Klasszikus

Frankfurtiak Budapesten

2009.05.15. 00:00
Ajánlom
Alapítása, 1929 óta jelentős karmester-egyéniségek alakították a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának arculatát, melynek aktuális állapotáról május 22-én személyesen is képet alkothatunk, ha ellátogatunk a Művészetek Palotájába.

A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara) és Paavo Jarvi (fotó: Tim Wegner)

Az együttes első zeneigazgatója, Hans Rosbaud a romantikus és a kortárs alkotásokra fektette a hangsúlyt. Az Eliahu Inbalhoz fűződő korszakban (1974–1990) Schumann- és Brahms-ciklusok mellett számos világelső felvételt készített Bruckner-szimfóniák eredeti változataiból az együttes, amely akkoriban lett nemzetközileg jegyzett. 1990 és 1996 között Dimitrij Kitajenko orosz szerzők műveit tűzte előszeretettel műsorra, az amerikai Hugh Wolff pedig a zenekar rugalmasságának és stilisztikai sokoldalúságának a kialakításában szerzett érdemeket. Zeneigazgatósága alatt (1997–2006) építette be előadásaiba a historikus előadásmód vívmányait az együttes, amely most Haydn C-dúr szimfóniáját is korhű natúrtrombitákkal, natúrkürtökkel és üstdobokkal szólaltatja meg.

Az észt Paavo Järvi 2001 óta a Cincinnati Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. 2006-tól tölti be ugyanezt a tisztet a Frankfurti Rádiózenekarnál, amelynek Monteverditől Stockhausenig terjedő repertoárjába észak-európai szerzők műveit is felvette. Amerikai együttesével készített nagyszerű lemezei alapján éppúgy jeles Bartók-interpretátornak mondható, mint a hatvanas években született hegedűsök egyik legkiválóbbja, a német Christian Tetzlaff. Rendkívül nyitott egyéniségként Beethoven, Brahms és Csajkovszkij versenyművei mellett Bartók, Berg, Ligeti és Sosztakovics concertóit is műsorán tartja, s nevéhez több kortárs mű ősbemutatója fűződik. Érdekesség, hogy korábbi Stradivariusánál jobban szereti jelenlegi mesterhangszerét, amelyet Peter Greiner épített 2002-ben.

A koncertet 18.30 órai kezdettel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

(2009. május 22. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara; km.: Christian Tetzlaff (hegedű); vez.: Paavo Järvi; Haydn: C-dúr "A medve" szimfónia, Hob. I:82; Bartók: Hegedűverseny; Brahms: I., c-moll szimfónia, op. 68)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.