Klasszikus

Füttykoncert Webbernek is

2005.03.17. 00:00
Ajánlom
Úgy tűnik, új divat a füttyögés, a bekiabálás, akárcsak a vörös szőnyeges díszbemutatók - Az Operaház fantomja magyarországi premierjén mindkettőből bőségesen kijutott a musicalek királyaként is emlegetett Sir Andrew Lloyd Webbernek.

A Rákóczi úti filmpalota elé a járda teljes szélességében elhelyezett vörös szőnyeg és kordonok miatt a járókelők dolga tökéletesen ellehetetlenült. Aki az esti sugárút ezen részére tévedt szerda este, először azzal szembesülhetett, hogy világító mellényekben, hátukon "forgalmi zavarelhárítás" felirattal arról győzködik a hetes buszok sofőreit, ugyan guruljanak már előrébb öt-hat métert. A vörös szőnyeg előtt sejtelmesen lassítanak a buszok, akárcsak balesetek közelében, hogy minden egyes utas végigpásztázhassa a szőnyeg szegélyén ácsingózó fotóriportereket, stábokat. Aki tovább akar haladni, kénytelen az útra lépni a járdáról, természetesen csakis megjegyzésekkel tarkítva lehet ezt az áldozatot meghozni. Egyik viccelődik: "de sokan várnak rám", a másik inkább a felettébb kifizetődő zsörtölődést választja: "lehetett volna a szőnyeg kicsit rövidebb is, hogy az a …".

Hollywood a pesti flaszteren - újra bebizonyosodott: viccnek is rossz. Taxival érkeznek a magyar "sztárok", elsősorban a szappanoperák és Az Operaház fantomját műsorán tartó Madách Színház színészei. A vakuk villogása - természetesen - nem a művészet, inkább a hírnév nagyságát jelzi. Tömeg persze sehol, a fotósok hada mögött két-három tinédzser autogramot gyűjt, a civilek jó része csak a sarki közért záróráját igyekezett elcsípni. Mikor már fölvonult a magyar musical-ipar éppen szabadnapos színe-java, érkezik Webber, aki beszédre készül a filmpremier előtt.

Ebben a pillanatban fütyülés, kiabálás és méltatlan szövegek ütik meg fülünket. "Engem is fotózzál öreg, én is sztár leszek, vazze…" és ehhez hasonlók. Az Uránia Filmszínház épületének fölső emeletein fiatalok kis csoportjai üvöltöznek kivetkőzve önmagukból, megfeledkezve leendő szakmájuk méltóságáról, súlyáról, tisztességéről. Az ablaksorok közt hatalmas betűkkel áll: Színház- és Filmművészeti Egyetem. Nagyszerű előadás volt, legalább nem köpködtek.

Webbernek persze mindez fel sem tűnik: amint kiszállt az autóból, egyik riportertől a másikhoz viszik a zeneszerzőt. Azonnal kiderült, nem nézi végig a vetítést, a köszöntő szöveg után rögtön távozik. A vörös szőnyegen az újságírók kérdésére válaszolva elsősorban a filmről beszélt, melyre hihetetlenül büszke, és nagyon örül neki, hogy végre megvalósulhatott régóta dédelgetett álma, hogy Az Operaház fantomjából készült musicalt filmre viszik. Lapunk kérdésére elmondta, egyenesen a Madách Színházból érkezett, ahol hetek óta zajlanak a Volt egyszer egy csapat című darabjának próbái. Andrew Lloyd Webber kifejtette, hogy igazán elégedett a Madách csapatával, mert technikailag és művészileg is tökéletesen megfelelnek a XXI. század követelményeinek. "Nagyszerű, felkészült, tehetséges színházi szakemberekkel volt alkalmam megismerkedni, minden alkalommal, amikor csak Budapestre jöttem." Webbert magyarországi munkái elsősorban a Madách Színházhoz kötik, legtöbb darabját azon a színpadon mutatták be a korábbiakban - a sor még a nyolcvanas években a Macskákkal kezdődött. Azóta számos alkotása mellett a Fantom is megvalósult itt, első ízben a helyi művészek elképzelése szerint. Most a The beautiful game című darabjának magyar változatán dolgoznak Szirtes Tamással, Bródy Jánossal, valamint a Madách társulatával. A zeneszerző a bemutatóról szólva azt emelte ki, hogy mindent elkövetnek azért, ne pusztán a szórakoztatásra törekedjen az előadás. Egy sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazta ezt meg, hogy "alkotói együttműködésre" ajánlotta fel darabját: a magyar alkotótársak az alapvonalak megtartásával, nyelvileg és érzelmileg megteremthették a musical közép-európai változatát.

Webber nem kizárólag a Madách Színházzal ilyen elégedett: talán nem csak udvariasságból mondta lapunknak, hogy az Uránia mozi egy pillanat alatt elnyerte a tetszését. A filmet ajánló beszédét is ezzel a megjegyzéssel kezdte: Az Operaház fantomját akár ebben az épületben is leforgathattuk volna.

A színpadról lelépve azonban rögtön elhagyta az épületet.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.