Klasszikus

Frid Géza koncertek a Spinoza-házban

A magyar származású Frid Géza a XX. századi holland zenei élet jelentős alakja, aki kerek hatvan éven keresztül élt és alkotott Hollandiában. Csodagyerekként kezdte: már hat éves korában fellépett. Később Bartók és Kodály tanítványa lett, majd hatvan éven át tartó karrierje során „bezongorázta” a nagyvilágot.

Frid Géza Máramarosszigeten született 1904. január 25-én. Kevés tanárának sora az abszolút hallással rendelkező, melegszívű zongoratanár édesanyától Tolsztoj ösztönzésén keresztül Bartókig terjed. Sok híres emberrel találkozott életében: levelezett Thomas Mann-nal, fellépett Mussolini villájában, éjszakákon át sétált Ravellel az amszterdami Vondel-parkban, együtt zongorázott Bartókkal…

1913-ban családjával Pestre költözött. 1919 és 1924 között a Zeneművészeti Főiskolán tanult Bartóktól – akinek segített a népdalgyűjtésben – zongorát, Kodálytól zeneszerzést. 1927-ben hagyta el az országot. A háború után zeneszerzésével egyik díjat a másik után nyeri. Mániákusan dolgozik: hetven éves koráig soha, egy napig sem beteg, nem vakációzik, ugyanakkor koncertjeivel bejárja a világot. Több mint 2000 koncertet ad és több mint 100 zeneművet komponál. 1989-ben, 85 évesen egy öregek otthonában veszti életét.

Frid Géza sokoldalú ember és sokoldalú zenész volt: koncertzongorista, zeneszerző, karmester, zenepedagógus, zenekritikus és némileg zenetörténész is. 1990-ben munkásságáért posztumusz Bartók Béla-díjat kapott Budapesten. Most, 100 évvel születése után fiatal művészek emlékeznek rá.

A Spinoza-házban március 24-én 13 órakor Rohmann Ditta (cselló), Gazda Bence (hegedű) és Zsoldos Bálint (zongora) előadásában lesz hallható Frid Géza Sonate voor viool en piano, Sonate en 5 pieces pour violoncelle et piano és Trio pour Piano, Violon et Violoncell című műve. Március 31-én, szinté 13 órától Kolonits Klára (ének) és Dinyés Dániel (zongora) koncertjén elhangzik Frid Géza Quattre chansons 12 caricatures musicales pour piano című műve, valamint részletek Bartók Béla Mikrokozmosz és Kurtág György Játékok című művéből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.