Klasszikus

Fújhatjuk!

2007.10.03. 00:00
Ajánlom
Számos koncerttel, kiállítással, árveréssel és sok-sok workshoppal várja november 15-én és 16-án a fúvós hangszerek szerelmeseit a Fon-Trade Music Fesztivál az MTA Roosevelt téri épületében.

A nyitó koncerten, november 15-én fél nyolckor a Magyarországon született, jelenleg Münchenben élő Adorján András, korunk egyik kiváló fuvolaművésze és professzora lép fel két korábbi tanítványának társaságában. Bodoky Gergely jelenleg a berlini Német Szimfonikus Zenekar tagja, míg Eyal Ein-Habar az Izraeli Filharmonikus Zenekar első-fuvolása, mellesleg karmesterként is igen elismert.

Másnap, november 16-án fafúvós hangszer kiállítás nyílik fél tízkor, amelyet két fuvolás reménység, a Pearl/Fon-Trade fuvola verseny első és második helyezettje, Varga Dóra és Acsai Tímea játéka nyitja. Kettőjüket egy igazi zenei kuriózum követi: Szilágyi Orsolya basszusklarinét "specialista" a két klarinét géniusszal, Balogh Józseffel és Klenyán Csabával alkot egy különleges klarinét triót.

Adorján András fél tizenegytől, majd délután kettőtől Nicolas Baldeyrou (klarinét) és Pascal Bonnet (szaxofon) tart workshopot. Lesz tárogató koncert négytől és árverés is fél hattól. A délutáni tárogató koncerten újra élvezhetjük Balogh József játékát, amikoris tárogatóra írt darabjának ősbemutatója hangzik el. Ezt egy újabb zenei csemege követi: Bach-darabok tárogatókon a Budapest Szaxofon Kvartett előadásában.

Az esti, fél nyolckor kezdődő koncerten a francia zenei élet legújabb generációjának képviselőit hallhatjuk. Pascal Bonnet szaxofonŹművész ifjú kora ellenére máris számos verseny győztese, a zenei "új hullám" egyik izgalmas képviselője, aki a Budapest Szaxofon Kvartett-tel is játszik. Utóbbi formációban közismerten a magyarországi klasszikus szaxofonozás úttörőit, egy nemzetközi szinten is nagyrabecsült együttest tisztelhetünk. Az ugyancsak a huszas éveiben járó Nicolas Baldeyrou a közelmúltban vehette át kinevezését, mint a Lyoni Zeneművészeti Főiskola új klarinét professzora. Emellett a Francia Nemzeti Szimfónikus Zenekar szólistájaként is szerepel. A két dísztermi koncert fontos szereplője lesz a kiváló zongoraművész, Gábor József.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.