Klasszikus

Fülöp-szigeteki és tajvani kórus is fellép az idei Cantemus Fesztiválon

2021.05.29. 09:50
Ajánlom
Az eseményt a kórházi jótékonyság jegyében szervezik meg június 20. és július 10. között Nyíregyházán. Egyes előadások és események online is követhetők lesznek.

Új lendülettel és a régi hittel szeretné folytatni a Cantemus Fesztivál és Mesterkurzus ott, ahol a koronavírus-járvány miatt kénytelen voltak abbahagyni – utalt az elmúlt egy év vírushelyzetére Szabó Dénes, a Cantemus kórus igazgató-karnagya a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, május 27-én.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus emlékeztetett rá, hogy a betegség miatt ő maga is három hetet töltött a megyei kórházban, ekkor fogalmazódott meg benne az az ötlet, hogy valahogyan meg kellene köszönni a koronavírusos betegeket ápoló egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Ezért találták ki a jótékonysági koncertsorozatot, egy emlékhangversenyt és a hagyományos szakmai mesterkurzust.

Szabó Soma karnagy, a Cantemus művészeti vezetője elmondta, a június 20-án megtartandó nemzetközi koncerten Fülöp-szigeteki, tajvani, orosz, észt és svéd kórusok adnak ízelítőt kórusrepertoárjukból. A zenés összeállítás a fesztivál ideje alatt online formában bármikor megtekinthető lesz.

cantemus-festival1-151934.jpg

Cantemus kórus (Fotó/Forrás: Cantemus kórus)

A másik, június 28-án megtartandó, immár jelenléti előadás már inkább a nyíregyháziaknak fog szólni, az este hét órától Adorján Gusztáv-emlékhangversenyen a Cantemus Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkar lép fel a digitális koncertteremmé alakított Kodály Zoltán Általános iskola hangversenytermében. Ezt az előadást is elérhetővé teszik az interneten, a jegyek megvásárlásával pedig a megyei kórház koronavírus-osztályának működését támogathatják a résztvevők.

A programsorozat valamennyi eseményét és a mesterkurzust ezen a weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők. Utóbbiról szólva Szabó Soma megjegyezte, az ingyenes programrész keretében például énekórákat tartanak az általános iskolásoknak, meg lehet nézni a Pro Musica Leánykar próbáját, valamint szakmai beszélgetéseket is rendeznek a kortárs magyar zeneszerzőkkel.

13. Cantemus Fesztivál és Mesterkurzus

2021. június 20–július 10.

Fejléckép: Fülöp-szigeteki iskolai kórus (fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.