Klasszikus

Furcsa pár

2013.01.27. 07:08
Ajánlom
Romantikus slágerdarab és egy megkésett ősbemutató, hegedűverseny és táncjáték került egymás mellé a Nemzeti Filharmonikusok 24-i koncertjén. Lajtha görög istenei előtt az est hérosza az örmény Sergey Khachatryan volt. KRITIKA

Bár az utóbbi években, mondhatni, egymásnak adják a kilincset nálunk a klasszikus zene kurrens, kiérdemesült és reménybeli világsztárjai, mégis ritka az olyan, emlékezetes eseménnyé nemesülő föllépés, mint amilyen a fiatal örmény hegedűs, Sergey Khachatryan (az egyszerűség kedvéért fogadjuk most el e frissiben kiadott írásmódot!) pesti debütálása volt 2007 tavaszán. A még ma is csupáncsak 27 éves művész akkor a BBC Filharmonikusok koncertjén Beethoven Hegedűversenyét játszotta, beugrás gyanánt, ám rendkívüli sikert aratva, s egyszersmind egy nagy szólistapálya ígéretét kinyilatkoztatva.

Bő fél évtizeddel később a sokszoros versenygyőztes Khachatryan Brahms D-dúr hegedűversenyével, s persze immár jó előre meghirdetett művészként lépett a Müpa koncertdobogójára, hogy a Nemzeti Filharmonikusok január 24-i koncertjének első játékrészét az uralma alá vonja. Fontos, ám egyúttal kevés azt mondanunk, hogy az örmény fiatalember virtuóz manuális készségekkel rendelkezik, s hogy ilyesformán a kisujjában (valamint a gyűrűs-, a középső, a mutató- és a hüvelykujjában) van Brahms versenyművének minden technikai kihívása, igénye és kívánalma. Erről két nappal később, január 26-án este a Mezzo élő Toulouse-i közvetítését figyelve is újólag meggyőződhettünk. Akárcsak arról, hogy a pódiumlényét tekintve fesztelen, de mégis alkatilag visszahúzódó Khachatryan csodálatosan gazdag, kiegyenlített hegedűhang életre hívója: a nagy dallamívek elegánsan felmutatott érzelmessége, a kadencia bravúrjai, s persze a záró tétel hibát nem ismerő lendülete egyaránt ugyanazon a megvesztegetően szép és személyes hangon vált élményszerűvé.

Az ezen az estén Dénes István által irányított Nemzeti Filharmonikusok felismerhető rokonszenvvel szemlélték a szólistát, s maguk is jó formát mutatva kísérték Khachatryant. (A Pablo Sarasate által egykoron oly kárhoztatóan emlegetett oboaszóló például különösen szépen szólalt meg a második tétel elején.) Kísérték - írtuk, minthogy a Brahms-versenyművek megszólaltatásakor megszokott, már-már a zenekar felé elbillenő egyensúlyt ezúttal egy másfajta erőjáték látszott helyettesíteni. Meglehet, mindez átgondolt koncepció eredménye volt, vagy épp a karmester szolid szerepértelmezéséből fakadt, mindenesetre Khachatryan tökéletesen kitöltötte a számára odakínált teret. Az örmény hős ráadásképp hazájának hangjait idézte fel egy kényes üveghangokat is elővonultató (a barackfa című örmény népdalon alapuló) kompozícióval.

A koncert második része világpremiert ígért: Lajtha László A négy isten ligete című, 1943-as balett-egyfelvonásosát. "Szcenírozott koncert, az expresszív-tánc, a némafilm és a klasszikus pantomim eszközeivel." - körvonalazta a megvalósítás műfaját a műsorlap, s ha ez a megfogalmazás nem is keltett eleve rossz érzést, azért a közönség érezhető tartózkodással ült neki a - szerzői szándék szerint - antik köntösben Hitlert gúnyoló balett ősbemutatójának. Eredendő és utóbb sem szűnő tartózkodással, mely tartózkodás döntően vélhetőleg a GoBe Társulat nagyralátó, ám korántsem kikezdhetetlen produkciójának szólt. Mi tagadás, némiképp eleve problematikusnak tűnt, hogy egy, a közönség számára tökéletesen ismeretlen művet ily kevés fogódzóval, s máris kísérleti táncszínház formájában bocsássák a koncertközönség elé. Így ugyanis a történet csak vajmi halványan vált sejthetővé, s ha a közhelyes Hitler-utánzás, a horogkereszt elmutogatása, majd a gunyoros bokázás merészsége jelzett és megéreztetett is valamit az M. Kecskés András, Góbi Rita és Samu Kristóf által elmozgott s Galgóczy Judit által megrendezett táncjáték szándékaiból, a végeredmény vegyesebbnek bizonyult az optimálisnál. (Az alábbi videón az első zenekari próbán készült felvétel látható.)

Az érdekesen kialakított, a zenekari ültetés lépcsőzetességében a görög színházak képzetét is felkeltő pódiumon furcsamód kissé elsikkadni látszott az ötven éve elhunyt Lajtha László zenéje, amely pedig ezúttal is minőséginek, könnyen befogadhatónak és ötletekben szinte tékozlóan gazdagnak tetszett. A népzene hatásai, emitt Gerhwin, amott meg Bartók hangütése, a Farkas Ferenc-i táncjátékok zenéje révén felködlő otthonosságérzés, valamint a rezesek és az ütősök számára felkínált hálás szólamanyagok - Lajtha zenéje izgalmas és szórakoztató elegy, s ráadásul igazi alkalmazott (vagy helyesebben: alkalmazható) muzsika, ami előzékenyen kiszolgálja a táncjáték igényeit. Hiába, a közönség igazándiból a zene iránt sem mutatkozott látványosan nyitottabbnak, s meglehet, ebben Dénes István korrekt, ám jelentékenységet nemigen érzékeltető vezénylése, vagy ami még fontosabb, Kocsis Zoltán kényszerű távolléte is érdemi szerepet játszott. Nem csupán azért, mert az NFZ közönsége oly erősen kötődik a zenekar vezetőjének személyéhez és művészi autoritásához, hanem azért is, mivel az estet eredetileg eltervező főzeneigazgató rendszerint olyan felfedezésekre is föllelkesíti hallgatóit, amelyekre egy tisztes, ám a víziót nélkülöző produkció aligha készteti az ismert művekért rajongó bérleteseket.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.