Klasszikus

Frankfurtiak Budapesten

2009.05.15. 00:00
Ajánlom
Alapítása, 1929 óta jelentős karmester-egyéniségek alakították a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának arculatát, melynek aktuális állapotáról május 22-én személyesen is képet alkothatunk, ha ellátogatunk a Művészetek Palotájába.

A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara) és Paavo Jarvi (fotó: Tim Wegner)

Az együttes első zeneigazgatója, Hans Rosbaud a romantikus és a kortárs alkotásokra fektette a hangsúlyt. Az Eliahu Inbalhoz fűződő korszakban (1974–1990) Schumann- és Brahms-ciklusok mellett számos világelső felvételt készített Bruckner-szimfóniák eredeti változataiból az együttes, amely akkoriban lett nemzetközileg jegyzett. 1990 és 1996 között Dimitrij Kitajenko orosz szerzők műveit tűzte előszeretettel műsorra, az amerikai Hugh Wolff pedig a zenekar rugalmasságának és stilisztikai sokoldalúságának a kialakításában szerzett érdemeket. Zeneigazgatósága alatt (1997–2006) építette be előadásaiba a historikus előadásmód vívmányait az együttes, amely most Haydn C-dúr szimfóniáját is korhű natúrtrombitákkal, natúrkürtökkel és üstdobokkal szólaltatja meg.

Az észt Paavo Järvi 2001 óta a Cincinnati Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. 2006-tól tölti be ugyanezt a tisztet a Frankfurti Rádiózenekarnál, amelynek Monteverditől Stockhausenig terjedő repertoárjába észak-európai szerzők műveit is felvette. Amerikai együttesével készített nagyszerű lemezei alapján éppúgy jeles Bartók-interpretátornak mondható, mint a hatvanas években született hegedűsök egyik legkiválóbbja, a német Christian Tetzlaff. Rendkívül nyitott egyéniségként Beethoven, Brahms és Csajkovszkij versenyművei mellett Bartók, Berg, Ligeti és Sosztakovics concertóit is műsorán tartja, s nevéhez több kortárs mű ősbemutatója fűződik. Érdekesség, hogy korábbi Stradivariusánál jobban szereti jelenlegi mesterhangszerét, amelyet Peter Greiner épített 2002-ben.

A koncertet 18.30 órai kezdettel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

(2009. május 22. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara; km.: Christian Tetzlaff (hegedű); vez.: Paavo Järvi; Haydn: C-dúr "A medve" szimfónia, Hob. I:82; Bartók: Hegedűverseny; Brahms: I., c-moll szimfónia, op. 68)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.