Klasszikus

Francia nyitány

2002.10.30. 00:00
Ajánlom
A francia zenekari kultúra irányadó volt Európában évszázadokon át. Haydn, Mozart komponált Párizsnak, iskolateremtő karmester volt a XIX. században Colonne, Lamoureux, névadója máig működő szimfonikus testületeknek.

Hanem a hagyomány elhervadt a XX. század második felére. Pódium- és exportképes, egyáltalán meghallgatható zenekarokat – a 60-as években magam is tapasztaltam – csupán a francia rádió tartott életben. Jól hallotta ezt André Malraux író, De Gaulle kulturális minisztere; elhatározta, fel kell támasztani a gloire-t és virágzó zenekari kultúrát teremtett a hangzó sivatag futóhomokján. Művét folytatták utódai. Montpellier, amely könyvtárának középkori hangjegyes kódexeiről híresült el, 1979-ben alapított nagy együttesével méltán vívta ki a nemzeti zenekar rangját. Nem volt rajta korábban ez a város a zenei térképen. Most rajta van.

Bartók Béla halálának évfordulójára emlékezve nyílnak meg 1959 óta a Zenei Hetek Budapesten. Idén több rétege volt a műsorszerkezetnek, mint azelőtt bármikor. Bartók ifjúkori Hegedűversenye mellett jogerősen szólalt meg Debussy (A tenger), hisz őnélküle alighanem más irányt vett volna a múlt századelő magyar zenéje. Jogerősen Ravel is, aki annak az Arányi Jellynek írta zenekar-kíséretes szólóhegedűre a Tzigane-t, akinek Bartók ajánlotta mindkét hegedű-zongora szonátáját. Bilaterális hangversenyen méltán szólalt meg az idén 62 éves francia René Koering zenéje.

Koering nagy lassúja (Grand Adaggio) megrendítően szép és nemes muzsika. Távol a múlt századi avantgárdtól éppúgy, akár a korabeli rozsdás konzervativizmustól. Egyszerűen – dehogyis egyszerűen – zenéről szól ez a darab, drámai hevülettel és lírikus álomképekkel, mikor hogy. Augustin Dumay hegedűjével szabadon énekelt a korai Bartók-verseny indító lassújában. Jobban ismerjük ezt a felívelő-aláhanyatló formát a Két portré első arcképéből. A szólista nyilván ismerte ezt is, azt is, főként, tudta, miről van szó benne. Ravel fickándozó Tzigane-ját – ezt a roma zenét, elképesztő virtuozitással fogalmazta újra.

Debussy Tengerében Friedman Layer, karmester csúcsra járatta zenekarát, akár az egész estén. „Azért a víz az úr?” – az, de az emberrel természetkép és lélekrajz egyszerre szólt itt Debussy palettáján. Layer minőségi karmester és zenekarvezető, nagy zenéket teremt kisvárosban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.