Klasszikus

Fűben-fában muzsika – Vadászati gálakoncert a Müpában

2021.09.28. 14:25
Ajánlom
Ember és természet viszonyának zenetörténeti áttekintését hallgathatták végig, akik ellátogattak az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás gálakoncertjére, mely a barokktól a 21. századig vonultatott fel természeti és vadászati témájú zeneműveket.

A körülvevő világot magukba fogadó és alkotásaikban feldolgozó művészek mindig is bőségesen merítettek a környezetükben látott szépségekből – de vajon szükségszerű, hogy a természettel akár hivatásszerűen, akár hobbiból foglalkozó emberek a művészi feldolgozások felé is forduljanak? Az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítást kulturális programok is kísérik, a szeptember 26-i gálakoncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és Farkas Róbert karmester vezette végig a közönséget a témába vágó zeneművek hosszú során.

Mupa2021_EgyaTermeszettel_FarkasRobert_c_PosztosJanos-154332.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A sokszínű műsor a barokktól máig vonultatta fel a darabokat. Ez utóbbi időpontmegjelölést szó szerint is vehetjük, hiszen a koncert legelső száma kortárs ősbemutató volt, Dubrovay László Vadász szimfóniá ja a világkiállítás alkalmából készült. Az inkább szimfonikus költeménynek beillő mű változatos hanghatásokkal, szinte képszerűen festette le a vadászat eseményeit,

a rézfúvósok vadászkürtöt imitáló megszólalásai után puskalövéseket hallhattunk a nagybőgőszólamban, a zenekar pedig patakopogást és különböző állathangokat is utánzott.

A mű nagyrészében igen közönségbarát muzsika szólt, romantikus idealizmussal mutatta be a hallgatóságnak a természetben örömét lelő embert.

A továbbiakban felhangzó darabokat két típusba lehetett sorolni. A vadászatról szóló zeneművek szinte önálló műfajt alkottak, erős ritmikájuk, dinamizmusuk, jellegzetes hangszerhasználatuk (rézfúvósdominancia, amelyhez az újabb műveknél az ütősök is csatlakoztak) élesen kirajzolta a kapcsolódási pontokat. A másik csoportot a természetábrázoló zeneművek alkották,

míg a vadászat során az ember alakítja a környezetét, ezekben inkább a csendes szemlélődésnek jutott szerep, a csobogó víz, a tavasz, az erdő hangjai sokkal harmonikusabb kapcsolatról tanúskodtak,

amelyet még a vad nyári vihar sem tört meg, Vivaldi A négy évszak című versenyművének kiemelt részletében (melynek hegedűszólistája Pusker Júlia volt).

Mupa2021_EgyaTermeszettel_PuskerJulia_c_PosztosJanos-154734.jpg

Pusker Júlia (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A hangulatos zsánerképek közepette néhány olyan mű is elhangzott, melyben a vadászatnak dramaturgiai szerepe van. Jean-Philippe Rameau Magyarországon az utóbbi évtizedekben legtöbbször játszott (két különböző rendezésben is színpadra állított) operája, az Hippolyte et Aricie Dianához fohászkodó vadászkórusa visszautal a mitológiai történetre: Hippolütosz (az operában végül isteni közbeavatkozással elkerült) tragédiáját éppen az okozza, hogy csak az istennőnek hajlandó hódolni, Amornak pedig nem mutat be áldozatot. Ezért szükségszerű, hogy az ifjú egy vadászat során haljon meg.

Weber A bűvös vadász című operájának Vadászkórusa pedig kiválóan festi meg azt a szigorú szabályok szerint működő zárt férfitársaságot,

amelyben a főszereplő, Max úgy érzi, csak a természetfeletti segítségével képes boldogulni. A koncerten mindkét részlet a Nemzeti Énekkar kiváló tolmácsolásában hangzott el.

Mupa2021_EgyaTermeszettel_c_PosztosJanos3-154919.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A műsor elsődlegesen a szélesebb közönségréteget vette célba, így számos, gyakran felcsendülő slágerszámot is meghallgathattunk. Hömpölygött a Moldva Smetana szimfonikus költeményéből, a lómotívum keltette kapcsolódás miatt (vagy a benne szereplő, átvitt értelmű vadászat okán) A walkürök lovaglása is elhangzott Richard Wagner operájából ), Szvétek László igen jó kedéllyel fogott bele Marci bácsi dalába Kodály Háry János ából,

ifjabb Johann Strauss Vadászaton című polkájában pedig egy igazi vadász is színpadra lépett, hogy a kottában feltüntetett lövés elhangozhasson (természetesen vaktölténnyel).

A Nemzeti Filharmonikusok és a koncert programjához nevével is illő karmester, Farkas Róbert változatos stílusokban mutathatta meg magát – majd a zenekari művek után két szólózongora-darabra került sor, Balázs János közreműködésével. Liszt Ferenc Erdőzsongását, ezt a mélázó karakterű természetzenét

egy igazi különlegesség követte: egy újabb kortárs darab, Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca.

Az izgalmas hanghatásokkal, meglepő dallamvezetéssel (ha egyáltalán dallamnak nevezhetjük ezt a furán, valóban „lepkeszerűen” csapongó szólamot), szabályos és szabálytalan egymásra játszatásával teletűzdelt zongoraszóló a közvetlen érzéki hatáson túl is feltárta a közönség előtt a „lepkeség” mibenlétét.

A koncert zárószámában ember és természet ismét egymásra talált, ifjabb Johann Strauss táncművében, a Kék Duna-keringőben a méltóságosan hullámzó folyam és az emberi mozgás, a keringő ritmusa simult egymásba, szépen jelképezve a koncert, sőt alighanem az egész világkiállítás üzenetét: élhetünk harmóniában a természettel.

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikus Zenekar (fotó: Posztós János / Müpa)

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

Kapcsolódó

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új kiállításának megnyitójával közösen tartották meg az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál sajtótájékoztatóját. A programsorozat a szeptember 25. és október 14. között zajló Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvénye.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.
Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt.