Klasszikus

Főszerepben a fafúvós hangszerek

2008.03.31. 00:00
Ajánlom
A Hangversenyek fiataloknak című sorozat április 6-i előadásain a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekarának tehetséges, fiatal fafúvós művészei egyenként mutatják be hangszereiket, majd két olyan versenymű részleteit játsszák el, amelyekben ezek kiemelt fontosságúak, azaz szólószerepet kapnak.

Mozart és Petrovics Emil egy-egy darabja (és a szünet) után egy 19. századi szimfonikus remekmű, Csajkovszkij IV. szimfóniájának két tétele szólal meg. Ebben a lebilincselően izgalmas és szép zenében azt lehet majd megfigyelni, hogy az orosz mester hogyan használja fel a fúvós hangszerek sajátos hangszíneit a zenekar hangzásában.

A zenés ismerkedés háziasszonya Becze Szilvia, maga is elismert oboa-művész, a Művészetek Palotája egyik állandó hangverseny-ismertetője lesz.

(2008. április 6. 11:00 és 15:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Ismerjük meg közelebbről a fafúvós hangszereket!; Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante, K 297/b; Petrovics Emil: Fuvolaverseny - II., III. tétel; Csajkovszkij: IV., f-moll szimfónia, op. 36 - IV. tétel; km.: Szász Diána (oboa), Tötös Krisztina (klarinét), Kováts Imre (kürt), Szilágyi Krsitóf (fagott), Balogh Enikő (fuvola), Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar; vez.: Záborszky Kálmán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.