Klasszikus

Fűben-fában muzsika – Vadászati gálakoncert a Müpában

2021.09.28. 14:25
Ajánlom
Ember és természet viszonyának zenetörténeti áttekintését hallgathatták végig, akik ellátogattak az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás gálakoncertjére, mely a barokktól a 21. századig vonultatott fel természeti és vadászati témájú zeneműveket.

A körülvevő világot magukba fogadó és alkotásaikban feldolgozó művészek mindig is bőségesen merítettek a környezetükben látott szépségekből – de vajon szükségszerű, hogy a természettel akár hivatásszerűen, akár hobbiból foglalkozó emberek a művészi feldolgozások felé is forduljanak? Az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítást kulturális programok is kísérik, a szeptember 26-i gálakoncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és Farkas Róbert karmester vezette végig a közönséget a témába vágó zeneművek hosszú során.

Mupa2021_EgyaTermeszettel_FarkasRobert_c_PosztosJanos-154332.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A sokszínű műsor a barokktól máig vonultatta fel a darabokat. Ez utóbbi időpontmegjelölést szó szerint is vehetjük, hiszen a koncert legelső száma kortárs ősbemutató volt, Dubrovay László Vadász szimfóniá ja a világkiállítás alkalmából készült. Az inkább szimfonikus költeménynek beillő mű változatos hanghatásokkal, szinte képszerűen festette le a vadászat eseményeit,

a rézfúvósok vadászkürtöt imitáló megszólalásai után puskalövéseket hallhattunk a nagybőgőszólamban, a zenekar pedig patakopogást és különböző állathangokat is utánzott.

A mű nagyrészében igen közönségbarát muzsika szólt, romantikus idealizmussal mutatta be a hallgatóságnak a természetben örömét lelő embert.

A továbbiakban felhangzó darabokat két típusba lehetett sorolni. A vadászatról szóló zeneművek szinte önálló műfajt alkottak, erős ritmikájuk, dinamizmusuk, jellegzetes hangszerhasználatuk (rézfúvósdominancia, amelyhez az újabb műveknél az ütősök is csatlakoztak) élesen kirajzolta a kapcsolódási pontokat. A másik csoportot a természetábrázoló zeneművek alkották,

míg a vadászat során az ember alakítja a környezetét, ezekben inkább a csendes szemlélődésnek jutott szerep, a csobogó víz, a tavasz, az erdő hangjai sokkal harmonikusabb kapcsolatról tanúskodtak,

amelyet még a vad nyári vihar sem tört meg, Vivaldi A négy évszak című versenyművének kiemelt részletében (melynek hegedűszólistája Pusker Júlia volt).

Mupa2021_EgyaTermeszettel_PuskerJulia_c_PosztosJanos-154734.jpg

Pusker Júlia (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A hangulatos zsánerképek közepette néhány olyan mű is elhangzott, melyben a vadászatnak dramaturgiai szerepe van. Jean-Philippe Rameau Magyarországon az utóbbi évtizedekben legtöbbször játszott (két különböző rendezésben is színpadra állított) operája, az Hippolyte et Aricie Dianához fohászkodó vadászkórusa visszautal a mitológiai történetre: Hippolütosz (az operában végül isteni közbeavatkozással elkerült) tragédiáját éppen az okozza, hogy csak az istennőnek hajlandó hódolni, Amornak pedig nem mutat be áldozatot. Ezért szükségszerű, hogy az ifjú egy vadászat során haljon meg.

Weber A bűvös vadász című operájának Vadászkórusa pedig kiválóan festi meg azt a szigorú szabályok szerint működő zárt férfitársaságot,

amelyben a főszereplő, Max úgy érzi, csak a természetfeletti segítségével képes boldogulni. A koncerten mindkét részlet a Nemzeti Énekkar kiváló tolmácsolásában hangzott el.

Mupa2021_EgyaTermeszettel_c_PosztosJanos3-154919.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A műsor elsődlegesen a szélesebb közönségréteget vette célba, így számos, gyakran felcsendülő slágerszámot is meghallgathattunk. Hömpölygött a Moldva Smetana szimfonikus költeményéből, a lómotívum keltette kapcsolódás miatt (vagy a benne szereplő, átvitt értelmű vadászat okán) A walkürök lovaglása is elhangzott Richard Wagner operájából ), Szvétek László igen jó kedéllyel fogott bele Marci bácsi dalába Kodály Háry János ából,

ifjabb Johann Strauss Vadászaton című polkájában pedig egy igazi vadász is színpadra lépett, hogy a kottában feltüntetett lövés elhangozhasson (természetesen vaktölténnyel).

A Nemzeti Filharmonikusok és a koncert programjához nevével is illő karmester, Farkas Róbert változatos stílusokban mutathatta meg magát – majd a zenekari művek után két szólózongora-darabra került sor, Balázs János közreműködésével. Liszt Ferenc Erdőzsongását, ezt a mélázó karakterű természetzenét

egy igazi különlegesség követte: egy újabb kortárs darab, Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca.

Az izgalmas hanghatásokkal, meglepő dallamvezetéssel (ha egyáltalán dallamnak nevezhetjük ezt a furán, valóban „lepkeszerűen” csapongó szólamot), szabályos és szabálytalan egymásra játszatásával teletűzdelt zongoraszóló a közvetlen érzéki hatáson túl is feltárta a közönség előtt a „lepkeség” mibenlétét.

A koncert zárószámában ember és természet ismét egymásra talált, ifjabb Johann Strauss táncművében, a Kék Duna-keringőben a méltóságosan hullámzó folyam és az emberi mozgás, a keringő ritmusa simult egymásba, szépen jelképezve a koncert, sőt alighanem az egész világkiállítás üzenetét: élhetünk harmóniában a természettel.

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikus Zenekar (fotó: Posztós János / Müpa)

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

Kapcsolódó

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új kiállításának megnyitójával közösen tartották meg az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál sajtótájékoztatóját. A programsorozat a szeptember 25. és október 14. között zajló Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvénye.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.