Klasszikus

Frankofónia Ünnepe 2009

2009.03.19. 00:00
Ajánlom
Március 20-a a Frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a budapesti Francia Intézet további kilenc ország diplomáciai képviseletével fogott össze, hogy megrendezze az itthon kilencedik alkalommal jelentkező Frankofónia Ünnepét március 17. és 30. között.

A programsorozat során a francia nyelvet használó országok kulturális sokszínűségét ismerhetik meg az érdeklődők az irodalom, a zene, a filmek, színházi és gasztronómiai különlegességeken keresztül.

A budapesti program kiemelkedő eseménye a France Culture rádióadó Les Papous dans la tête (Pápuák a fejben) című kultikus műsora. A kivételes irodalmi performansz alkotói vidám szó- és nyelvjátékkal várják a francia nyelv kedvelőit (március 21. 19:00 Francia Intézet).

A Francia Intézet vendégül látja a belga Képregénymúzeum Európaiak, európai szemmel című kiállítását is, amely egy mulatságos portrét fest a kontinens lakóiról (március 18-24. Francia Intézet). A frankofón zenei világot idén a francia La Caravane Passe és a svájci Gypsy Sound System képviselik, akik a Gödör Klubban lépnek fel (március 20. 21:30). A Frankofónia Ünnepe a már jól ismert frankofón mozi maratonnal zárul (március 27. 20:00 Francia Intézet). Az öt filmből álló táv teljesítőit a Francia Intézet francia reggelivel jutalmazza.

A Frankofóniát Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is megünneplik, ahol a helyi Alliance française (francia kulturális egyesület) gondoskodik a programokról. A teljes program a www.francophonie.hu weboldalon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.