Klasszikus

Fonó Zenekar: Mixtura Cultivalis

2003.12.10. 00:00
Ajánlom
A Fonó zenekar új színnek számít a magyar folkzenei palettán, bár ez a formáció korábban mint Hegedős együttes jelentős sikereket ért el. A legújabb lemezükben ízelítőt kaphatunk a magyar népzene sokszínű hangzásvilágából, az érzéki énekszólóktól a harsány dudán a szívhezszóló furulyán vagy a sejtelmes tárogatón keresztül egészen a jól ismert vonószenekari összeállításokig.

Ezt a hitelesen művelt sokszínűséget találóan fejezi ki a lemez címe: Mixtura Cultivalis. A lemez 2003-ben megnyerte a francia irányadó zenei lap, a Le Monde de la Musique legmagasabb szakmai kitüntetését, az „Év szenzációja" minősítést. A volt Hegedős együttes Franciaországban novemberben megjelent lemezét az elsősorban komolyzenével foglalkozó kiadvány decemberi száma sorolta a legjobbak közé.

A francia magazin kritikusa nagy elismeréssel méltatja a Fonó Zenekar énekesnője, Herczku Ágnes művészi teljesítményét. Jóslata szerint az együttes jövő heti párizsi fellépésén Herczku „minden bizonnyal ugyanúgy belopja majd magát a közönség szívébe, mint ahogy az Sebestyén Mártának sikerült". Felhívja a figyelmet Agócs Gergely szép éneklésére és fúvós (tárogató, furulyák, duda) kvalitásaira. A zenekar sokszínű, változatosan összeállított repertoárját értékelve megállapítja, hogy abban "nagyon meggyőző egyensúlyban van az eredeti népzene tisztelete és a modern interpretáció".

A Le Monde de la Musique (Muzsika Világa) a klasszikus és kortárs komolyzene mellett a népzenei és jazzműfaj újdonságairól is tudósít. Az idei évben csak két népzenei lemez kapott ilyen minősítést, az összes többi hasonló besorolású mű komolyzenei alkotás. A Le Monde de la Musique kritikusokból álló zsűrije az éves termésből, a magas minősítésű CD-k közül választja ki az „Év szenzációja” kategóriába sorolt darabokat, s ezekre bélyeg nagyságú vignetta formájában ragasztják rá az elismerő értékelést, hogy segítsék a vásárlókat az értékek felfedezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.