Klasszikus

Francia est a Zeneakadémián

2004.05.21. 00:00
Ajánlom
Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (gordonka) közreműködésével hallhatunk hangversenyt május 21-én, pénteken este fél nyolctól a Zeneakadémia nagytermében francia zeneszerzők műveiből.

A hangverseny az Európai csatlakozás tiszteletére rendezett hangversenysorozat záró rendezvénye. Mottója: Francia est, amelyen a kiemelkedő magyar művészek mellett francia művészek működnek közre. A műsoron szerepel Saint-Saëns: Fantázia, Ravel: Öt görög dal, Szonatina, Szonáta hegedűre és gordonkára, Bevezetés és allegro, Ibert: Entr’act, valamint Debussy: Triószonáta című darabja.

Vigh Andrea hárfaművész a Zeneakadémia tanszékvezető tanára. Nyolc szólólemeze jelent meg, többségében a "Capriccio" (Németország) kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak és nagy példányszámban keltek el a világ számos országában. Rendszeresen tart szólóestet a Zeneakadémia Nagytermében, gyakori vendége szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt Magyarország és Európa hangversenytermeinek. 2000-ben művészeti tevékenységéért Liszt-díjjal tüntették ki.

Perényi Miklós a világ egyik legjelentősebb gordonkaművésze. Ifjú korától ad hangversenyeket Európa majd minden országában és a világ más zenei központjaiban is. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, ahol 1974 óta tanít. Legfontosabb kitüntetései: Bartók-Pásztory díj, Kossuth díj. Előadóművészi és tanári elfoglaltsága mellett tevékenységének egy másik területe a zeneszerzés.

Adorján András Németországban élő fuvolaművész. Pierre Lenert francia brácsaművész többször vendégszerepelt Budapesten csakúgy, mint David Grimal, a nagy francia hegedűiskola fiatal nemzedékének egyik legbriliánsabb képviselője. Isaac Stern és Shlomo Mintz tanítványa volt, hangszere egy csodálatos Stradivarius, amelyen fantasztikus színű és mélységű hangzást képes produkálni. Egy jelentős francia zenekritikus így méltatta: "Jegyezzük meg David Grimal nevét. Gidon Krémer óta nem hallottam hozzá foghatót."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.