Klasszikus

Frid Géza koncertek a Spinoza-házban

2004.03.23. 00:00
Ajánlom
A magyar származású Frid Géza a XX. századi holland zenei élet jelentős alakja, aki kerek hatvan éven keresztül élt és alkotott Hollandiában. Csodagyerekként kezdte: már hat éves korában fellépett. Később Bartók és Kodály tanítványa lett, majd hatvan éven át tartó karrierje során „bezongorázta” a nagyvilágot.

Frid Géza Máramarosszigeten született 1904. január 25-én. Kevés tanárának sora az abszolút hallással rendelkező, melegszívű zongoratanár édesanyától Tolsztoj ösztönzésén keresztül Bartókig terjed. Sok híres emberrel találkozott életében: levelezett Thomas Mann-nal, fellépett Mussolini villájában, éjszakákon át sétált Ravellel az amszterdami Vondel-parkban, együtt zongorázott Bartókkal…

1913-ban családjával Pestre költözött. 1919 és 1924 között a Zeneművészeti Főiskolán tanult Bartóktól – akinek segített a népdalgyűjtésben – zongorát, Kodálytól zeneszerzést. 1927-ben hagyta el az országot. A háború után zeneszerzésével egyik díjat a másik után nyeri. Mániákusan dolgozik: hetven éves koráig soha, egy napig sem beteg, nem vakációzik, ugyanakkor koncertjeivel bejárja a világot. Több mint 2000 koncertet ad és több mint 100 zeneművet komponál. 1989-ben, 85 évesen egy öregek otthonában veszti életét.

Frid Géza sokoldalú ember és sokoldalú zenész volt: koncertzongorista, zeneszerző, karmester, zenepedagógus, zenekritikus és némileg zenetörténész is. 1990-ben munkásságáért posztumusz Bartók Béla-díjat kapott Budapesten. Most, 100 évvel születése után fiatal művészek emlékeznek rá.

A Spinoza-házban március 24-én 13 órakor Rohmann Ditta (cselló), Gazda Bence (hegedű) és Zsoldos Bálint (zongora) előadásában lesz hallható Frid Géza Sonate voor viool en piano, Sonate en 5 pieces pour violoncelle et piano és Trio pour Piano, Violon et Violoncell című műve. Március 31-én, szinté 13 órától Kolonits Klára (ének) és Dinyés Dániel (zongora) koncertjén elhangzik Frid Géza Quattre chansons 12 caricatures musicales pour piano című műve, valamint részletek Bartók Béla Mikrokozmosz és Kurtág György Játékok című művéből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.