Klasszikus

Fonográfhengereken őrzött dallamok

2004.02.06. 00:00
Ajánlom
Megjelenésre vár a szlovák Bartók-gyűjtemény Figyelemre méltó tett, bár a szakma szerint inkább politikai gesztusnak tekinthető, mint valódi előrelépésnek, hogy a múlt héten Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter ünnepélyes keretek között átadta a szlovákiai Bartók-gyűjtemény kiadás alatt álló anyagainak másolatát a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében működő Bartók Archívumnak (az anyagot jelképesen Hiller István, a magyar kulturális tárca vezetője vette át). A gesztussal a szlovák zenetudósok célja az volt, hogy segítsék magyar kutató kollégáik munkáját.

]Bartók Béla tizenkét éven át gyűjtötte a szlovák és a felvidéki magyar népdalokat. Munkáját 1918-ban fejezte be, az anyagot rendszerezte, és már 1921-ben szerződést kötött a teljes gyűjtemény megjelentetésére, ám ez végül nem sikerült. Az első kötet csak 1959-ben, a második 1970-ben látott napvilágot Szlovákiában. A Szlovák népdalok című gyűjtemény több mint 3400 dallammal Bartók egyik legterjedelmesebb népdalgyűjteménye. Rudolf Chmel bejelentette, hogy a szlovák és a magyar kulturális minisztérium közös finanszírozásában várhatóan májusban lát napvilágot a gyűjtemény harmadik, utolsó kötete, valamint a különböző mutatókat tartalmazó negyedik kötet. A kiadás közel ötmillió forintba kerül. A tervek szerint megjelentetik az első és a második kötet reprintjét is.

Somfai László zenetörténész, a Bartók Archívum vezetője szerint bár a magyar kutatók az eredeti forrásokból zömében már ismerik a most megkapott anyagot, örömteli, hogy egy egyelőre csonka, nagyon fontos Bartók-gyűjtemény még hiányzó pillére vált most könnyebben, közvetlenül hozzáférhetővé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.