Klasszikus

Fűben-fában muzsika – Vadászati gálakoncert a Müpában

2021.09.28. 14:25
Ajánlom
Ember és természet viszonyának zenetörténeti áttekintését hallgathatták végig, akik ellátogattak az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás gálakoncertjére, mely a barokktól a 21. századig vonultatott fel természeti és vadászati témájú zeneműveket.

A körülvevő világot magukba fogadó és alkotásaikban feldolgozó művészek mindig is bőségesen merítettek a környezetükben látott szépségekből – de vajon szükségszerű, hogy a természettel akár hivatásszerűen, akár hobbiból foglalkozó emberek a művészi feldolgozások felé is forduljanak? Az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítást kulturális programok is kísérik, a szeptember 26-i gálakoncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és Farkas Róbert karmester vezette végig a közönséget a témába vágó zeneművek hosszú során.

Mupa2021_EgyaTermeszettel_FarkasRobert_c_PosztosJanos-154332.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A sokszínű műsor a barokktól máig vonultatta fel a darabokat. Ez utóbbi időpontmegjelölést szó szerint is vehetjük, hiszen a koncert legelső száma kortárs ősbemutató volt, Dubrovay László Vadász szimfóniá ja a világkiállítás alkalmából készült. Az inkább szimfonikus költeménynek beillő mű változatos hanghatásokkal, szinte képszerűen festette le a vadászat eseményeit,

a rézfúvósok vadászkürtöt imitáló megszólalásai után puskalövéseket hallhattunk a nagybőgőszólamban, a zenekar pedig patakopogást és különböző állathangokat is utánzott.

A mű nagyrészében igen közönségbarát muzsika szólt, romantikus idealizmussal mutatta be a hallgatóságnak a természetben örömét lelő embert.

A továbbiakban felhangzó darabokat két típusba lehetett sorolni. A vadászatról szóló zeneművek szinte önálló műfajt alkottak, erős ritmikájuk, dinamizmusuk, jellegzetes hangszerhasználatuk (rézfúvósdominancia, amelyhez az újabb műveknél az ütősök is csatlakoztak) élesen kirajzolta a kapcsolódási pontokat. A másik csoportot a természetábrázoló zeneművek alkották,

míg a vadászat során az ember alakítja a környezetét, ezekben inkább a csendes szemlélődésnek jutott szerep, a csobogó víz, a tavasz, az erdő hangjai sokkal harmonikusabb kapcsolatról tanúskodtak,

amelyet még a vad nyári vihar sem tört meg, Vivaldi A négy évszak című versenyművének kiemelt részletében (melynek hegedűszólistája Pusker Júlia volt).

Mupa2021_EgyaTermeszettel_PuskerJulia_c_PosztosJanos-154734.jpg

Pusker Júlia (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A hangulatos zsánerképek közepette néhány olyan mű is elhangzott, melyben a vadászatnak dramaturgiai szerepe van. Jean-Philippe Rameau Magyarországon az utóbbi évtizedekben legtöbbször játszott (két különböző rendezésben is színpadra állított) operája, az Hippolyte et Aricie Dianához fohászkodó vadászkórusa visszautal a mitológiai történetre: Hippolütosz (az operában végül isteni közbeavatkozással elkerült) tragédiáját éppen az okozza, hogy csak az istennőnek hajlandó hódolni, Amornak pedig nem mutat be áldozatot. Ezért szükségszerű, hogy az ifjú egy vadászat során haljon meg.

Weber A bűvös vadász című operájának Vadászkórusa pedig kiválóan festi meg azt a szigorú szabályok szerint működő zárt férfitársaságot,

amelyben a főszereplő, Max úgy érzi, csak a természetfeletti segítségével képes boldogulni. A koncerten mindkét részlet a Nemzeti Énekkar kiváló tolmácsolásában hangzott el.

Mupa2021_EgyaTermeszettel_c_PosztosJanos3-154919.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A műsor elsődlegesen a szélesebb közönségréteget vette célba, így számos, gyakran felcsendülő slágerszámot is meghallgathattunk. Hömpölygött a Moldva Smetana szimfonikus költeményéből, a lómotívum keltette kapcsolódás miatt (vagy a benne szereplő, átvitt értelmű vadászat okán) A walkürök lovaglása is elhangzott Richard Wagner operájából ), Szvétek László igen jó kedéllyel fogott bele Marci bácsi dalába Kodály Háry János ából,

ifjabb Johann Strauss Vadászaton című polkájában pedig egy igazi vadász is színpadra lépett, hogy a kottában feltüntetett lövés elhangozhasson (természetesen vaktölténnyel).

A Nemzeti Filharmonikusok és a koncert programjához nevével is illő karmester, Farkas Róbert változatos stílusokban mutathatta meg magát – majd a zenekari művek után két szólózongora-darabra került sor, Balázs János közreműködésével. Liszt Ferenc Erdőzsongását, ezt a mélázó karakterű természetzenét

egy igazi különlegesség követte: egy újabb kortárs darab, Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca.

Az izgalmas hanghatásokkal, meglepő dallamvezetéssel (ha egyáltalán dallamnak nevezhetjük ezt a furán, valóban „lepkeszerűen” csapongó szólamot), szabályos és szabálytalan egymásra játszatásával teletűzdelt zongoraszóló a közvetlen érzéki hatáson túl is feltárta a közönség előtt a „lepkeség” mibenlétét.

A koncert zárószámában ember és természet ismét egymásra talált, ifjabb Johann Strauss táncművében, a Kék Duna-keringőben a méltóságosan hullámzó folyam és az emberi mozgás, a keringő ritmusa simult egymásba, szépen jelképezve a koncert, sőt alighanem az egész világkiállítás üzenetét: élhetünk harmóniában a természettel.

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikus Zenekar (fotó: Posztós János / Müpa)

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

Kapcsolódó

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új kiállításának megnyitójával közösen tartották meg az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál sajtótájékoztatóját. A programsorozat a szeptember 25. és október 14. között zajló Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvénye.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.