Klasszikus

Furcsa pár a Midemen: Kurtág és a Heaven Street Seven

2006.01.22. 00:00
Ajánlom
A negyvenéves, minden évben megrendezett Midem ma egész nap önmagát ünnepli – konferenciákkal, gálaestekkel, koncertekkel… Negyvenedik születésnapját ünnepli a világ legnagyobb zeneipari szakkiállítása és vására, a cannes-i Midem. A francia Riviérán idén két gyökeresen eltérő műfajban díjazzák a magyar zenei teljesítményeket: a hazai alternatív popszcéna ismert szereplője, a Heaven Street Seven vasárnap délután European Breakthrough (Európai Áttörés) díjat kapott, míg ma este klasszikus zenei különdíjjal (Classique 2006 Special Award) ismerik el a nyolcvanéves Kurtág György életművét.

Tegnap a Midem társrendezvényeként informális kulturális miniszteri találkozót rendeztek Cannes-ban, kezdeményezője Ján Figel, az Európai Unió kulturális biztosa volt, az eseményen Bozóki András is részt vett. A találkozón a miniszterek elsősorban azt vitatták meg, hogyan járulhat hozzá az egyes nemzetek kulturális öröksége az egységes Európa társadalmi és gazdasági fejlődéséhez, illetve hogyan alakul az Európai Unióban a zeneipar és a szerzői jogok helyzete. A Midem European Border Breakers Award könnyűzenei díjkiosztó tegnapi eseményeinek magyar vonatkozása is volt: különdíjjal (European Breakthrough – Európai Áttörés) ismerték el a részben angol nyelven éneklő magyar alternatív csapat, a Heaven Street Seven (HS7) tevékenységét. A díj értékét növeli, hogy a HS7 félórás koncertet is adhatott, amit a Music Television Europe közvetített.

Tűzijáték, díszvacsora
A negyvenéves – 1967 óta megszakítás nélkül, minden évben megrendezett – Midem ma egész nap önmagát ünnepli konferenciákkal, gálaestekkel, koncertekkel, tűzijátékokkal. A szakkiállítás és vásár osztrák résztvevői a tengerparton látványosnak ígérkező zenei és pirotechnikai bemutatóval idézik fel a 250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart életművét. Ma adják át Az év személyisége (Personality of the Year) díjat is, amit ezúttal megosztva kap a 2005-ös Live8 koncertsorozat három főszervezője, Bob Geldof, Harvey Goldsmith és John Kennedy. Az estet díszvacsora zárja, amit "a zeneipar veteránjainak" tiszteletére adnak azoknak, akik az első Midem óta minden alkalommal eljöttek Cannes-ba. A mai nap legfontosabb magyar vonatkozású eseménye Kurtág György kitüntetése: a néhány hét múlva nyolcvanadik születésnapját ünneplő, világszerte elismert zeneszerzőnek odaítélték a Classique 2006 Special Award elnevezésű életműdíjat, és este hat órától koncert is lesz Kurtág tiszteletére, amelyen közreműködik Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedű-, valamint Csalog Gábor zongoraművész.

Hungry for Hungary?
Önálló standdal képviselteti magát a Midemen a Magyar Zenei Exportiroda, amely tavaly ősszel, a könnyűzenei aktivitásokat támogató kormányzati program, a PANKKK keretében alakult meg. Szép Fruzsina, az iroda vezetője kérdésünkre elmondta, az egész hazai szakma hídfőállásaként szeretnének működni, ezért több ezer példányban vittek magukkal hanghordozókat, DVD-ket, művészéletrajzokat és más szóróanyagokat. A Midemre készült el a Hungry for Hungary? (Magyarországra éhesen?) című válogatáslemez-gyűjtemény. Stílusonkénti bontásban öt válogatáslemezt állítottak össze, amelyek a folk, a pop-rock, a metál-hardcore, az elektronika-fúzió és a global beat műfajokkal foglalkoznak. A Heaven Street Seven mostani sikere részben már az exportiroda tevékenységének köszönhető: ők lobbizták ki, hogy magyar zenekart is lehessen jelölni az Európai Unió által támogatott díjra.

Az exportirodához hasonlóan önálló standdal vesz részt a szakkiállításon a tizenegy évvel ezelőtti privatizációja óta ismét sikeresen működő, elsősorban klasszikus zenei produkciókkal jelentkező Hungaroton Records; a kortárs zenére és dzsesszre specializálódott BMC Records, valamint az egyre élénkebb nemzetközi kapcsolatokat ápoló Művészetek Palotája. A komolyzenei Oscarként is emlegetett Midem Classical Awards nemzetközi zsűrijében ezúttal is a Gramofon című szaklap képviseli Magyarországot. Kisebb hazai kiadók és hanglemezterjesztők is részt vesznek, tárgyalásokat folytatnak a Midemen; igaz, általában önálló stand nélkül.

Tények az idei Midemről
Kilencvenkét országból több mint kilencezer zenei szakember (előadóművész, zeneszerző, producer, lemezkiadó és -terjesztő, fesztiválszervező, szerzői jogi és zenei-technológiai szakértő) vesz részt az idei Midemen. Négy nap alatt hetven koncertet és több mint száz sajtótájékoztatót rendeznek; konferenciák foglalkoznak az internetes zeneletöltés aktuális kérdéseivel, a szerzői és előadói jogokkal, a hanglemezipar globalizációs kihívásaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.