Klasszikus

Francia napok a Liszt Ferenc téren

2004.04.15. 00:00
Ajánlom
A Terézvárosi Művelõdési Közalapítvány a Francia Intézettel és a Broadway Egyesülettel karöltve immáron második alkalommal varázsol francia hangulatot a városrész szívébe, a Liszt Ferenc térre. Április 17-én és 18-án trikolorba öltöznek az éttermek és a kávézók, a szabadtéri színpadon pedig egymást követik a fellépők.

A rendezvény alapvető célja az európai csatlakozás küszöbén álló budapestiek megismertetése a francia gasztronómiával, kultúrával és mindennapokkal. Az országok közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb módja a szórakozással kombinált ismeretterjesztés. Észrevétlenül jutunk közel a másik ország kultúrájához, lakóihoz, zenéjüket hallgatva, nemzeti ételeiket és italaikat fogyasztva, játékaikat játszva. A tavasz és a nyár folyamán a Terézvárosi Mûvelõdési Közalapítvány további nemzeti napok megrendezését tervezi a kerületben.

A fellépő művészeknek, zenekaroknak, fotó- és grafikai kiállításoknak, gasztronómiai különlegességek bemutatóinak és sok más, a franciákra jellemzõ programnak a kávéházak és a téren felállított színpad ad otthont. Lesz pétanque bajnokság, koncertezik a Pódium duó (Ursu Gábor/gitár, Orosz Zoltán/harmonika) és Bardóczy Attila, kán-kánt rop a Moulin Rouge tánckara, játszik az Anselmo együttes, de az erre kíváncsiakat a vívás alapjaira is megtanítják a szakemberek. Ezen kívül muzsikálni fog a Budapest Juventutis Zenekar fúvós kvintettje, Paor Lilla sanzonestet ad, valamint fellép a Future együttes is. A Francia Napok alkalmából a Liszt Ferenc téri éttermek, kávézók franciás ételekkel, italokkal szolgálnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.