Klasszikus

Francia elegancia, elegáns kezdeményezés – Indul a Pannon Filharmonikusok új évada

2022.09.05. 11:35
Ajánlom
Jöjjön együtt a család! – hirdeti a PFZ, aki a tavalyi évadban Pécsett, idén pedig már Budapesten is vendégül látja koncertjein a 6–18 éves gyerekeket. Az első családos esemény Budapesten, szeptember 30-án kezdődik a Müpában, a páratlan játszóházzal egybekötött sorozat pedig október 1-jén Pécsett.

Nagy sikert aratott a tavalyi évadban Pécsett, hogy a gyerekek díjmenetesen ülhettek be a koncertekre a szüleikkel, nagyszüleikkel.

Az ingyenes lehetőség szeptembertől a budapesti koncertekre is kiterjed.

A Pannon bérlet vásárlóinak felajánlott újdonság a zenekar közönségszolgálatán keresztül vehető igénybe. Az együttes munkatársai segítenek a család számára megfelelő helyek kiválasztásában, így a régi bérleteseknek sem kell aggódniuk, hogy a zsúfolt nézőtéren nem tudnak élni a lehetőséggel. Pécsett még kézműves játszóházat is szerveznek arra az esetre, ha a koncerten elfáradó gyerekek a szünet után inkább játszanának, míg a szülők lazítanak.

AlissaMargulis2_CPetraBenovsky-103826.jpg

Alissa Margulis (Fotó/Forrás: Petra Benovsky / Pannon Filharmonikusok)

A Pannon bérlet öt felejthetetlen péntek estét ígér közönségének az új évadban is, zenei csemegék, újdonságok, a ritkán hallható és a méltán közönségkedvenc darabok dinamikája mozgatja a programot. A zenekar legmagasabb művészi színvonalat képviselő játékát kiegészíti az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor és visszatérő dirigensei, Eötvös Péter és Varga Gilbert minőségben kompromisszumot nem ismerő zenei irányítása.

A klasszikustól a romantikán, a késő romantikán és a 20. század muzsikáján át a kortársig ível az öt budapesti koncert műsora.

Kiváló nemzetközi szólisták, a hegedűművész Alissa Margulis, a csellista Sung-Won Yang, a brácsaművész Antoine Tamestit, valamint a szoprán Eri Nakamura és a karmester Andrej Jurkevics jegyzik az évadot.

A pécsi Pannonicum-sorozat szombat estéin a zenekar még egy kezdeményezéssel kiegészítette a családbarát programot. A bérletes vagy jegyvásárló koncertlátogatók ovis gyermekeit a koncert elejétől, az alsósokat a koncert szünetétől várják szeretettel az Öko-Kuckó kézműves játszóházba, ahol a koncertek témájához kapcsolódva készítenek hangjegyes és hangszeres apróságokat profi segítőkkel, a fenntarthatóság jegyében.

A Müpában szeptember 30-án, Pécsett október 1-jén hallható Enchanté című esteket, amelyeken elsőként vehetők igénybe az újdonságok, Liszt Ferenc szimfonikus költeménye indítja.

Ahogyan Prométheusz elhozta a tüzet az emberiségnek, kvázi mint a civilizáció atyja, úgy kívánt Liszt is új dimenziókat megnyitni a zenével.

Több nagy hatású alkotó tekintett magára úgy időnként, mint egy „Prométheuszra”, hiszen az emberiség jobbá formálásán dolgoztak saját eszközeikkel. Így nem véletlen, hogy sokan sokféleképpen szenteltek művészeti alkotást a titánnak. A „refrén” motívumát erősítheti az az ismétlődés is, ahogyan a mítosz tanúsága szerint nemcsak egyetlen próbálkozás volt az emberiség felemelésére, hanem újra és újra, újabb eszközökkel igyekezett jobbá tenni az emberiség életét.

Ezt követi Prokofjev 1917-es I. (D-dúr) hegedűversenye, melyet előbb a szocialista forradalom, majd a modernséget szorgalmazó párizsi közönség űzött el a színpadról, végül Szigeti József áldozatos munkájával került az igen népszerű hegedűversenyek közé. A romantikus hangvételű hegedűversenyt lényegében egy újabb hegedűverseny követi, a tragikusan fiatalon elhunyt, kevésbé ismert, francia romantikus Ernest Chausson tollából. Zenéje regényes, tűnődő és költői. Vissza-visszatér a vita, miszerint a hangszeres virtuozitás öncélú – ki így, ki úgy igyekszik bizonyítani ennek az ellenkezőjét. A Prokofjev- és Chausson-hegedűverseny például úgy, hogy nem minden unalmas, ami nem extrán virtuóz. Chausson a francia romantika kevéssé ismert alakja: ismerünk jó pár híres Gounod-, Saint-Saëns-, Franck-, Massenet-, Fauré-, vagy Bizet-művet, azonban Chausson nagyszerű darabjai nincsenek benne a köztudatban. A pécsiek most lehetőséget adnak két darabjával is arra, hogy jobban megismerjük.

Alissa Margulis neves orosz zeneművészek gyermekeként született Németországban. A nagy kifejezőerővel és mély érzelmekkel játszó kölni hegedűművésznő a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lép fel rendszeresen. A pécsiekkel most játszik majd először: „Már nagyon várom a találkozást. Bogányi Tiborral, aki a Salzburgi Ünnepi Játékokon hallotta először a játékomat, nemcsak én, de néhai férjem, a tavalyelőtt tragikusan fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt Alexander Buzlov is jó kapcsolatot ápolt. A közös koncerttel rá is emlékezünk” – nyilatkozta. „Prokofjev műve az egész életemet végigkíséri, és nem csak azért, mert többek között a kiváló Zakhar Bron volt a tanárom.

Ez a mű iskolapélda, nagyon szeretem játszani.

Legutóbb Bangkokban és a Párizsi Filharmóniában adtam elő” – tette hozzá a művésznő.

A hangversenyt záró szimfóniát is ő jegyzi, és művei meghallgatása után méltán lehet az az érzésünk, hogy szívesen hallgatnánk máskor is a zenéjét. Sőt, talán még időnként a művel közel egykorú Újvilág szimfónia is eszünkbe juthat.

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Alissa Margulis (Fotó/Forrás: Petra Benovsky / Pannon Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.