Klasszikus

Fújhatjuk!

2007.10.03. 00:00
Ajánlom
Számos koncerttel, kiállítással, árveréssel és sok-sok workshoppal várja november 15-én és 16-án a fúvós hangszerek szerelmeseit a Fon-Trade Music Fesztivál az MTA Roosevelt téri épületében.

A nyitó koncerten, november 15-én fél nyolckor a Magyarországon született, jelenleg Münchenben élő Adorján András, korunk egyik kiváló fuvolaművésze és professzora lép fel két korábbi tanítványának társaságában. Bodoky Gergely jelenleg a berlini Német Szimfonikus Zenekar tagja, míg Eyal Ein-Habar az Izraeli Filharmonikus Zenekar első-fuvolása, mellesleg karmesterként is igen elismert.

Másnap, november 16-án fafúvós hangszer kiállítás nyílik fél tízkor, amelyet két fuvolás reménység, a Pearl/Fon-Trade fuvola verseny első és második helyezettje, Varga Dóra és Acsai Tímea játéka nyitja. Kettőjüket egy igazi zenei kuriózum követi: Szilágyi Orsolya basszusklarinét "specialista" a két klarinét géniusszal, Balogh Józseffel és Klenyán Csabával alkot egy különleges klarinét triót.

Adorján András fél tizenegytől, majd délután kettőtől Nicolas Baldeyrou (klarinét) és Pascal Bonnet (szaxofon) tart workshopot. Lesz tárogató koncert négytől és árverés is fél hattól. A délutáni tárogató koncerten újra élvezhetjük Balogh József játékát, amikoris tárogatóra írt darabjának ősbemutatója hangzik el. Ezt egy újabb zenei csemege követi: Bach-darabok tárogatókon a Budapest Szaxofon Kvartett előadásában.

Az esti, fél nyolckor kezdődő koncerten a francia zenei élet legújabb generációjának képviselőit hallhatjuk. Pascal Bonnet szaxofonŹművész ifjú kora ellenére máris számos verseny győztese, a zenei "új hullám" egyik izgalmas képviselője, aki a Budapest Szaxofon Kvartett-tel is játszik. Utóbbi formációban közismerten a magyarországi klasszikus szaxofonozás úttörőit, egy nemzetközi szinten is nagyrabecsült együttest tisztelhetünk. Az ugyancsak a huszas éveiben járó Nicolas Baldeyrou a közelmúltban vehette át kinevezését, mint a Lyoni Zeneművészeti Főiskola új klarinét professzora. Emellett a Francia Nemzeti Szimfónikus Zenekar szólistájaként is szerepel. A két dísztermi koncert fontos szereplője lesz a kiváló zongoraművész, Gábor József.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Plusz

Vizsgaelőadások és diplomafilmek létrejöttét is segíti a Freeszfe jótékonysági aukciója

A Freeszfe Egyesület támogatói; színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek és képzőművészek felajánlásaiból online jótékonysági aukciót rendez december 12-én, vasárnap. Az érdeklődők a licitálással az egyesület munkáját, vizsgaelőadások és diplomafilmek létrejöttét is segítik.
Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.