Klasszikus

Francia szerzőktől játszik új lemezén Balog József

2020.08.31. 09:25
Ajánlom
Megjelent Balog József Liszt-díjas zongoraművész új albuma. Három francia zeneszerző művei szólalnak meg három különböző korból a Hungaroton kiadványán.

Gershwin művei után a franciák felé fordult a sokoldalú, igen tehetséges Balog József figyelme. Idén augusztus végén jelent meg a „The French Connection” című lemeze, amelyen Jean-Philippe Rameau, Claude Debussy és Pierre Boulez művei hallhatók.

hcd32843_booklet_nomarks1-page-001-091832.jpg

Balog József: The French Connection (Fotó/Forrás: Hungaroton 2020)

Ahogy az a lemez kísérőfüzetéből is kiderül, Debussy számára fontos volt Rameau zenéje, Boulez számára pedig Debussyé. Hármuk kapcsolata tehát nem csupán annyi, hogy különböző korok franciái voltak. Rameau például először volt tudós, aztán vált zeneszerzővé, Boulez pedig szintén vonzódott a tudományokhoz – nem csak a zene érdekelte, hanem a zenéről való beszéd, elmélkedés is. Ilyen szempontból pedig Debusssy a kakukktojás, akinek írásait, interjúit ismerjük ugyan, de szívesen hangoztatta, hogy inkább inspirációk, mint egzakt számítás táplálja a zenéjét. Rameau-tól két szvit (G-dúr és g-moll) szerepel a lemezen, Debussy-től pedig a Képek két sorozata.

Balog József a lemez utolsó darabjaként egy olyan alkotást játszik, amelynek nem sokan mernek nekifogni. Pierre Boulez Incises (Bemetszések) című zongoradarabja rendkívüli felkészültséget követel az előadótól. Egy rövidebb változata 1994-ben a Maurizio Pollini és Luciano Berio nevével fémjelzett milánói zongoraversenyen volt versenydarab. Boulez maga „rendezett delírium”-ként hivatkozott erre az alkotásra.

Balog József legutóbbi albumán Gershwin műveket hallottunk, azelőtt Liszt Transzcendens etűdjeiből készített lemezt a Hungaroton stúdiójában. Wolf Péter számára komponálta a Wolf-temperiertes Klavier című ciklusát, amely a BMC kiadásában jelent meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.