Klasszikus

„Fontos, hogy a torta finom legyen”

2003.11.25. 00:00
Ajánlom
A Miskolci Gyermekkórház javára rendezik meg az idei Mikulás-napi Ünnepi Koncertet a Zeneakadémia Nagytermében december 5-én este fél nyolckor.

Tavaly a Piacer’Canto párizsi kórus tízéves születésnapjára szervezett ünnepi, jótékonysági koncertet Philippe de Chalendar Magyarországon élő francia karmester és felesége, Petro Kinga. A felhívás olyan sok embert és szervezetet aktivizált, hogy végül kicsinek bizonyult a Kálvin téri református templom, és sokan nem jutottak be. Ekkora siker láttán döntöttek úgy, hogy minden Mikulás-napon rendeznek egy hasonló koncertet. Az idén a Nemzetközi Nőklub Outreach Countryside programja keretében egy speciális, az égési sérült gyerekek ellátására szolgáló homokágyra gyűjtenek. Megvásárlásához a gyártó kétmillió forintos kedvezménye után is 5,5 millió forintra van szükség.

– Nagyon fontos, hogy a társadalom tegyen valamit a művészetért, de ugyanennyire fontos, hogy a művészet is segítse a társadalmat – vallja Philippe de Chalendar. – A társadalomban pedig a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak. Egy beteg gyerek hátrányban van egészséges társaihoz képest, ezért mindent meg kell tennünk, hogy az esélyegyenlőség ne csak szép szólam legyen.

A karmester úgy gondolja, hogy a karácsony előtti időszak, a Mikulás-nap a legalkalmasabb arra, hogy felhívják az emberek figyelmét egy-egy gyermekközpontú karitatív célra. Ilyenkor az emberek ünnepi hangulatban vannak, amelyet a koncerten is igyekeznek megőrizni, sőt fokozni. Műsoron mindig az ünnephez illő Mozart- és Haydn-darabok szerepelnek a Harmónia Kamarazenekar előadásában, akik mellett az idén Horgas Eszter fuvolaművész lép fel. Philippe de Chalendar szerint elengedhetetlen, hogy a műsor, az előadás valóban színvonalas legyen. Mint fogalmaz: fontos, hogy a torta finom legyen, mert ha nem az, mindenki a rossz tortára fog emlékezni, és nem az egyébként jól sikerült ünnepségre. A koncert ünnepi hangulatához mindenesetre a csokoládét osztogató Mikulások is hozzájárulnak majd. A belépés ingyenes, a műsor után krampuszok gyűjtik össze az adományokat.

A teremben körülbelül ezerkétszázan férnek el, ám aki nem jut be, de segíteni szeretne, megteheti: a koncertek szervezésére alapítványt hoznak létre, amely egész évben várja majd az adományokat (www.yton.hu/mikulaskoncert). A mostani koncert sikeres megrendezéséhez további anyagi segítségre van szükség, ezért örömmel veszik újabb szponzorok jelentkezését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.