Klasszikus

Fried Péter sikere Londonban

2008.05.19. 00:00
Ajánlom
A Londoni Szimfonikus Zenekart Pierre Boulez vezényelte a Barbican Hallban, a műsoron Schönberg- és Bartók-művek mellett egy ősbemutató, Matthias Pintcher Osiris című műve szerepelt. Az este felfedezésszámba menő meglepetését azonban nem ez a premier, hanem Fried Péter jelentette.

Fried az estét nyitó húszperces Schönberg-miniopera, A szerencsés kéz nyitotta, amelynek szólóját az Operaház basszusa énekelte, ám az igazán pozitv hangú kritikák Kékszakállú-alakítását illették. Ezekből olvashatnak válogatást az alábbiakban.

A kiegyenített és legfinomabb részletekre kiterjedően értelmezett koncertszerű előadásban az opcionális prológot és narrátort kihagyták, de ennek ellenére Boulez tökéletesen megtartotta a darab drámaiságát. Fried Kékszakállúja borzongást keltett: bár nem a legnagyobb hangú énekes, és a hangot időnként elnyomta a zenekar, kérlelhetetlen tintafekete hangjával tökéletesen ábrázolta a melankóliába burkolózott férfit. Mellette a csodálatosan muzikális Michelle De Young érzéki mezzoszopránjával lázas kíváncsiságban égő Juditot mutatott, és hangjának gazdag színeivel bemutatta azt folyamatot, ahogyan a naiv lány megtört feleséggé válik. A zenekar Boulez irányítása alatt csillogott és a hang-fal, amely tükrözte az ötödik ajtó kinyitását, egészen lélegzet-elállító volt.

A kritikusok emellett megemítik, mekkora öröm volt Bartók művét magyarul hallani Fried Péter előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.