Klasszikus

Francia Erkel, magyar Offenbach

2004.03.09. 00:00
Ajánlom
Magyar–francia zenés színházi koprodukciók lehetőségéről tárgyalt Budapesten és Szegeden Raymond Duffaut, az Avignoni Operaház és a világhírű Chorégies d’Orange fesztivál művészeti igazgatója. Az ilyen kezdeményezések a magyar repertoár nemzetközi megismertetését és a fiatal énekesek pályakezdését is segíthetik.

Raymond Duffaut Európa-szerte elismert kulturális menedzser, a koprodukciós együttműködés szakértője. Az eredetileg jogi végzettségű Duffaut az 1970-es évek elejétől Avignon város kulturális tanácsnokaként, illetve az avignoni fesztivál főtitkáraként tevékenykedett, majd több mint húsz éven át igazgatta az Avignoni Operaházat. 2002-ben az ügyvezetést ugyan átadta, de művészeti kérdésekben továbbra is ő dönt a Franciaország vezető dalszínházai közé tartozó avignoni teátrumban. Duffaut másik nagy "projektje" a Chorégies d’Orange fesztivál, amit 1982 óta igazgat, s az ő munkájának is köszönhető, hogy a több mint 140 éves múlttal rendelkező fesztivált újra a legrangosabb európai szabadtéri zenei programok között jegyzik. A Chorégies érdekessége, hogy a kitűnő akusztikájú, 8500 néző befogadására alkalmas színházat egy római kori arénából alakították ki. Orange-ban egyébként ma már nemcsak operákat játszanak, hanem oratórium-előadásokat, szimfonikus zenekari koncerteket is tartanak.

A neves zenés színházi szakembert az Armel Produkció és Sajtóiroda hívta meg Magyarországra, amely a magyar–francia kulturális kapcsolatok élénkítését, s ezen belül koprodukciók létrehozását tekinti feladatának. Raymond Duffaut a Magyar Hírlapnak elmondta: az általa vezetett opera és fesztivál úgynevezett stagione rendszerben működik, vagyis a létrehozott produkciókat egy bizonyos ideig sorozatban játsszák, majd leveszik a műsorról. (Ennek ellentéte a repertoárszínház – így működik a Magyar Állami Operaház is –, ahol bizonyos darabok folyamatosan műsoron maradnak.) "A stagione rendszerben természetes, hogy nincs állandó társulat, hanem vendégművészekkel dolgozunk, sőt időről időre komplett produkciókat is megvásárolunk. Számos nyugat-európai társulattal alakítottunk ki kölcsönös művészi és anyagi előnyökön alapuló együttműködést, de Kelet-Európában eddig ilyen kapcsolataink nem voltak. A magyar zenekultúrát régóta nagyra becsülöm, nem véletlen, hogy a régióban az első utam éppen ide vezetett" – magyarázza Duffaut. Tárgyalásait biztatónak nevezte, de azt is hozzátette, hogy az általa vezetett opera és fesztivál gondosan megtervezett programja miatt francia–magyar zenés színházi koprodukció legkorábban két-három év múlva jöhet létre. Konkrét tervek még nincsenek, de Duffaut számára fontos lenne, hogy az együttműködés Erkel, Bartók, Kodály, Kálmán Imre, Lehár Ferenc művészetének franciaországi népszerűsítését is szolgálja, és fordítva: azt is szeretné, hogy a magyar publikum jobban megismerje Meyerbeer, Gounod, Bizet vagy Offenbach alkotásait. Ennek a kulturális "csereprogramnak" az is fontos eleme, hogy tehetséges pályakezdő énekesek számára biztosítja a külföldi bemutatkozás lehetőségét. Duffaut nemcsak a magyarországi, hanem más koprodukciók vonatkozásában is egyesületet alapított, amely elnyerte a párizsi külügyminisztérium támogatását.

Duffaut magyarországi programja során Bán Teodórával, a Szabad Tér Színház Kht. közelmúltban kinevezett igazgatójával; Fülöp Attilával, a Magyar Állami Operaház ügyvezető igazgatójával; Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház igazgatójával; Székhelyi Józseffel, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatójával és Bátor Tamással, a Miskolci Operafesztivál Kht. igazgatójával is találkozott. Bán Teodóra a Magyar Hírlapnak elmondta: elképzelhető, hogy a Chorégies d’Orange és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad között egyfajta "testvérfesztiváli" kapcsolat jön létre. "Egységes arculatú nyári fesztivált szeretnénk létrehozni a Margitszigeten, amelynek nemcsak a színvonala, hanem a megjelenés korszerűsége, a hatékony reklám is megfelel az európai elvárásoknak. Ebben döntő szerep juthat a francia–magyar koprodukcióknak" – mondja Bán Teodóra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.