Klasszikus

Forró előadások - hűtött nézőtér

2002.08.02. 00:00
Ajánlom
Budapesti Nyári opera- és balettfesztivál Verdi, Puccini dallamaival, Mozart remekműveivel, olasz és japán sztárvendégek szereplésével izgalmas nyári programsorozatot kínál augusztus 4. és 19. között a Budafest. A hagyománnyá vált rangos opera- és balettgálák szervezőjét és ötletgazdáját, Bán Teodórát az idei újdonságokról kérdeztük.

- Nyári opera- és balettfesztivált 1991-ben rendeztünk először. Az eltelt évek alatt európai hírnevet szerzett fesztivál rangját külföldi együttesek is emelik - mondja Bán Teodóra balettművész, a fesztivált szervező V. I P. Arts Management Kft. igazgatója. - A chilei Di Santiago, a bécsi Staatsoper balett-társulata és a Kijevi Operaház művészgárdája több alkalommal szerepelt a Budafesten. Idén is több világhírű énekest és karmestert köszönthetünk, köztük japán művészeket, valamint az orosz balett csillagait.

Bán Teodóra kiemelte, hogy nem maradhat el egyetlen fesztivál sem bemutató előadás nélkül. Hagyományaihoz híven tehát premierrel, Mozart Szöktetés a szerájból című operájával veszi kezdetét az eseménysorozat augusztus 4-én. Az operát a Budafesten német nyelven, kettős szereposztásban játsszák. Miklósa Erikát, Kertesi Ingridet, Kovácsházi Istvánt, Kiss Pétert, Szüle Tamást láthatja-hallhatja a közönség a főbb szerepekben, Szelim basát Mécs Károly alakítja. A Magyar Állami Operaház színpadára Csikós Attila részleteiben is jól kidolgozott, az arab világot idéző díszletet álmodott. Vashegyi György vezényletével a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az Operaház kórusa és balett-táncosai lesznek a színpompás előadás közreműködői. A darab színpadra álmodója Káel Csaba, akinek a rendezése Mozart művének kedvességét és báját hangsúlyozza.

- Mozart vígoperája eddig hiányzott az Operaház repertoárjából, ezért döntött úgy a dalszínház vezetése, hogy az ősszel kezdődő évadban műsoron maradhat a Szöktetés - magyarázza a fesztiváligazgató. - Ars poeticánkhoz híven a pályakezdő művészeknek is szeretnénk lehetőséget adni, hogy tehetségüket a nagyközönség is megismerje. Az olasz operagálán Anatolij Fokanov mellett így fellép két fiatal tehetség: Keszei Borbála és Fekete Attila. Az olasz gála művészvendégei között a magyar közönség által is jól ismert híres olasz karmester, Giuseppe Patane leánya, Francesca Patane először lesz Magyarország vendége. Antonello Palombi tenoristát is üdvözöljük a sztárvendégek sorában, csakúgy, mint Pier Giorgio Morandit, aki évek óta a fesztivál egyik karmestere, és így kulcsszerepet tölt be a játékok életében, ami állandóságot is jelent. Személye garantálja az általa dirigált előadások sikerét. A balettgála keretében a moszkvai Bolsoj művészeinek fellépése igazi csemege lesz - folytatja Bán Teodóra. - Augusztus 8-án és 9-én Az orosz balett csillagai címmel meghirdetett gálán többek között Csajkovszkij-Petipa Csipkerózsika, Schubert-Schilling Esti táncok és Minkusz-Gorszkij Don Quijote című táncdarabjaival lépnek a közönség elé. Augusztus 12-én rendezik meg a japán gálaestet, melyet a Japán Kultúrcentrummal együtt hoztak létre. Az est bevételét a fogyatékos gyerekek megsegítésére ajánlják fel. A kultúrcentrum évek óta jó kapcsolatot ápol a Kézenfogva Alapítvánnyal. Idén a Budafest is csatlakozott a jótékonysági kezdeményezéshez. A gálán Akira Jingu dirigálásában, japán és magyar szólisták szereplésével Mozart kedvelt operáiból a Figaro házasságának nyitánya, Figaro, Tamino és az Éj királynőjének áriája hangzik el az est első felében. A második részben a Requiem szólal meg a Failoni zenekar, valamint japán muzsikusok és kórus közreműködésével. A másik gálaesten, augusztus 13-án Verdi-, Mascagni-, Giordano- és Ponchielli-művekből hangzanak el duettek és áriák Pier Giorgio Morandi vezényletével. A fesztivál két kiemelkedő produkciója Puccini Toscája és Verdi Aidája lesz. A Tosca olasz nyelvű előadását augusztus 11-én és 14-én rendezik. A főszerepeket Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla és Anatolij Fokanov énekli.

- Lukács Gyöngyi nemrég tért vissza amerikai vendégszerepléséről, ahol a New York-i Metropolitanben nagy sikerrel énekelte Toscát - mondja Bán Teodóra. - Medveczky Ádám vezényletével telt házas előadásra számíthatunk, hiszen mind a külföldi, mind a magyar közönség nagyon kedveli Puccini művét, akárcsak Verdi örökzöldjét, az Aidát. Augusztus 16-án és a fesztivál zárónapján, 19-én Verdi operáját szintén Pier Giorgio Morandi dirigálja, és Antonello Palombi alakítja Radamest. A címszerep Sümegi Eszteré.

Fontos szempont a fesztivál szervezésekor az is, véli az igazgató, hogy a nagyszámú külföldi vendég ízlését is figyelembe vegyék, hiszen az augusztus a főváros turisztikai főszezonja. Így olyan művészi produkciókkal várják a látogatókat, amelyek lehetőség szerint versenyképesek a veronai vagy a salzburgi ünnepi játékokkal. Bár ezek az európai hírű fesztiválok nagyszerű hagyományokkal rendelkeznek, a Budafest a kőszínház adottságait kihasználva légkondicionált, kényelmes kikapcsolódásra ad módot. Az évenként visszatérő vendégek érdeklődése is ezt bizonyítja. Sok jegyet már elővételben értékesítenek.

Jövőre a V. I. P. Arts Management. Richard Wagner születésének 190., halálának 120. évfordulója alkalmából a teljes Niebelung gyűrűjét műsorra tűzi 2003 augusztusában, a fesztiváltól megszokott igényességgel, az Operaház művészeivel, zenekarával, kórusával és vendégművészekkel, Csikós Attila díszleteivel, Nagy Viktor rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.