Klasszikus

Francia nyitány

2002.10.30. 00:00
Ajánlom
A francia zenekari kultúra irányadó volt Európában évszázadokon át. Haydn, Mozart komponált Párizsnak, iskolateremtő karmester volt a XIX. században Colonne, Lamoureux, névadója máig működő szimfonikus testületeknek.

Hanem a hagyomány elhervadt a XX. század második felére. Pódium- és exportképes, egyáltalán meghallgatható zenekarokat – a 60-as években magam is tapasztaltam – csupán a francia rádió tartott életben. Jól hallotta ezt André Malraux író, De Gaulle kulturális minisztere; elhatározta, fel kell támasztani a gloire-t és virágzó zenekari kultúrát teremtett a hangzó sivatag futóhomokján. Művét folytatták utódai. Montpellier, amely könyvtárának középkori hangjegyes kódexeiről híresült el, 1979-ben alapított nagy együttesével méltán vívta ki a nemzeti zenekar rangját. Nem volt rajta korábban ez a város a zenei térképen. Most rajta van.

Bartók Béla halálának évfordulójára emlékezve nyílnak meg 1959 óta a Zenei Hetek Budapesten. Idén több rétege volt a műsorszerkezetnek, mint azelőtt bármikor. Bartók ifjúkori Hegedűversenye mellett jogerősen szólalt meg Debussy (A tenger), hisz őnélküle alighanem más irányt vett volna a múlt századelő magyar zenéje. Jogerősen Ravel is, aki annak az Arányi Jellynek írta zenekar-kíséretes szólóhegedűre a Tzigane-t, akinek Bartók ajánlotta mindkét hegedű-zongora szonátáját. Bilaterális hangversenyen méltán szólalt meg az idén 62 éves francia René Koering zenéje.

Koering nagy lassúja (Grand Adaggio) megrendítően szép és nemes muzsika. Távol a múlt századi avantgárdtól éppúgy, akár a korabeli rozsdás konzervativizmustól. Egyszerűen – dehogyis egyszerűen – zenéről szól ez a darab, drámai hevülettel és lírikus álomképekkel, mikor hogy. Augustin Dumay hegedűjével szabadon énekelt a korai Bartók-verseny indító lassújában. Jobban ismerjük ezt a felívelő-aláhanyatló formát a Két portré első arcképéből. A szólista nyilván ismerte ezt is, azt is, főként, tudta, miről van szó benne. Ravel fickándozó Tzigane-ját – ezt a roma zenét, elképesztő virtuozitással fogalmazta újra.

Debussy Tengerében Friedman Layer, karmester csúcsra járatta zenekarát, akár az egész estén. „Azért a víz az úr?” – az, de az emberrel természetkép és lélekrajz egyszerre szólt itt Debussy palettáján. Layer minőségi karmester és zenekarvezető, nagy zenéket teremt kisvárosban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.