Klasszikus

Fonó Zenekar: Mixtura Cultivalis

2003.12.10. 00:00
Ajánlom
A Fonó zenekar új színnek számít a magyar folkzenei palettán, bár ez a formáció korábban mint Hegedős együttes jelentős sikereket ért el. A legújabb lemezükben ízelítőt kaphatunk a magyar népzene sokszínű hangzásvilágából, az érzéki énekszólóktól a harsány dudán a szívhezszóló furulyán vagy a sejtelmes tárogatón keresztül egészen a jól ismert vonószenekari összeállításokig.

Ezt a hitelesen művelt sokszínűséget találóan fejezi ki a lemez címe: Mixtura Cultivalis. A lemez 2003-ben megnyerte a francia irányadó zenei lap, a Le Monde de la Musique legmagasabb szakmai kitüntetését, az „Év szenzációja" minősítést. A volt Hegedős együttes Franciaországban novemberben megjelent lemezét az elsősorban komolyzenével foglalkozó kiadvány decemberi száma sorolta a legjobbak közé.

A francia magazin kritikusa nagy elismeréssel méltatja a Fonó Zenekar énekesnője, Herczku Ágnes művészi teljesítményét. Jóslata szerint az együttes jövő heti párizsi fellépésén Herczku „minden bizonnyal ugyanúgy belopja majd magát a közönség szívébe, mint ahogy az Sebestyén Mártának sikerült". Felhívja a figyelmet Agócs Gergely szép éneklésére és fúvós (tárogató, furulyák, duda) kvalitásaira. A zenekar sokszínű, változatosan összeállított repertoárját értékelve megállapítja, hogy abban "nagyon meggyőző egyensúlyban van az eredeti népzene tisztelete és a modern interpretáció".

A Le Monde de la Musique (Muzsika Világa) a klasszikus és kortárs komolyzene mellett a népzenei és jazzműfaj újdonságairól is tudósít. Az idei évben csak két népzenei lemez kapott ilyen minősítést, az összes többi hasonló besorolású mű komolyzenei alkotás. A Le Monde de la Musique kritikusokból álló zsűrije az éves termésből, a magas minősítésű CD-k közül választja ki az „Év szenzációja” kategóriába sorolt darabokat, s ezekre bélyeg nagyságú vignetta formájában ragasztják rá az elismerő értékelést, hogy segítsék a vásárlókat az értékek felfedezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.