Klasszikus

Francia melódiák Philippe Jarousskyval

2009.03.28. 00:00
Ajánlom
Philippe Jaroussky francia kontratenor, e különleges hangfaj kiemelkedő képviselője, aki március 28-án ad koncertet a Zeneakadémián este fél nyolctól.

Philippe Jaroussky (fotó: Ribes & Vo Van Tao)

A francia énekes a Párizsi Conservatoire régizene tanszékén hegedűsként kapta meg diplomáját, énekelni 1996-ban, Nicole Fallien szopránénekesnő irányításával kezdett. Három évvel később Alessandro Scarlatti Sedecia, rè di Gerusalemme című oratóriumával debütált, melynek sikerét a Virgin Classics felvétele őrizte meg. Virtuóz koloratúrája és hangjának szépsége újabb és újabb felkéréseket hozott számára. Monteverdi operatrilógiájával bejárta Franciaországot, s Vivaldi- és Pergolesi-művekben is hallhatta a közönség. 2003-ban a párizsi Théátre des Champs Elysées-ben Händel Agrippina című operájának Nerójaként aratott sikert. Repertoárjában nemcsak a barokk kiemelkedő mestereinek kompozícióira fordít különös figyelmet, hanem a kevésbé ismert 17.-18. századi művekre is. Instrumentális művészként alapította négy zenésztársával az Artaserse régizene-együttest, CD-iket a Virgin Classics gondozásában jelentették meg (Vivaldi: Virtuóz kantáták, Bassani: íi>Beata Vergine). 2007-ben a Legjobb francia operaénekes címmel díjazták.

"Angyali hang, kisfiús tekintet, közvetlen stílus. Philippe Jaroussky valódi popsztáralkat, akár egy jól menő fiúcsapat oszlopos tagjaként is énekelhetne. A 30 éves francia művész azonban a világ egyik legnépszerűbb kontratenorja. Európa legpatinásabb operaházaiban lép fel, szólóalbumai szépen fogynak, a Mezzo komolyzenei tévé óránként játssza a felvételeit. Jaroussky a modern kori kontratenor prototípusa: kissé nőies, könnyen sztárolható és módfelett tehetséges." Beszterczey Judit

"Sokan azért jönnek, mert hallották, hogy itt a kasztráltak legújabb generációja. Ezzel valamennyi kontratenornak meg kell küzdenie. A legtöbb fórumon elmondom, hogy ma már nincs szükség bizarr és brutális technikákra ahhoz, hogy egy férfi magas hangon énekeljen. Részletes előadásokat tartok az úgynevezett falzett technikáról, amellyel ez a hangszín elérhető." Jaroussky

(2009. március 28. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Francia melódiák − Philippe Jaroussky (ének); km.: Jérome Ducros (zongora); Massenet, Lekeu, Fauré, Chaminade, Chausson és Hahn)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.