Klasszikus

Fürst János

2003.04.07. 00:00
Ajánlom
Számos karmesterhez hasonlóan a Budapesten született Fürst János is hegedűsként kezdte pályafutását. Szülővárosában végezte el a hegedű-tanszakot a Zeneakadémián, majd a Párizsi Konzervatóriumban tanult, ahol elnyerte az első díjat (Premier Prix).

A rákövetkező évtizedben zenekarvezetőként dolgozott, 1963-ban megalapította az Ír Kamarazenekart, 1966-tól pedig az újáalakult Ulster Orchestra koncertmestere, s ezután kezdődött az igazi karmesteri pályafutása.

Fürst vezető karmasteri és zeneigazgatói posztot töltött be Malmőben, Aalborgban, Dublinban, Marsellies-ben és Winterthurban, és éveken át a Helsinki Filharmonikus Zenekar vendégkarmestere volt. 1972-es londoni debütálása óta az összes nagynevű londoni zenekart vezényelte már, s rendszeresen kap meghívásokat Európából, az USA-ból és Új-Zélandból.

Köszönhetően a Marseille-i Opera zeneigazgatói székében eltöltött kilenc esztendőnek, valamint az Angol Nemzeti Opera, a Skót Opera és a Stockholmi Királyi Opera felkéréseinek, Fürst János komoly operavezénylési gyakorlattal is rendelkezik.

Szívesen dirigál kortárs műveket is, többek között ő mutatta be Koppenhágában Peter Maxwell Davies balettjét, a Salomét, amelyet egyidejűleg az EMI is rögzített.
Fürst folyamatosan járja a világot, Ausztráliában például Brahms műveivel turnézott, de számos koncertet dirigált Európa nagyvárosaiban, az Egyesült Államokban, Japánban sőt még Malajziába is kapott meghívást. 1997-től a Párizsi Conservatoire karmesterképzőjének professzora, 2002 őszétől a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként és vezető fővárosi együttesek vendégkarmestereként rendszeres szereplője a magyar zenei életnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.