Klasszikus

Friss hírek a Rádió Zenei Együtteseiről

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Énekkara Hannoverben vendégszerepel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara pedig jótékonysági hangverseny keretében lép a közönség elé május végén.

A Strausz Kálmán vezette Rádióénekkar a Norddeutscher Rundfunk meghívására utazik Németországba. A hamburgi és hannoveri székhelyű rádió tavaly már két alkalommal − novemberben és decemberben − vendégül látta a kórust. Az együttes negyvenhat énekese az NDR Énekkarával és Szimfonikus Zenekarával közösen az idén száz éve született Michael Tippett angol zeneszerző "A Child of Our Time" című kompozícióját adja elő május 27-én az NDR hannoveri hangversenyterem-stúdiójában. A hannoveri koncert karmestere Howard Griffiths, az énekes szólisták Gweneth-Ann Jeffers (szoprán), Benjamin Hulett (tenor) és Martin Snell (basszus) lesznek.

Jótékonysági hangversenynek ad otthont a Zeneakadémia nagyterme május 28-án este fél nyolckor. A „Béres a daganatos betegekért” program keretében a Magyar Rádió és a Béres Alapítvány közösen szervezi a koncertet. A bevételt az emlőrák elleni küzdelem támogatására fordítják. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vásáry Tamás zongoraművész-karmester vezényletével Lalo Spanyol szimfóniáját és Kodály Fölszállott a páva – változatok magyar népdalra című kompozícióját játssza majd Az est szólistája Lendvai József hegedűművész lesz. A művészek honoráriumukat felajánlották a jótékony célra.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.