Klasszikus

Francia Erkel, magyar Offenbach

2004.03.09. 00:00
Ajánlom
Magyar–francia zenés színházi koprodukciók lehetőségéről tárgyalt Budapesten és Szegeden Raymond Duffaut, az Avignoni Operaház és a világhírű Chorégies d’Orange fesztivál művészeti igazgatója. Az ilyen kezdeményezések a magyar repertoár nemzetközi megismertetését és a fiatal énekesek pályakezdését is segíthetik.

Raymond Duffaut Európa-szerte elismert kulturális menedzser, a koprodukciós együttműködés szakértője. Az eredetileg jogi végzettségű Duffaut az 1970-es évek elejétől Avignon város kulturális tanácsnokaként, illetve az avignoni fesztivál főtitkáraként tevékenykedett, majd több mint húsz éven át igazgatta az Avignoni Operaházat. 2002-ben az ügyvezetést ugyan átadta, de művészeti kérdésekben továbbra is ő dönt a Franciaország vezető dalszínházai közé tartozó avignoni teátrumban. Duffaut másik nagy "projektje" a Chorégies d’Orange fesztivál, amit 1982 óta igazgat, s az ő munkájának is köszönhető, hogy a több mint 140 éves múlttal rendelkező fesztivált újra a legrangosabb európai szabadtéri zenei programok között jegyzik. A Chorégies érdekessége, hogy a kitűnő akusztikájú, 8500 néző befogadására alkalmas színházat egy római kori arénából alakították ki. Orange-ban egyébként ma már nemcsak operákat játszanak, hanem oratórium-előadásokat, szimfonikus zenekari koncerteket is tartanak.

A neves zenés színházi szakembert az Armel Produkció és Sajtóiroda hívta meg Magyarországra, amely a magyar–francia kulturális kapcsolatok élénkítését, s ezen belül koprodukciók létrehozását tekinti feladatának. Raymond Duffaut a Magyar Hírlapnak elmondta: az általa vezetett opera és fesztivál úgynevezett stagione rendszerben működik, vagyis a létrehozott produkciókat egy bizonyos ideig sorozatban játsszák, majd leveszik a műsorról. (Ennek ellentéte a repertoárszínház – így működik a Magyar Állami Operaház is –, ahol bizonyos darabok folyamatosan műsoron maradnak.) "A stagione rendszerben természetes, hogy nincs állandó társulat, hanem vendégművészekkel dolgozunk, sőt időről időre komplett produkciókat is megvásárolunk. Számos nyugat-európai társulattal alakítottunk ki kölcsönös művészi és anyagi előnyökön alapuló együttműködést, de Kelet-Európában eddig ilyen kapcsolataink nem voltak. A magyar zenekultúrát régóta nagyra becsülöm, nem véletlen, hogy a régióban az első utam éppen ide vezetett" – magyarázza Duffaut. Tárgyalásait biztatónak nevezte, de azt is hozzátette, hogy az általa vezetett opera és fesztivál gondosan megtervezett programja miatt francia–magyar zenés színházi koprodukció legkorábban két-három év múlva jöhet létre. Konkrét tervek még nincsenek, de Duffaut számára fontos lenne, hogy az együttműködés Erkel, Bartók, Kodály, Kálmán Imre, Lehár Ferenc művészetének franciaországi népszerűsítését is szolgálja, és fordítva: azt is szeretné, hogy a magyar publikum jobban megismerje Meyerbeer, Gounod, Bizet vagy Offenbach alkotásait. Ennek a kulturális "csereprogramnak" az is fontos eleme, hogy tehetséges pályakezdő énekesek számára biztosítja a külföldi bemutatkozás lehetőségét. Duffaut nemcsak a magyarországi, hanem más koprodukciók vonatkozásában is egyesületet alapított, amely elnyerte a párizsi külügyminisztérium támogatását.

Duffaut magyarországi programja során Bán Teodórával, a Szabad Tér Színház Kht. közelmúltban kinevezett igazgatójával; Fülöp Attilával, a Magyar Állami Operaház ügyvezető igazgatójával; Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház igazgatójával; Székhelyi Józseffel, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatójával és Bátor Tamással, a Miskolci Operafesztivál Kht. igazgatójával is találkozott. Bán Teodóra a Magyar Hírlapnak elmondta: elképzelhető, hogy a Chorégies d’Orange és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad között egyfajta "testvérfesztiváli" kapcsolat jön létre. "Egységes arculatú nyári fesztivált szeretnénk létrehozni a Margitszigeten, amelynek nemcsak a színvonala, hanem a megjelenés korszerűsége, a hatékony reklám is megfelel az európai elvárásoknak. Ebben döntő szerep juthat a francia–magyar koprodukcióknak" – mondja Bán Teodóra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.