Klasszikus

Fúvós mesterművek

2014.03.27. 08:02
Ajánlom
Fúvószenei csemegékkel várják a zenekedvelőket a Kodály Filharmonikusok a debreceni Bartók teremben. Hadady László oboaművész két alkalommal, március 28-án és április 3-án vezényli a zenekart.

A kiváló oboista március 24-étől tartott szakmai napokat a Kodály Filharmonikusok zenészeinek. A kurzus zárásaként két koncerten is fellép Debrecenben. A március 28-i koncert műsorán Dvořak: d-moll és Mozart: B-dúr szerenádja hangzik el Hadady László közreműködésével. Az oboák Stradivarijának tartott Lorée Royalon játszó művész az április 3-i koncerten Mozart Prágai szimfóniája és Kodály Galántai táncok című műve mellett két nagyszerű versenyművet, - Mozart C-dúr és Hidas Frigyes I. oboaversenyét - szólaltat meg a különleges hangszeren.

Hadady László Kányási József debreceni növendékeként került a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Kurtág György zeneszerző volt rá a legnagyobb hatással. 1979-ben kapta meg oboaművészi és tanári diplomáját. 1976-80 között a Ferencsik János vezette Magyar Állami Hangversenyzenekar, majd 1985-től az 1975-ben alapított Nielsen fúvósötös tagja volt. 1980-tól Pierre Boulez párizsi kamarazenekarának szóló oboásaként játszott. Rendszeresen fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Párizsi Opera Zenekarával, a Francia Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Budapesti Fesztiválzenekarral is. Szólistaként angol, francia, német, argentin és magyar zenekarokkal szerepelt. 1995 óta a Párizsi Zeneakadémia kamarazene és pedagógia tanára. Hadady László eddig több mint 2000 koncerten lépett már fel a világ 45 országában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.