Klasszikus

Fújhatjuk!

2007.10.03. 00:00
Ajánlom
Számos koncerttel, kiállítással, árveréssel és sok-sok workshoppal várja november 15-én és 16-án a fúvós hangszerek szerelmeseit a Fon-Trade Music Fesztivál az MTA Roosevelt téri épületében.

A nyitó koncerten, november 15-én fél nyolckor a Magyarországon született, jelenleg Münchenben élő Adorján András, korunk egyik kiváló fuvolaművésze és professzora lép fel két korábbi tanítványának társaságában. Bodoky Gergely jelenleg a berlini Német Szimfonikus Zenekar tagja, míg Eyal Ein-Habar az Izraeli Filharmonikus Zenekar első-fuvolása, mellesleg karmesterként is igen elismert.

Másnap, november 16-án fafúvós hangszer kiállítás nyílik fél tízkor, amelyet két fuvolás reménység, a Pearl/Fon-Trade fuvola verseny első és második helyezettje, Varga Dóra és Acsai Tímea játéka nyitja. Kettőjüket egy igazi zenei kuriózum követi: Szilágyi Orsolya basszusklarinét "specialista" a két klarinét géniusszal, Balogh Józseffel és Klenyán Csabával alkot egy különleges klarinét triót.

Adorján András fél tizenegytől, majd délután kettőtől Nicolas Baldeyrou (klarinét) és Pascal Bonnet (szaxofon) tart workshopot. Lesz tárogató koncert négytől és árverés is fél hattól. A délutáni tárogató koncerten újra élvezhetjük Balogh József játékát, amikoris tárogatóra írt darabjának ősbemutatója hangzik el. Ezt egy újabb zenei csemege követi: Bach-darabok tárogatókon a Budapest Szaxofon Kvartett előadásában.

Az esti, fél nyolckor kezdődő koncerten a francia zenei élet legújabb generációjának képviselőit hallhatjuk. Pascal Bonnet szaxofonŹművész ifjú kora ellenére máris számos verseny győztese, a zenei "új hullám" egyik izgalmas képviselője, aki a Budapest Szaxofon Kvartett-tel is játszik. Utóbbi formációban közismerten a magyarországi klasszikus szaxofonozás úttörőit, egy nemzetközi szinten is nagyrabecsült együttest tisztelhetünk. Az ugyancsak a huszas éveiben járó Nicolas Baldeyrou a közelmúltban vehette át kinevezését, mint a Lyoni Zeneművészeti Főiskola új klarinét professzora. Emellett a Francia Nemzeti Szimfónikus Zenekar szólistájaként is szerepel. A két dísztermi koncert fontos szereplője lesz a kiváló zongoraművész, Gábor József.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.