Klasszikus

Fonó Zenekar: Mixtura Cultivalis

2003.12.10. 00:00
Ajánlom
A Fonó zenekar új színnek számít a magyar folkzenei palettán, bár ez a formáció korábban mint Hegedős együttes jelentős sikereket ért el. A legújabb lemezükben ízelítőt kaphatunk a magyar népzene sokszínű hangzásvilágából, az érzéki énekszólóktól a harsány dudán a szívhezszóló furulyán vagy a sejtelmes tárogatón keresztül egészen a jól ismert vonószenekari összeállításokig.

Ezt a hitelesen művelt sokszínűséget találóan fejezi ki a lemez címe: Mixtura Cultivalis. A lemez 2003-ben megnyerte a francia irányadó zenei lap, a Le Monde de la Musique legmagasabb szakmai kitüntetését, az „Év szenzációja" minősítést. A volt Hegedős együttes Franciaországban novemberben megjelent lemezét az elsősorban komolyzenével foglalkozó kiadvány decemberi száma sorolta a legjobbak közé.

A francia magazin kritikusa nagy elismeréssel méltatja a Fonó Zenekar énekesnője, Herczku Ágnes művészi teljesítményét. Jóslata szerint az együttes jövő heti párizsi fellépésén Herczku „minden bizonnyal ugyanúgy belopja majd magát a közönség szívébe, mint ahogy az Sebestyén Mártának sikerült". Felhívja a figyelmet Agócs Gergely szép éneklésére és fúvós (tárogató, furulyák, duda) kvalitásaira. A zenekar sokszínű, változatosan összeállított repertoárját értékelve megállapítja, hogy abban "nagyon meggyőző egyensúlyban van az eredeti népzene tisztelete és a modern interpretáció".

A Le Monde de la Musique (Muzsika Világa) a klasszikus és kortárs komolyzene mellett a népzenei és jazzműfaj újdonságairól is tudósít. Az idei évben csak két népzenei lemez kapott ilyen minősítést, az összes többi hasonló besorolású mű komolyzenei alkotás. A Le Monde de la Musique kritikusokból álló zsűrije az éves termésből, a magas minősítésű CD-k közül választja ki az „Év szenzációja” kategóriába sorolt darabokat, s ezekre bélyeg nagyságú vignetta formájában ragasztják rá az elismerő értékelést, hogy segítsék a vásárlókat az értékek felfedezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.