Klasszikus

Főszerepben a zene a zsidó fesztiválon

2003.08.29. 00:00
Ajánlom
Szeptember 7-éig tart a hatodik Zsidó Nyári Fesztivál. Központi helyszíne a Dohány utcai zsinagóga, de Budapesten kívül több vidéki nagyvárosban is lesznek zenei, képzőművészeti és irodalmi programok.

A zsidó fesztiválnak születése évében, azaz hat évvel ezelőtt mindössze néhány ezer külföldi vendége volt. Tavaly már negyvenezer volt a külföldi az összesen százezer érdeklődőből. A programsorozat célja a több ezer éves zsidó kultúra bemutatása a Kárpát-medencében, a magyar kultúra részeként. A Nekem szülőhazám című sorozatban nagy és méltatlanul elfeledett képzőművészeket mutatnak be. Most Országh Lilire emlékeznek a Budapest Galériában, akinek élete és munkássága a zsidó és magyar hagyományok keresésében és felmutatásában teljesedett ki. A magyar és európai művészet egyedülálló tehetsége volt. Képein a szorongás, a reménytelenség tükröződik. A kiállítás anyaga a magángyűjteményekből jött össze, és a fesztivál után számos országba utazik.
Egészen más műfajban alkot, de szintén a vizualitás segítségével fejezi ki magát Kaján Tibor karikaturista is, aki immáron fél évszázada rajzolja hazája, Magyarország történetét, a kenyérjegytől a magyarigazolványig.
A fesztivál legnagyobb szenzációja a Mendelssohn-est, melynek sztárvendége Igor Ojsztrah világhírű hegedűvirtuóz.

Ojsztrah és a musical

Ojsztrah művészi karrierje 1947-ben épp Budapesten indult. Hosszú pályája során a leghíresebb hangversenytermekben a legnevesebb dirigensekkel lépett fel: Klemperer, Karajan, Maazel, Solti, Menuhin és Casals csak néhány név a hosszú listáról. A koncertet a huszonöt éves Daniel Grossmann dirigálja. Marton Éva világhírű drámai szoprán először lesz vendég, ő a fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Tomkins Énekegyüttessel lép fel.
Kishonti Ildikó ezúttal is különleges szereplő, Én így vagyok én című önálló színházi estje során világhírű musicalrészleteket hallhat tőle a közönség, de a társművészetek, a film, a képzőművészet, a tánc és az irodalom is fontos szerepet kap az egyik leghíresebb magyar díva összeállításában. "Show-műsor” várható, melynek külön személyi "kelléke” például Bach Szilvia parodista. S ha már a musicalnél tartunk: Bíró Eszter egy duó tagjaként lép fel, az Eszterek estjén Horgas Eszter fuvolaművésznővel énekel. A műfaji meghatározás esetükben nem egyszerű, úgynevezett dzsessz-klasszikus cross-over (műfajokat keresztező) stílusban hallhatunk héber dallamokat a bibliai Eszter-történet elmesélése közben.

Kabostól Kabosig

A zsidó filmnapok sorozata Kabos Gyula, a legpestibb művészek egyike előtt tiszteleg. A Kabostól Kabosig cím a folytatásra is utal, hisz a most nyolcvanéves "Kiskabos”, Kabos László a mai kabaré egyik fontos egyénisége. A két Kabos örök érvényű humorát a nemrég avatott Odeon-Lloyd moziban élvezhetjük. Az Örökmozgóban Yale Strom, a neves rendező, zenész és fotóművész filmjeit adják. Strom a klezmerzenét kutatva Kelet-Közép-Európában dallamokat gyűjtött zsidó és roma közösségekben. A Győri Balett lép fel Táncszvitjével az operettszínházban a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar részvételével. A nyitó napon, augusztus 31-én az Azt meséld el Pista látható a Madách Kamarában, Mácsai Pál főszereplésével.

Könyvek a régi zsidónegyedben

Rendezvény a rendezvényben a zsidó könyvnapok, új helyszínen, az Erzsébet téren. A helyválasztás szimbolikus: II. József rendelete után ezen a helyen telepedhettek le a zsidók. Az Erzsébet térhez közeli Madách teret régen Zsidó térnek is nevezték, itt állt korábban (egész pontosan a Király utca sarkán) a pesti zsidóság legendás központja, az Orczy-ház, ahol a lakások-műhelyek-boltok tucatjai mellett kapott helyet a zsinagóga, iskola, szerkesztőség, kávéház, fürdő és számos hivatal is.

Áremelkedés nincs

A tavalyihoz képest a jegyárak nem változtak. A zsinagógába két- és négyezer forint között, a Madách Kamarába 450 és 1650 forint között mozognak. A könyvnapi és az azt kísérő programok természetesen ingyenesen látogathatók. Az idén bérletet is lehet váltani, ez három előadásra szól a zsinagógában, és tartalmaz egy képzőművészeti kiállításra szóló belépőt is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.