Klasszikus

Fonográfhengereken őrzött dallamok

2004.02.06. 00:00
Ajánlom
Megjelenésre vár a szlovák Bartók-gyűjtemény Figyelemre méltó tett, bár a szakma szerint inkább politikai gesztusnak tekinthető, mint valódi előrelépésnek, hogy a múlt héten Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter ünnepélyes keretek között átadta a szlovákiai Bartók-gyűjtemény kiadás alatt álló anyagainak másolatát a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében működő Bartók Archívumnak (az anyagot jelképesen Hiller István, a magyar kulturális tárca vezetője vette át). A gesztussal a szlovák zenetudósok célja az volt, hogy segítsék magyar kutató kollégáik munkáját.

]Bartók Béla tizenkét éven át gyűjtötte a szlovák és a felvidéki magyar népdalokat. Munkáját 1918-ban fejezte be, az anyagot rendszerezte, és már 1921-ben szerződést kötött a teljes gyűjtemény megjelentetésére, ám ez végül nem sikerült. Az első kötet csak 1959-ben, a második 1970-ben látott napvilágot Szlovákiában. A Szlovák népdalok című gyűjtemény több mint 3400 dallammal Bartók egyik legterjedelmesebb népdalgyűjteménye. Rudolf Chmel bejelentette, hogy a szlovák és a magyar kulturális minisztérium közös finanszírozásában várhatóan májusban lát napvilágot a gyűjtemény harmadik, utolsó kötete, valamint a különböző mutatókat tartalmazó negyedik kötet. A kiadás közel ötmillió forintba kerül. A tervek szerint megjelentetik az első és a második kötet reprintjét is.

Somfai László zenetörténész, a Bartók Archívum vezetője szerint bár a magyar kutatók az eredeti forrásokból zömében már ismerik a most megkapott anyagot, örömteli, hogy egy egyelőre csonka, nagyon fontos Bartók-gyűjtemény még hiányzó pillére vált most könnyebben, közvetlenül hozzáférhetővé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.