Klasszikus

Folytatódnak a vezetett túrák a Zeneakadémián

2016.08.23. 11:59
Ajánlom
Augusztus 22-ével újra indulnak a szecessziós zenepalotában az 50 perces vezetett túrák, amelyek során a Zeneakadémia által biztosított vezetővel megtekinthető a földszinti és emeleti előcsarnok, a Nagyterem és a Solti György Kamaraterem is.

„A Zeneakadémia az a hely, ahol beakad a zene.” – így fogalmazott egy hat éves kislány, összefoglalva ezzel nem csak az intézmény, hanem az épület lényegét is. Már a tervezésekor is a legfontosabb alapelv az volt, hogy ne csak egy egyetemi épületet vagy hangversenytermet hozzanak létre, hanem egy olyan helyet, ahol otthon érezhetik magukat a diákok, tanárok, művészek, a közönség, egy olyan teret, amelynek összes termét, folyosóját zene járja át. A Zeneakadémia központi épületéül szolgáló Liszt Ferenc téri zenepalota valóban nemcsak műemlék, de valóságos műalkotás, saját mitológiai ihletésű ikonográfiai programmal.

Zeneakadémia - Nagyterem

Zeneakadémia - Nagyterem (Fotó/Forrás: Marjai Judit)

Míg a homlokzatot és az előcsarnokokat a mámoros, féktelen szórakozás istene, Dionüszosz uralja, az épület legbelsejében Apollón, a fennkölt zene istenének szentélye áll. A szecessziós zenepalota kisebbik terme eredetileg az opera tanszak igényei szerint épült meg, és színpadi kamaraopera-előadásokra is alkalmas volt. Az 1960-as évekre azonban a helyhiánnyal küszködő intézmény vezetősége radikális döntést hozott: a zenekari árok és a süllyesztő felszámolásával a könyvtárat bővítették, a tizenhét méter magas zsinórpadlás födémekkel történő elosztásával két új tantermet alakítottak ki, a hátsószínpad helyére pedig az épület stílusától idegen, terebélyes hangvető szerkezetet építettek be. Az eredeti kamaraopera-termi infrastruktúrát a 2011-ben megkezdődött rekonstrukciós projekt keretében állították vissza, 2013 óta Solti György nevét viseli.

Többek közt e termekről, valamint az előcsarnokok festményeiről, mozaikjairól, Zsolnay ornamentikájáról, szecessziós ablakairól, rejtett zugairól, titkos gömbjeiről, s a 2013-as rekonstrukciós projektről tudhat meg többet a látogató, aki egy minikoncert részese is lehet a X-es tanteremben.

Egyéni látogatóink számára magyar nyelven péntekenként, valamint 2016. május 1. óta vasárnaponként is, 13.30-as kezdéssel biztosít épületlátogatási lehetőséget a Zeneakadémia. Egyéni látogatóink, akik magyar nyelvű túra iránt érdeklődnek, a turizmus@zeneakademia.hu e-mail címen tudnak jelentkezni és időpontot egyeztetni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.