Klasszikus

Fővárosi év a fővárosban

2010.01.18. 16:51
Ajánlom
2010 tavaszán is öt koncertből álló hangversenysorozattal jelentkezik a Pannon Filharmonikusok Budapesten. Az idei évadban kétszáz éves zenekar számos más programmal is készül, többek között az EKF sorozat keretében.

Január 29., február 19., március 7., április 23. és május 14. az az időpont, amit érdemes bejegyezni a naptárunkba, ha a pécsi együttest szeretnénk hallani itt, Budapesten. Az öt koncert alkalmával Liszt, Ravel, Bartók, Dohnányi, Wagner, Smetana, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Sibelius és Brahms művei csendülnek fel. A Pannon Filharmonikusok vendége lesz többek között Fazil Say zongoraművész és Oliver von Dohnanyi karmester is - jelentették be a zenekar vezetői a ma tartott sajtótájékoztatón a Müpában.

A pécsi együttest Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította meg 1811-ben Zeneművész Társaság néven, azóta - különböző elnevezéssel - mindig működött a városban szimfonikus együttes. A Pécsi Szimfonikus Zenekar - mint önálló művészeti intézmény - 1984-ben alakult meg, Breitner Tamás karmester vezetésével. 1989-től négy éven át Howard Williams brit dirigens volt az együttes művészeti igazgatója, akit az uruguayi Nicolás Pasquet követett, majd 1997-ben Williams újabb három évre visszatért. A zenekar 2000 augusztusától 2009 szeptemberéig Hamar Zsolt művészeti vezetésével dolgozott, jelenleg Peskó Zoltán irányítja az együttes művészi munkáját. Az együttes 2004. január 1-je óta Pannon Filharmonikusok - Pécs néven folytatja szakmai munkáját. Az együttes igazgatója Horváth Zsolt, aki trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkezik.

Az együttes sikerrel vendégszerepelt egyebek között Németországban, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában. 2006 tavaszán a Bécsi Filharmonikusok bérletsorozatában nagy sikerű hangversenyt adott a bécsi Konzerthausban, ősszel pedig a bécsi 1956-os forradalmi megemlékezések díszhangversenyét adta a Stephansdomban, 2010-ben fellép Essenben, Salzburgban. Rendszeresen koncertezik Horvátország különböző városaiban. 

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Területi Príma-díjat. A zenekar 2007-től a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete, a PFZ kiemelt szerepet játszik a 2010-es EKF-évben. Az együttes szakmai irányításával kezdi meg működését a 2010. végére felépülő pécsi koncertközpont, mely európai színvonalú infrastruktúrát biztosít a kiemelkedő művészeti együttes számára. 

A kétszáz éves évfordulóra különleges programsorozattal készülnek 1811 OVER 2010 TURE 2011 címmel. A nagyszabású ünnepségsorozat az újévi hangversenytől (2010. január 2.) az alapító hangverseny napján adott díszhangversenyig (2011. december 9.) - 100 hetet ölel fel. 100 hét alatt 200 alkalommal találkozhat a Pannon Filharmonikusokkal a közönség hangversenyek, rádió- és televízió-beszélgetések, közönségtalálkozók, közös kirándulások, és megannyi program keretében. 

A jubileumi ünnepségsorozat csúcspontja Pécs új hangversenytermének megnyitása lesz. A zenekar 2010 végétől a hangversenyteremben az előttünk álló két év alatt a következő 200 év új "nyitányát" játssza el.

www.pannonfilharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.