Klasszikus

Folytatódnak a vezetett túrák a Zeneakadémián

2016.08.23. 11:59
Ajánlom
Augusztus 22-ével újra indulnak a szecessziós zenepalotában az 50 perces vezetett túrák, amelyek során a Zeneakadémia által biztosított vezetővel megtekinthető a földszinti és emeleti előcsarnok, a Nagyterem és a Solti György Kamaraterem is.

„A Zeneakadémia az a hely, ahol beakad a zene.” – így fogalmazott egy hat éves kislány, összefoglalva ezzel nem csak az intézmény, hanem az épület lényegét is. Már a tervezésekor is a legfontosabb alapelv az volt, hogy ne csak egy egyetemi épületet vagy hangversenytermet hozzanak létre, hanem egy olyan helyet, ahol otthon érezhetik magukat a diákok, tanárok, művészek, a közönség, egy olyan teret, amelynek összes termét, folyosóját zene járja át. A Zeneakadémia központi épületéül szolgáló Liszt Ferenc téri zenepalota valóban nemcsak műemlék, de valóságos műalkotás, saját mitológiai ihletésű ikonográfiai programmal.

Zeneakadémia - Nagyterem

Zeneakadémia - Nagyterem (Fotó/Forrás: Marjai Judit)

Míg a homlokzatot és az előcsarnokokat a mámoros, féktelen szórakozás istene, Dionüszosz uralja, az épület legbelsejében Apollón, a fennkölt zene istenének szentélye áll. A szecessziós zenepalota kisebbik terme eredetileg az opera tanszak igényei szerint épült meg, és színpadi kamaraopera-előadásokra is alkalmas volt. Az 1960-as évekre azonban a helyhiánnyal küszködő intézmény vezetősége radikális döntést hozott: a zenekari árok és a süllyesztő felszámolásával a könyvtárat bővítették, a tizenhét méter magas zsinórpadlás födémekkel történő elosztásával két új tantermet alakítottak ki, a hátsószínpad helyére pedig az épület stílusától idegen, terebélyes hangvető szerkezetet építettek be. Az eredeti kamaraopera-termi infrastruktúrát a 2011-ben megkezdődött rekonstrukciós projekt keretében állították vissza, 2013 óta Solti György nevét viseli.

Többek közt e termekről, valamint az előcsarnokok festményeiről, mozaikjairól, Zsolnay ornamentikájáról, szecessziós ablakairól, rejtett zugairól, titkos gömbjeiről, s a 2013-as rekonstrukciós projektről tudhat meg többet a látogató, aki egy minikoncert részese is lehet a X-es tanteremben.

Egyéni látogatóink számára magyar nyelven péntekenként, valamint 2016. május 1. óta vasárnaponként is, 13.30-as kezdéssel biztosít épületlátogatási lehetőséget a Zeneakadémia. Egyéni látogatóink, akik magyar nyelvű túra iránt érdeklődnek, a turizmus@zeneakademia.hu e-mail címen tudnak jelentkezni és időpontot egyeztetni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.