Klasszikus

Fonogram-klasszikusok

2010.02.12. 12:04
Ajánlom
Idén első alkalommal került be a Fonogram - Magyar Zenei Díj kategóriái közé a klasszikus és a kortárs zene négy másik, új kategória mellett. A tizennyolcadik alkalommal átadott elismerések alapvetően a könnyőzene képviselőit célozzák.

Az év klasszikus zenei albuma a Bartók Új Sorozat 10. lemeze lett, amelyen gyermek- és női karok hallhatók a Cantemus Gyerekkórus és a Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével. A díjat Kocsis Zoltán adta át a szerda esti gálán. Az év hazai kortárs komolyzenei albuma a SC.ART Jól temperált univerzum című lemeze lett. Az együttes tagjai: ifj. Kurtág György, Lengyelfi Miklós és Márton András. A díjat Geiger György trombitaművész adta át. 

A Fonogram díjat (Arany Zsiráf díj néven) a Magyar hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) közgyűlése 1992 szeptemberében hozta létre. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram - Magyar Zenei Díjra változott. A könnyűzenei kategóriákban a bolti eladások, illetve a zenei újságírókból, producerekből, zenekereskedelmi szakemberekből, stb. álló széles körű szakmai jelölőbizottság szavazatai alapján kialakult 5-5 (holtverseny esetén 6) jelölt közül választja ki az esemény napján az egyes kategóriák győzteseit a 13 tagú Fonogram Bizottság.

A komoly- és népzenei kategóriákban az öttagú Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság dönt, melynek tagjai Devich János - gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, dr. Halmos Béla - autentikus népzenei előadóművész, zeneszerző, kutató, Popa Péter - brácsaművész, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége főtitkára, Szirányi János - zeneművész, zenei szerkesztő, a Bartók Béla Emlékház igazgatója és Victor Máté - zeneszerző, előadóművész, zenei szerkesztő, a Magyar Zenei Tanács elnöke volt.

www.fonogram.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.