Klasszikus

Forró előadások - hűtött nézőtér

2002.08.02. 00:00
Ajánlom
Budapesti Nyári opera- és balettfesztivál Verdi, Puccini dallamaival, Mozart remekműveivel, olasz és japán sztárvendégek szereplésével izgalmas nyári programsorozatot kínál augusztus 4. és 19. között a Budafest. A hagyománnyá vált rangos opera- és balettgálák szervezőjét és ötletgazdáját, Bán Teodórát az idei újdonságokról kérdeztük.

 

 

 

- Nyári opera- és balettfesztivált 1991-ben rendeztünk először. Az eltelt évek alatt európai hírnevet szerzett fesztivál rangját külföldi együttesek is emelik - mondja Bán Teodóra balettművész, a fesztivált szervező V. I P. Arts Management Kft. igazgatója. - A chilei Di Santiago, a bécsi Staatsoper balett-társulata és a Kijevi Operaház művészgárdája több alkalommal szerepelt a Budafesten. Idén is több világhírű énekest és karmestert köszönthetünk, köztük japán művészeket, valamint az orosz balett csillagait.

Bán Teodóra kiemelte, hogy nem maradhat el egyetlen fesztivál sem bemutató előadás nélkül. Hagyományaihoz híven tehát premierrel, Mozart Szöktetés a szerájból című operájával veszi kezdetét az eseménysorozat augusztus 4-én. Az operát a Budafesten német nyelven, kettős szereposztásban játsszák. Miklósa Erikát, Kertesi Ingridet, Kovácsházi Istvánt, Kiss Pétert, Szüle Tamást láthatja-hallhatja a közönség a főbb szerepekben, Szelim basát Mécs Károly alakítja. A Magyar Állami Operaház színpadára Csikós Attila részleteiben is jól kidolgozott, az arab világot idéző díszletet álmodott. Vashegyi György vezényletével a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az Operaház kórusa és balett-táncosai lesznek a színpompás előadás közreműködői. A darab színpadra álmodója Káel Csaba, akinek a rendezése Mozart művének kedvességét és báját hangsúlyozza.

- Mozart vígoperája eddig hiányzott az Operaház repertoárjából, ezért döntött úgy a dalszínház vezetése, hogy az ősszel kezdődő évadban műsoron maradhat a Szöktetés - magyarázza a fesztiváligazgató. - Ars poeticánkhoz híven a pályakezdő művészeknek is szeretnénk lehetőséget adni, hogy tehetségüket a nagyközönség is megismerje. Az olasz operagálán Anatolij Fokanov mellett így fellép két fiatal tehetség: Keszei Borbála és Fekete Attila. Az olasz gála művészvendégei között a magyar közönség által is jól ismert híres olasz karmester, Giuseppe Patane leánya, Francesca Patane először lesz Magyarország vendége. Antonello Palombi tenoristát is üdvözöljük a sztárvendégek sorában, csakúgy, mint Pier Giorgio Morandit, aki évek óta a fesztivál egyik karmestere, és így kulcsszerepet tölt be a játékok életében, ami állandóságot is jelent. Személye garantálja az általa dirigált előadások sikerét. A balettgála keretében a moszkvai Bolsoj művészeinek fellépése igazi csemege lesz - folytatja Bán Teodóra. - Augusztus 8-án és 9-én Az orosz balett csillagai címmel meghirdetett gálán többek között Csajkovszkij-Petipa Csipkerózsika, Schubert-Schilling Esti táncok és Minkusz-Gorszkij Don Quijote című táncdarabjaival lépnek a közönség elé. Augusztus 12-én rendezik meg a japán gálaestet, melyet a Japán Kultúrcentrummal együtt hoztak létre. Az est bevételét a fogyatékos gyerekek megsegítésére ajánlják fel. A kultúrcentrum évek óta jó kapcsolatot ápol a Kézenfogva Alapítvánnyal. Idén a Budafest is csatlakozott a jótékonysági kezdeményezéshez. A gálán Akira Jingu dirigálásában, japán és magyar szólisták szereplésével Mozart kedvelt operáiból a Figaro házasságának nyitánya, Figaro, Tamino és az Éj királynőjének áriája hangzik el az est első felében. A második részben a Requiem szólal meg a Failoni zenekar, valamint japán muzsikusok és kórus közreműködésével. A másik gálaesten, augusztus 13-án Verdi-, Mascagni-, Giordano- és Ponchielli-művekből hangzanak el duettek és áriák Pier Giorgio Morandi vezényletével. A fesztivál két kiemelkedő produkciója Puccini Toscája és Verdi Aidája lesz. A Tosca olasz nyelvű előadását augusztus 11-én és 14-én rendezik. A főszerepeket Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla és Anatolij Fokanov énekli.

- Lukács Gyöngyi nemrég tért vissza amerikai vendégszerepléséről, ahol a New York-i Metropolitanben nagy sikerrel énekelte Toscát - mondja Bán Teodóra. - Medveczky Ádám vezényletével telt házas előadásra számíthatunk, hiszen mind a külföldi, mind a magyar közönség nagyon kedveli Puccini művét, akárcsak Verdi örökzöldjét, az Aidát. Augusztus 16-án és a fesztivál zárónapján, 19-én Verdi operáját szintén Pier Giorgio Morandi dirigálja, és Antonello Palombi alakítja Radamest. A címszerep Sümegi Eszteré.

Fontos szempont a fesztivál szervezésekor az is, véli az igazgató, hogy a nagyszámú külföldi vendég ízlését is figyelembe vegyék, hiszen az augusztus a főváros turisztikai főszezonja. Így olyan művészi produkciókkal várják a látogatókat, amelyek lehetőség szerint versenyképesek a veronai vagy a salzburgi ünnepi játékokkal. Bár ezek az európai hírű fesztiválok nagyszerű hagyományokkal rendelkeznek, a Budafest a kőszínház adottságait kihasználva légkondicionált, kényelmes kikapcsolódásra ad módot. Az évenként visszatérő vendégek érdeklődése is ezt bizonyítja. Sok jegyet már elővételben értékesítenek.

Jövőre a V. I. P. Arts Management. Richard Wagner születésének 190., halálának 120. évfordulója alkalmából a teljes Niebelung gyűrűjét műsorra tűzi 2003 augusztusában, a fesztiváltól megszokott igényességgel, az Operaház művészeivel, zenekarával, kórusával és vendégművészekkel, Csikós Attila díszleteivel, Nagy Viktor rendezésében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Vizuál

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Vizuál

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Zenés színház

Bűnözők lepik el a Dóm teret

Augusztus 12-én Szegedre érkezik Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Tony-díjas musicalje, a Chicago.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.