Klasszikus

Fővárosi év a fővárosban

2010.01.18. 16:51
Ajánlom
2010 tavaszán is öt koncertből álló hangversenysorozattal jelentkezik a Pannon Filharmonikusok Budapesten. Az idei évadban kétszáz éves zenekar számos más programmal is készül, többek között az EKF sorozat keretében.

Január 29., február 19., március 7., április 23. és május 14. az az időpont, amit érdemes bejegyezni a naptárunkba, ha a pécsi együttest szeretnénk hallani itt, Budapesten. Az öt koncert alkalmával Liszt, Ravel, Bartók, Dohnányi, Wagner, Smetana, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Sibelius és Brahms művei csendülnek fel. A Pannon Filharmonikusok vendége lesz többek között Fazil Say zongoraművész és Oliver von Dohnanyi karmester is - jelentették be a zenekar vezetői a ma tartott sajtótájékoztatón a Müpában.

A pécsi együttest Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította meg 1811-ben Zeneművész Társaság néven, azóta - különböző elnevezéssel - mindig működött a városban szimfonikus együttes. A Pécsi Szimfonikus Zenekar - mint önálló művészeti intézmény - 1984-ben alakult meg, Breitner Tamás karmester vezetésével. 1989-től négy éven át Howard Williams brit dirigens volt az együttes művészeti igazgatója, akit az uruguayi Nicolás Pasquet követett, majd 1997-ben Williams újabb három évre visszatért. A zenekar 2000 augusztusától 2009 szeptemberéig Hamar Zsolt művészeti vezetésével dolgozott, jelenleg Peskó Zoltán irányítja az együttes művészi munkáját. Az együttes 2004. január 1-je óta Pannon Filharmonikusok - Pécs néven folytatja szakmai munkáját. Az együttes igazgatója Horváth Zsolt, aki trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkezik.

Az együttes sikerrel vendégszerepelt egyebek között Németországban, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában. 2006 tavaszán a Bécsi Filharmonikusok bérletsorozatában nagy sikerű hangversenyt adott a bécsi Konzerthausban, ősszel pedig a bécsi 1956-os forradalmi megemlékezések díszhangversenyét adta a Stephansdomban, 2010-ben fellép Essenben, Salzburgban. Rendszeresen koncertezik Horvátország különböző városaiban. 

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Területi Príma-díjat. A zenekar 2007-től a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete, a PFZ kiemelt szerepet játszik a 2010-es EKF-évben. Az együttes szakmai irányításával kezdi meg működését a 2010. végére felépülő pécsi koncertközpont, mely európai színvonalú infrastruktúrát biztosít a kiemelkedő művészeti együttes számára. 

A kétszáz éves évfordulóra különleges programsorozattal készülnek 1811 OVER 2010 TURE 2011 címmel. A nagyszabású ünnepségsorozat az újévi hangversenytől (2010. január 2.) az alapító hangverseny napján adott díszhangversenyig (2011. december 9.) - 100 hetet ölel fel. 100 hét alatt 200 alkalommal találkozhat a Pannon Filharmonikusokkal a közönség hangversenyek, rádió- és televízió-beszélgetések, közönségtalálkozók, közös kirándulások, és megannyi program keretében. 

A jubileumi ünnepségsorozat csúcspontja Pécs új hangversenytermének megnyitása lesz. A zenekar 2010 végétől a hangversenyteremben az előttünk álló két év alatt a következő 200 év új "nyitányát" játssza el.

www.pannonfilharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.