Klasszikus

Friss hírek a Rádió Zenei Együtteseiről

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Énekkara Hannoverben vendégszerepel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara pedig jótékonysági hangverseny keretében lép a közönség elé május végén.

A Strausz Kálmán vezette Rádióénekkar a Norddeutscher Rundfunk meghívására utazik Németországba. A hamburgi és hannoveri székhelyű rádió tavaly már két alkalommal − novemberben és decemberben − vendégül látta a kórust. Az együttes negyvenhat énekese az NDR Énekkarával és Szimfonikus Zenekarával közösen az idén száz éve született Michael Tippett angol zeneszerző "A Child of Our Time" című kompozícióját adja elő május 27-én az NDR hannoveri hangversenyterem-stúdiójában. A hannoveri koncert karmestere Howard Griffiths, az énekes szólisták Gweneth-Ann Jeffers (szoprán), Benjamin Hulett (tenor) és Martin Snell (basszus) lesznek.

Jótékonysági hangversenynek ad otthont a Zeneakadémia nagyterme május 28-án este fél nyolckor. A „Béres a daganatos betegekért” program keretében a Magyar Rádió és a Béres Alapítvány közösen szervezi a koncertet. A bevételt az emlőrák elleni küzdelem támogatására fordítják. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vásáry Tamás zongoraművész-karmester vezényletével Lalo Spanyol szimfóniáját és Kodály Fölszállott a páva – változatok magyar népdalra című kompozícióját játssza majd Az est szólistája Lendvai József hegedűművész lesz. A művészek honoráriumukat felajánlották a jótékony célra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.