Klasszikus

Franco Ferrara és Nino Rota nyomdokain

2016.10.15. 09:54
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar október 21-i hangversenyének vendégkarmestere a Franco Ferrara-növendék Marcello Rota, akit Nino Rota filmzenéiről, a Cseh Állami Szimfonikus Zenekarról és az olasz balettritkaságokról is kérdeztünk.

- Már nagyon fiatalon az olasz karmesteri szcéna egyik legizgalmasabb karmestereként tartották számon. Kiktől tanulta a mesterséget?

- Először én is hangszeres művésznek készültem, ahogy nagyon sok karmestertársam. A Vivaldi Konzervatóriumban még kürtön tanultam, de később olyan művészek léptek be az életembe, mint az ukrán származású Igor Markevics, aki karvezetést oktatott, vagy a felejthetetlen Franco Ferrara, akitől a zenekarvezetés legfontosabb elemeit sajátíthattam el a Sienai Zeneakadémián. A szerencsém az volt, hogy már a tanulmányaim elején a Ferrarához hasonló nagyságokkal találkozhattam, akik átadták az olasz karmesteri stílus minden fortélyát és hozzá az elmélyült tudást is.

Marcello Rota

Marcello Rota

- A szerencsés találkozók mellett az sem mellékes, hogy unokatestvére a neves filmzeneszerző, Nino Rotta. Hogyan emlékszik vissza a kapcsolatukra?

- Nino Rotával, tekintve, hogy én Torinóban, ő pedig Rómában élt akkoriban, nem találkoztunk túl gyakran, de nagyon intenzív távkapcsolat tartottunk fent. Fantasztikus tehetségű művész volt, mindig csodáltam a spontaneitását, az újabb és újabb ötleteit. Nagylelkű és szerény embernek ismerte mindenki, nagyon sok fiatal tehetséget indított el a zenei pályán. Arra emlékszem, hogy hatalmas népszerűségnek örvendett nemcsak filmzenéi, de zenés színpadi művei, szimfonikus és kamarazenei alkotásai miatt is. A 20. század zenei életének egyik legsokoldalúbb alakjaként él bennem.

Marcello-Rota-12

Marcello-Rota-12

- Októberben az Óbudai Danubia Zenekar élén vezényli majd többek között Nino Rota egyik balettszvitjét is. Milyen a kapcsolata az együttessel?

- A Danubia Zenekar muzsikusaival néhány évvel ezelőtt ismerkedtem meg és azóta is folyamatos zenei, sőt baráti kapcsolatot ápolunk. Itt Budapesten együtt dolgoztunk például Andrea Bocelli fellépése kapcsán. Egy nagyon sokoldalú, fiatalos és zenei rugalmasság jellemezte együttest ismertem meg. Legközelebbi közös koncertünkön Nino Rota Fellini 1954-ben készült, Országúton című filmjének zenei anyagából készült szvitjét vezénylem majd Webern és Elgar egy-egy műve mellett. Találékony melódia és ösztönző erő sugárzik mindhárom alkotásból.

- Milyen élmények fűzik a Fellini-filmhez készült kísérőzenéhez?

- Az Országúton című filmből, a '60-as évek közepén készült balettzene azon kevés olasz balettek közé tartozik, amelyek bekerültek többek között a milánói La Scala repertoárjába is. A zenekari szvit formájában is népszerűvé vált anyagot többször vezényelhettem Milánóban, ebben egyébként Fellini több történelmi jelentőségű filmjének zenei témája is megjelenik. Rota dallamai az élénk, játékos táncoktól egészen a melankolikus pillanatokig, az elérzékenyülés határáig vezetik a hallgatót, mágikus atmoszférát teremtve. Biztos vagyok benne, hogy a Zeneakadémia közönségének is fantasztikus élményben lesz része, mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok vele, milyen művelt, a hagyományokat tiszteletben tartó, de az újdonságokra nyitott közönség az önöké.

Hogyan kell megélni a szabadságot?

Kapcsolódó

Hogyan kell megélni a szabadságot?

„Szabadok vagyunk” így hangzik a mottója az Óbudai Danubia Zenekar 2016-os őszi évadának. A négy alkalomból álló koncertsorozat egyik érdekessége, hogy az estek középpontjában a költészet áll. Hámori Mátét kérdeztük.

- Legtöbb idejét vezető vendégkarmesterként a Cseh Állami Szimfonikus Zenekar élén tölti, amely együttessel jelentős lemezfelvételeket is készített. Milyen koncertekre készül a közeljövőben?

- Valóban a prágai székhelyű zenekarral a legszorosabb a kapcsolatom, ami már több mint egy évtizedre tekint vissza. Következő, novemberi koncertünkön Verdi gyászmiséjét vesszük majd elő újra, ami számomra minden esetben meghatározó élmény. Természetes, hogy vannak olyan darabok, amelyeket még nem volt alkalmam vezényelni, de szívügyemnek tekintek, ebből a szempontból viszont nyugodtan és türelemmel tekintek a jövőbe, mert számomra az a legfontosabb, hogy a környezetem elég inspiráló legyen ahhoz, belevágjak új feladatokba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.