Klasszikus

Frindzs 2.0

2007.03.21. 00:00
Ajánlom
A "frindzs" angol eredetű szó, pontos magyar jelentése még alakulóban van. Főnévként arra az összművészeti kavalkádra utal, amely a tavasz első napjaiban a főváros szívének kulturális vérellátásáért felel.

A szó 2006 tavaszán született, amikor a Budapesti Fesztiválközpont szervezőgárdája úgy döntött, itt az ideje, hogy az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál "melléktermékeként" 1947-ben létrejött peremfesztivál ideája Magyarországon is meghonosodjon, amivel azt is bevállalták, hogy három napig nem alszanak, inkább szerveznek. Merthogy szervezni volt mit: a harmadik nap végén, nagyjából éjféltájban az első magyarországi Frindzs utolsó produkciója egészen pontosan a 196. volt a sorban. Rövid fejszámolással kideríthető, hogy ez annyit tesz: a Frindzs ideje alatt, vagyis péntek déltől vasárnap éjfélig átlagban és folyamatosan óránként három különböző előadás közül lehetett választani. A legsúlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló élménnyel az a performer sújtotta a közönséget (és a zsűrit), akinek az előadása egyetlen cselekvéssorból állt: betekerte celluxszal a fejét, ráhelyezett egyforintosokat, végül magára öntött egy üveg lekvárt.

De a Frindzs talán éppen azért annyira fontos, mert lehetőséget ad az embernek, hogy szabadon végiggondolja, vagy akár kipróbálja, meddig is terjednek a művészet határai. És hogy ennek végiggondolására igenis szükség van, azt jól mutatja, hogy idén majd’ kétszer annyi jelentkező volt, mint tavaly, így a fesztivál hatvan órája alatt összesen 350 produkciót láthatunk, hallhatunk, érezhetünk, szagolhatunk. S hogy ezen túl miben különbözik a Frindzs 2.0 az 1.0-ás verziótól? Talán és remélhetőleg csak annyiban, hogy az idei Frindzset nem Pesten, hanem Budán, az újra Millenárisra keresztelt Jövő Háza komplexumban és a Marczibányi téren kell keresnünk. Mert idén is lesz sok fellépő és még több néző, idén is lesznek díjak (komoly fellépési lehetőségekkel), idén is van szép műsorfüzet, amit lehet lapozgatni, idén is lesz zsűri, akikkel lehet beszélgetni és akiket lehet utálni (vagy szeretni), idén is be kell tartani a Frindzs házirendjét, és idén is lehet a különböző helyszínek között fejvesztve rohangálni, egymással ismerkedni, vagy egyszerűen csak üldögélni a nyüzsgésben és a koratavaszi napsütésben, bambulni és elgondolkozni a művészet mibenlétén.

(2007. március 30 - április 1. Budapesti Fringe Fesztivál; több helyszínen, 350 produkcióval)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.