 tavaszán négy alkalommal várja a zongoraművésznő vendégeit a Hajós utcai Opera Zongoraszalonba.

Prunyi Ilona hosszú ideje rendez pódiumbeszélgetéseket, és már csaknem félszáz művészt mutatott be a közönségnek közös zenéléssel fűszerezett estjein. "Régóta dédelgetett vágyam, hogy felélesszek egy kötetlen művészszalont, ahol kollegáimat, zenésztársaimat szóra bírhatom, a színpad reflektoraitól védett környezetben. Már 1996-ban volt egy kezdeményezésem, amely közel 25 estét töltött ki. Akkoriban "Sztárok hangulatvilágításban" címmel hirdettem ezeket az estéket, és rendkívül kedvező fogadtatásuk volt, nemcsak a közönség, de a kollégák oldaláról is. Sok olyan előadóművészt ismerek, aki rendkívül gazdag élményvilággal rendelkezik, de nehezére esik ezeket az élményeket idegenekkel megosztani. A művésztárs mint riporter átsegíti őket ezen a közlési nehézségen, és órák után azon kapják magukat, hogy mennyi mindent elmondtak, amit nem is gondoltak volna kimondhatónak. Ez nagyon jóleső érzés, amely hosszú időn keresztül tartotta bennem a lendületet. Aztán ez a kezdeményezés a partnerek kihullásával megszűnt - mindannyiunk nagy sajnálatára" - nyilatkozta a 2006/07 telén tartott szalonestjei kapcsán. Az akkor megszakadt sorozat hosszabb szünet után, kollégái unszolására folytatódik a sorozat, melynek vendégei ezúttal Kocsis Zoltán, Banda Ádám, Sárik Péter és Fenyő László lesznek. A zenés beszélgetések március 8-án és 21-én, április 10-én és május 11-én 18:00 órakor kezdődnek, a korlátozott férőhelyek miatt jegyek kizárólag elővételben kaphatók a Rózsavölgyi Zeneműboltban.

A magyar zongorairodalom kevésbé ismert szerzőinek megismertetéséért és különösen Dohnányi Ernő életművének feltámasztásáért Bartók-Pásztory-díjban részesült a zongoraművésznő, aki 2011. májusában 70. születésnapját ünnepelte. "Prunyi Ilona a magyar zenei élet kimagasló képviselői közé tartozik, virtuóz adottságai egészen rendkívüliek" - Fischer Annie 1974-es nyilatkozatának változatlan érvényességről bárki meggyőződhet az aktívan koncertező zongoraművésznő hangversenyein, amelyeken nagy valószínűséggel méltatlanul elfeledett Liszt-kortársak vagy élő magyar zeneszerzők zongoramuzsikájával is megismerkedhetünk. Prunyi Ilona 1941. május 1-én született Debrecenben. 6 éves korában kezdett el zongorázni, 1958 és '63 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatójaként tanárai Gát József és Mihály András voltak. Még főiskolai növendékként részt vett az 1961-es nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen. Hazai és külföldi koncertszereplései mellett félszáz lemezfelvételt készített, ezek többsége világpremier. Repertoárján kitüntetett helyen szerepelnek a 19. századi ismeretlen vagy ritkán játszott magyar zeneszerzők (Ábrányi, Bertha, Beliczay, Mosonyi, Goldmark, Volkmann, Sipos, Gaál) művei. Emellett kortárs magyar zeneszerzők, többek között Petrovics Emil, Sári József, Láng István, Bozay Attila, Hollós Máté számára írt műveit is rendszeresen műsorára tűzi.

A zongoraművésznő igazi specialitása Dohnányi Ernő muzsikája. A Liszt Ferencig visszavezethető virtuóz iskola kimagaslóan sikeres képviselőjének, a zeneszerzőként is jelentős életművet hátrahagyó, ám Bartók és Kodály mögött részben politikai okok miatt háttérbe szorított szerző billentyűs életművét Prunyi Ilona megkülönböztetett figyelemmel ápolja. A Dohnányi-oeuvre avatott ismerőjeként és elhivatott népszerűsítőjeként rendszeres koncertjeinek és világszerte kedvezően fogadott felvételeinek köszönhetően nagy szerepet játszott a Dohnányi-életmű elmúlt években megindult újrafelfedezésében és elismerésében.

Előadóművészként olyan karmesterekkel és kamarapartnerekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Jurij Szimonov, Kobayashi Ken-Icsiro, a Tátrai kvartett, Jandó Jenő, Perényi Eszter és Miklós, Polgár László, Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid; de szívesen játszik együtt fiatal tehetségekkel, különösen Fenyő Lászlóval és Banda Ádámmal. Több évadban vezetett a romantikus hagyományokat felelevenítő szalont, ahol zenész barátaival közös muzsikálással fűszerezett beszélgetésekkel - és egy pohár pezsgővel - szórakoztatták a művészvilágot közelebbről is megismerni kívánó közönséget. Koncertzongorista pályafutása mellett tanulmányai befejezése óta oktat a Zeneakadémián, zongorapedagógusként jelentős érdemeket szerzett többek között a magyar orgonaművészet színvonalának emelésében (tanítványa volt többek között Fassang László orgonaművész és Sárik Péter jazz-zongorista is). Eredményeit kétszer ismerték el Artisjus-díjjal; 1994-ben a Liszt-díjat, 2011 tavaszán pedig a Bartók-Pásztory-díjat vehette át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.