Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

2022.01.24. 13:20
Ajánlom
A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

Daniel Barenboimot aligha kell bárkinek is bemutatni, a nemzetközi hírű zongoraművész-karmester, a Berlini Állami Opera főzeneigazgatója, a Nyugat-Keleti Díván Zenekar megalapítója és számos neves operaház és koncertterem állandó vendége nem először jár Magyarországon, a közönség a Müpában is megcsodálhatta már zongorajátékát.

Kevésbé köztudott, hogy kisebbik fia, Michael Barenboim, szintén muzsikus, akinek két zongorista szülő mellett (édesanyja Jelena Bashkirova) természetesen nem is lehetett más választása, minthogy más hangszer felé forduljon. Az 1985-ös születésű művész hétévesen vette először kezébe a hegedűt, és

már tizenévesen dolgozott együtt édesapjával, ekkor lett a Nyugat-Keleti Díván Zenekar tagja, amelynek ma már koncertmestere is.

Szólistaként és kamarazenészként is a zeneélet legnevesebb helyszínein lépett már fel, számos kiváló partnerrel, köztük a szüleivel. Emellett hegedűt és kamarazenét tanít, a berlini Barenboim-Said Akadémia dékánja, ahová közel-keleti és észak-afrikai növendékeket vesznek fel, hogy a zene erejével emelkedhessenek felül a társadalmi és vallási feszültségeken.

Mozart zenéjének mindkét Barenboim pályáján kiemelten fontos szerep jutott, így ahogyan egykor a zeneszerző is családtagjaival zenélt együtt, most apa és fia három zongora-hegedű szonátát szólaltat meg (a cím is jelzi, hogy a hangsúlyosabb szólam ezúttal a billentyűkön csendül fel), valamint egy francia dal témájára írt variációsorozatot.

Daniel és Michael Barenboim Mozart-kamaraestje
január 26. 19:30, Müpa

Mozart: B-dúr szonáta zongorára és hegedűre, K. 378
Mozart: Esz-dúr szonáta zongorára és hegedűre, K. 481

Mozart: g-moll változatok (hat variáció) az „Au bord d'une fontaine” / „Hélas, j'ai perdu mon amant” című francia dalra, K. 360
Mozart: A-dúr szonáta zongorára és hegedűre, K. 526

Fejléckép: Michael Barenboim (fotó: Marcus Höhn)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.