Klasszikus

Fővárosi év a fővárosban

2010.01.18. 16:51
Ajánlom
2010 tavaszán is öt koncertből álló hangversenysorozattal jelentkezik a Pannon Filharmonikusok Budapesten. Az idei évadban kétszáz éves zenekar számos más programmal is készül, többek között az EKF sorozat keretében.

Január 29., február 19., március 7., április 23. és május 14. az az időpont, amit érdemes bejegyezni a naptárunkba, ha a pécsi együttest szeretnénk hallani itt, Budapesten. Az öt koncert alkalmával Liszt, Ravel, Bartók, Dohnányi, Wagner, Smetana, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Sibelius és Brahms művei csendülnek fel. A Pannon Filharmonikusok vendége lesz többek között Fazil Say zongoraművész és Oliver von Dohnanyi karmester is - jelentették be a zenekar vezetői a ma tartott sajtótájékoztatón a Müpában.

A pécsi együttest Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította meg 1811-ben Zeneművész Társaság néven, azóta - különböző elnevezéssel - mindig működött a városban szimfonikus együttes. A Pécsi Szimfonikus Zenekar - mint önálló művészeti intézmény - 1984-ben alakult meg, Breitner Tamás karmester vezetésével. 1989-től négy éven át Howard Williams brit dirigens volt az együttes művészeti igazgatója, akit az uruguayi Nicolás Pasquet követett, majd 1997-ben Williams újabb három évre visszatért. A zenekar 2000 augusztusától 2009 szeptemberéig Hamar Zsolt művészeti vezetésével dolgozott, jelenleg Peskó Zoltán irányítja az együttes művészi munkáját. Az együttes 2004. január 1-je óta Pannon Filharmonikusok - Pécs néven folytatja szakmai munkáját. Az együttes igazgatója Horváth Zsolt, aki trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkezik.

Az együttes sikerrel vendégszerepelt egyebek között Németországban, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában. 2006 tavaszán a Bécsi Filharmonikusok bérletsorozatában nagy sikerű hangversenyt adott a bécsi Konzerthausban, ősszel pedig a bécsi 1956-os forradalmi megemlékezések díszhangversenyét adta a Stephansdomban, 2010-ben fellép Essenben, Salzburgban. Rendszeresen koncertezik Horvátország különböző városaiban. 

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Területi Príma-díjat. A zenekar 2007-től a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete, a PFZ kiemelt szerepet játszik a 2010-es EKF-évben. Az együttes szakmai irányításával kezdi meg működését a 2010. végére felépülő pécsi koncertközpont, mely európai színvonalú infrastruktúrát biztosít a kiemelkedő művészeti együttes számára. 

A kétszáz éves évfordulóra különleges programsorozattal készülnek 1811 OVER 2010 TURE 2011 címmel. A nagyszabású ünnepségsorozat az újévi hangversenytől (2010. január 2.) az alapító hangverseny napján adott díszhangversenyig (2011. december 9.) - 100 hetet ölel fel. 100 hét alatt 200 alkalommal találkozhat a Pannon Filharmonikusokkal a közönség hangversenyek, rádió- és televízió-beszélgetések, közönségtalálkozók, közös kirándulások, és megannyi program keretében. 

A jubileumi ünnepségsorozat csúcspontja Pécs új hangversenytermének megnyitása lesz. A zenekar 2010 végétől a hangversenyteremben az előttünk álló két év alatt a következő 200 év új "nyitányát" játssza el.

www.pannonfilharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.