Klasszikus

Francialecke

2004.01.23. 00:00
Ajánlom
Django Reinhardt-fesztivál Washingtonban Mondhatnak a politikusok, amit akarnak: Amerika és Európa szövetsége szilárdabb lábakon áll, mint holmi elnökök jó- vagy rosszkedve. Itt van például a dzsessz.

Az Amerikából érkezett zenét a harmincas években egy Django Reinhardt nevű belga cigány gitáros és a párizsi hegedűs Stephane Grappelli úgy „lefordította”, hogy a világ hetven éve jár a csodájára. A washingtoni Kennedy Center dzsesszklubjában most a francia cigány Dorado Schmitt fergeteges Django Reinhardt-fesztivált teremtett – egy icipici Bush-bírálatra és az Európa utáni kiadós honvágyra is alkalmat adva.

A Kennedy Center egyébként se nem kisebb, se nem szebb, mint a Kremlben lévő egykori Kongresszusi Palota. Egy ilyen helyen lehetetlenség intim dzsesszklubot működtetni – de próbálkozni azért szabad. A bársonyfüggönyökkel körülvett, lesötétített helyiségbe kis kávéházi asztalokat állítottak, a bejáratnál csendben működik egy alkalmi bárpult, de a lényeg persze a zene. Utóbbi a nyilván még jóval az iraki háború miatti látványos összeveszés előtt lekötött washingtoni francia kulturális fesztivál keretében érkezett.

Amikor az időpontot lekötötték, még szó sem volt arról, hogy a kongresszus büféjében átkeresztelik a sült krumplit (French fries helyett a mai napig Freedom friest árulnak), vagy hogy „hazafias” amerikai humoristák betegre keresik magukat a gyáva békazabálókról faragott primitív vicceikkel. De ez mind nem is érdekes, mert amikor Dorado és fia, Samson Schmitt belecsap a húrokba, egy időre mindenki visszarepül a háború – a második világháború – előtti boldog békeévekbe, amikor még úgy tűnt, hogy a szving mindenen átsegít.

A társulat tagja még egy harmonikavirtuóz, aki első pillantásra leginkább szomorú bárzenésznek tűnik, és a legbravúrosabb futamokat is olyan melankolikus arckifejezéssel képes játszani, mintha azon merengene, hogy miért is hagyta el éppen most a felesége. Ludovic Beier annyira párizsi, hogy az már szinte fáj, de egy Amerikában dolgozó magyarnak a kínok kínját nem is miatta kell elszenvednie, hanem mert bejön Florin Niculescu, akinek a dzsessz is közép-európai cigányzene: így csak otthon tudnak hegedülni. A nagybőgős Brian Torff amerikai létére annak idején Grappellivel járta be Európát – most ő az egyetlen, aki elereszt egy politikai poént: – A következő számot inkább konferálja be Ludovic, mert az én franciatudásom sajnos olyan, mint Bush elnök angolsága. (A közönség melegen tapsol, úgy látszik, a Pentagon és a Fehér Ház nem vásárolta fel a francia fesztivál jegyeit.)

Schmitték feszes gitárjátékát angyalian oldja a Kubából régen Amerikába költözött Paquito D’Rivera, aki már az egész világot leszaxofonozta a lábáról, az öszszes létező stílus a kisujjában van, mit neki egy kis harmincas évekbeli szvinget fújni!? A roma–francia–román–kubai– néger világzene biztosan kifog bármilyen texasi republikánuson: hát hogyan lehet haragudni ezekre az európaiakra?

Washington, 2004. január

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.