Klasszikus

Francia est a Zeneakadémián

2004.05.21. 00:00
Ajánlom
Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (gordonka) közreműködésével hallhatunk hangversenyt május 21-én, pénteken este fél nyolctól a Zeneakadémia nagytermében francia zeneszerzők műveiből.

A hangverseny az Európai csatlakozás tiszteletére rendezett hangversenysorozat záró rendezvénye. Mottója: Francia est, amelyen a kiemelkedő magyar művészek mellett francia művészek működnek közre. A műsoron szerepel Saint-Saëns: Fantázia, Ravel: Öt görög dal, Szonatina, Szonáta hegedűre és gordonkára, Bevezetés és allegro, Ibert: Entr’act, valamint Debussy: Triószonáta című darabja.

Vigh Andrea hárfaművész a Zeneakadémia tanszékvezető tanára. Nyolc szólólemeze jelent meg, többségében a "Capriccio" (Németország) kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak és nagy példányszámban keltek el a világ számos országában. Rendszeresen tart szólóestet a Zeneakadémia Nagytermében, gyakori vendége szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt Magyarország és Európa hangversenytermeinek. 2000-ben művészeti tevékenységéért Liszt-díjjal tüntették ki.

Perényi Miklós a világ egyik legjelentősebb gordonkaművésze. Ifjú korától ad hangversenyeket Európa majd minden országában és a világ más zenei központjaiban is. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, ahol 1974 óta tanít. Legfontosabb kitüntetései: Bartók-Pásztory díj, Kossuth díj. Előadóművészi és tanári elfoglaltsága mellett tevékenységének egy másik területe a zeneszerzés.

Adorján András Németországban élő fuvolaművész. Pierre Lenert francia brácsaművész többször vendégszerepelt Budapesten csakúgy, mint David Grimal, a nagy francia hegedűiskola fiatal nemzedékének egyik legbriliánsabb képviselője. Isaac Stern és Shlomo Mintz tanítványa volt, hangszere egy csodálatos Stradivarius, amelyen fantasztikus színű és mélységű hangzást képes produkálni. Egy jelentős francia zenekritikus így méltatta: "Jegyezzük meg David Grimal nevét. Gidon Krémer óta nem hallottam hozzá foghatót."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.