Klasszikus

Füttykoncert Webbernek is

2005.03.17. 00:00
Ajánlom
Úgy tűnik, új divat a füttyögés, a bekiabálás, akárcsak a vörös szőnyeges díszbemutatók - Az Operaház fantomja magyarországi premierjén mindkettőből bőségesen kijutott a musicalek királyaként is emlegetett Sir Andrew Lloyd Webbernek.

A Rákóczi úti filmpalota elé a járda teljes szélességében elhelyezett vörös szőnyeg és kordonok miatt a járókelők dolga tökéletesen ellehetetlenült. Aki az esti sugárút ezen részére tévedt szerda este, először azzal szembesülhetett, hogy világító mellényekben, hátukon "forgalmi zavarelhárítás" felirattal arról győzködik a hetes buszok sofőreit, ugyan guruljanak már előrébb öt-hat métert. A vörös szőnyeg előtt sejtelmesen lassítanak a buszok, akárcsak balesetek közelében, hogy minden egyes utas végigpásztázhassa a szőnyeg szegélyén ácsingózó fotóriportereket, stábokat. Aki tovább akar haladni, kénytelen az útra lépni a járdáról, természetesen csakis megjegyzésekkel tarkítva lehet ezt az áldozatot meghozni. Egyik viccelődik: "de sokan várnak rám", a másik inkább a felettébb kifizetődő zsörtölődést választja: "lehetett volna a szőnyeg kicsit rövidebb is, hogy az a …".

Hollywood a pesti flaszteren - újra bebizonyosodott: viccnek is rossz. Taxival érkeznek a magyar "sztárok", elsősorban a szappanoperák és Az Operaház fantomját műsorán tartó Madách Színház színészei. A vakuk villogása - természetesen - nem a művészet, inkább a hírnév nagyságát jelzi. Tömeg persze sehol, a fotósok hada mögött két-három tinédzser autogramot gyűjt, a civilek jó része csak a sarki közért záróráját igyekezett elcsípni. Mikor már fölvonult a magyar musical-ipar éppen szabadnapos színe-java, érkezik Webber, aki beszédre készül a filmpremier előtt.

Ebben a pillanatban fütyülés, kiabálás és méltatlan szövegek ütik meg fülünket. "Engem is fotózzál öreg, én is sztár leszek, vazze…" és ehhez hasonlók. Az Uránia Filmszínház épületének fölső emeletein fiatalok kis csoportjai üvöltöznek kivetkőzve önmagukból, megfeledkezve leendő szakmájuk méltóságáról, súlyáról, tisztességéről. Az ablaksorok közt hatalmas betűkkel áll: Színház- és Filmművészeti Egyetem. Nagyszerű előadás volt, legalább nem köpködtek.

Webbernek persze mindez fel sem tűnik: amint kiszállt az autóból, egyik riportertől a másikhoz viszik a zeneszerzőt. Azonnal kiderült, nem nézi végig a vetítést, a köszöntő szöveg után rögtön távozik. A vörös szőnyegen az újságírók kérdésére válaszolva elsősorban a filmről beszélt, melyre hihetetlenül büszke, és nagyon örül neki, hogy végre megvalósulhatott régóta dédelgetett álma, hogy Az Operaház fantomjából készült musicalt filmre viszik. Lapunk kérdésére elmondta, egyenesen a Madách Színházból érkezett, ahol hetek óta zajlanak a Volt egyszer egy csapat című darabjának próbái. Andrew Lloyd Webber kifejtette, hogy igazán elégedett a Madách csapatával, mert technikailag és művészileg is tökéletesen megfelelnek a XXI. század követelményeinek. "Nagyszerű, felkészült, tehetséges színházi szakemberekkel volt alkalmam megismerkedni, minden alkalommal, amikor csak Budapestre jöttem." Webbert magyarországi munkái elsősorban a Madách Színházhoz kötik, legtöbb darabját azon a színpadon mutatták be a korábbiakban - a sor még a nyolcvanas években a Macskákkal kezdődött. Azóta számos alkotása mellett a Fantom is megvalósult itt, első ízben a helyi művészek elképzelése szerint. Most a The beautiful game című darabjának magyar változatán dolgoznak Szirtes Tamással, Bródy Jánossal, valamint a Madách társulatával. A zeneszerző a bemutatóról szólva azt emelte ki, hogy mindent elkövetnek azért, ne pusztán a szórakoztatásra törekedjen az előadás. Egy sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazta ezt meg, hogy "alkotói együttműködésre" ajánlotta fel darabját: a magyar alkotótársak az alapvonalak megtartásával, nyelvileg és érzelmileg megteremthették a musical közép-európai változatát.

Webber nem kizárólag a Madách Színházzal ilyen elégedett: talán nem csak udvariasságból mondta lapunknak, hogy az Uránia mozi egy pillanat alatt elnyerte a tetszését. A filmet ajánló beszédét is ezzel a megjegyzéssel kezdte: Az Operaház fantomját akár ebben az épületben is leforgathattuk volna.

A színpadról lelépve azonban rögtön elhagyta az épületet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.