Klasszikus

Fülöp-szigeteki és tajvani kórus is fellép az idei Cantemus Fesztiválon

2021.05.29. 09:50
Ajánlom
Az eseményt a kórházi jótékonyság jegyében szervezik meg június 20. és július 10. között Nyíregyházán. Egyes előadások és események online is követhetők lesznek.

Új lendülettel és a régi hittel szeretné folytatni a Cantemus Fesztivál és Mesterkurzus ott, ahol a koronavírus-járvány miatt kénytelen voltak abbahagyni – utalt az elmúlt egy év vírushelyzetére Szabó Dénes, a Cantemus kórus igazgató-karnagya a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, május 27-én.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus emlékeztetett rá, hogy a betegség miatt ő maga is három hetet töltött a megyei kórházban, ekkor fogalmazódott meg benne az az ötlet, hogy valahogyan meg kellene köszönni a koronavírusos betegeket ápoló egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Ezért találták ki a jótékonysági koncertsorozatot, egy emlékhangversenyt és a hagyományos szakmai mesterkurzust.

Szabó Soma karnagy, a Cantemus művészeti vezetője elmondta, a június 20-án megtartandó nemzetközi koncerten Fülöp-szigeteki, tajvani, orosz, észt és svéd kórusok adnak ízelítőt kórusrepertoárjukból. A zenés összeállítás a fesztivál ideje alatt online formában bármikor megtekinthető lesz.

cantemus-festival1-151934.jpg

Cantemus kórus (Fotó/Forrás: Cantemus kórus)

A másik, június 28-án megtartandó, immár jelenléti előadás már inkább a nyíregyháziaknak fog szólni, az este hét órától Adorján Gusztáv-emlékhangversenyen a Cantemus Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkar lép fel a digitális koncertteremmé alakított Kodály Zoltán Általános iskola hangversenytermében. Ezt az előadást is elérhetővé teszik az interneten, a jegyek megvásárlásával pedig a megyei kórház koronavírus-osztályának működését támogathatják a résztvevők.

A programsorozat valamennyi eseményét és a mesterkurzust ezen a weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők. Utóbbiról szólva Szabó Soma megjegyezte, az ingyenes programrész keretében például énekórákat tartanak az általános iskolásoknak, meg lehet nézni a Pro Musica Leánykar próbáját, valamint szakmai beszélgetéseket is rendeznek a kortárs magyar zeneszerzőkkel.

13. Cantemus Fesztivál és Mesterkurzus

2021. június 20–július 10.

Fejléckép: Fülöp-szigeteki iskolai kórus (fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.