Klasszikus

Francia szerzőktől játszik új lemezén Balog József

2020.08.31. 09:25
Ajánlom
Megjelent Balog József Liszt-díjas zongoraművész új albuma. Három francia zeneszerző művei szólalnak meg három különböző korból a Hungaroton kiadványán.

Gershwin művei után a franciák felé fordult a sokoldalú, igen tehetséges Balog József figyelme. Idén augusztus végén jelent meg a „The French Connection” című lemeze, amelyen Jean-Philippe Rameau, Claude Debussy és Pierre Boulez művei hallhatók.

hcd32843_booklet_nomarks1-page-001-091832.jpg

Balog József: The French Connection (Fotó/Forrás: Hungaroton 2020)

Ahogy az a lemez kísérőfüzetéből is kiderül, Debussy számára fontos volt Rameau zenéje, Boulez számára pedig Debussyé. Hármuk kapcsolata tehát nem csupán annyi, hogy különböző korok franciái voltak. Rameau például először volt tudós, aztán vált zeneszerzővé, Boulez pedig szintén vonzódott a tudományokhoz – nem csak a zene érdekelte, hanem a zenéről való beszéd, elmélkedés is. Ilyen szempontból pedig Debusssy a kakukktojás, akinek írásait, interjúit ismerjük ugyan, de szívesen hangoztatta, hogy inkább inspirációk, mint egzakt számítás táplálja a zenéjét. Rameau-tól két szvit (G-dúr és g-moll) szerepel a lemezen, Debussy-től pedig a Képek két sorozata.

Balog József a lemez utolsó darabjaként egy olyan alkotást játszik, amelynek nem sokan mernek nekifogni. Pierre Boulez Incises (Bemetszések) című zongoradarabja rendkívüli felkészültséget követel az előadótól. Egy rövidebb változata 1994-ben a Maurizio Pollini és Luciano Berio nevével fémjelzett milánói zongoraversenyen volt versenydarab. Boulez maga „rendezett delírium”-ként hivatkozott erre az alkotásra.

Balog József legutóbbi albumán Gershwin műveket hallottunk, azelőtt Liszt Transzcendens etűdjeiből készített lemezt a Hungaroton stúdiójában. Wolf Péter számára komponálta a Wolf-temperiertes Klavier című ciklusát, amely a BMC kiadásában jelent meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.