Klasszikus

Fúziós energiák – beszámoló az idei MVM ZENERGIA koncertről

2022.09.12. 18:55
Ajánlom
Hetedik alkalommal hallhatta és láthatta a közönség augusztus 27-én az MVM által életre hívott ZENERGIA koncertet, amelynek 2022-ben az Erkel Színház adott otthont. Idén különösen sokrétűre sikerült az est, ahol Rúzsa Magdolna, Balázs János és a Concerto Budapest, Keller András irányításával, a különféle, elsőre egymástól távol esőnek tűnő zenei műfajok találkoztatására tett kísérletet, nem is eredménytelenül. Az est bevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

A koncert folyamán magyar népdalok, valamint Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Edith Piaf, Patrick Abbey vagy épp az AC/DC szerzeményei szólaltak meg többek közt Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, illetve Szentpáli Roland Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző átiratában, amelyek nemcsak új megvilágításba helyezték a dalokat, darabokat, de az új hangszerelés által érezhetően közelebb is hozták őket egymáshoz, és minden bizonnyal a közönséghez is. Balázs János már a korábbi MVM ZENERGIA koncertek alkalmával is hangsúlyozta, hogy a cél a határok elmosása, a könnyűnek és komolynak nevezett műfajok összehozása, ötvözése. Az eseményen a klasszikus és könnyűzene, a jazz, a francia sanzon, a rock és a népzene is helyet kapott.

„Az MVM célja ezzel a koncerttel elsősorban az, hogy minden korosztályt képes legyen megmozgatni.

Tudjuk, hogy az idősebb generáció a klasszikus zene rajongója, de szeretnénk, ha a fiatalabbakhoz is közel kerülne. A műfaji találkozások ebben segítenek, és az idei koncerten ez különösen igaz. Úgy gondolom, fontos éreztetnünk, hogy egyrészt a különféle zenék egy tőről fakadnak, másrészt pedig, hogy a művészetnek elsősorban értéket kell képviselnie” – mondta el Balázs János.

ConcertoBudapest-101124.jpg

MVM ZENERGIA koncert, színpadon a Concerto Budapest (Fotó/Forrás: MVM Zrt.)

A koncert házigazdája idén is Bősze Ádám volt, aki a maga provokatív stílusában a koncert egésze alatt humoros, néhol pedig a valóságtól kissé elrugaszkodott történetekkel szórakoztatta a közönséget a különféle zeneszámok között. A szervező, az MVM Zrt. részéről Dr. Czepek Gábor elnök-vezérigazgató mondott köszöntő beszédet, amelyben szólt a kultúra támogatásának, valamint a jótékonykodásnak a fontosságáról, továbbá arról a három alapelvről – hit, állhatatosság és együttműködés –, amely az MVM szemléletét meghatározza, és szerinte ennek a koncertnek a mottója is lehetne. „Úgy gondoljuk, hogy a zene képes kiemelni minket a ma realitásából, és segítségével képesek vagyunk könnyebben egyensúlyt találni, ezért is tartjuk fontosnak régóta a zene támogatását.”

Az MVM idén is jótékony célra ajánlotta fel a jegyeladásból befolyt teljes összeget.

A közönség július 29. és augusztus 27. között szavazhatott arról, mely szervezethez kerüljön a támogatás. A legtöbb szavazatot idén a Nem Adom Fel Alapítvány kapta, amelynek elsődleges célja, hogy a társadalom hátrányos helyzetű tagjai – fogyatékossággal élő személyek, tanulásban akadályozottak, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok stb. – számára lehetőséget teremtsen arra, hogy újra tudják értelmezni a helyüket és küldetésüket a világban.

DrCzepekGaborazMVMZrtelnok-vezerigazgatoja-NemAdomFelAlapitvany-101124.jpg

Dr. Czepek Gábor, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója átadja a támogatást a Nem Adom Fel Alapítvány részére (Fotó/Forrás: MVM Zrt.)

Az egyedülálló zenei élményt tovább fokozta, amikor Balázs Jánoshoz és a Keller András vezette Concerto Budapesthez csatlakozott a színpadon Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekesnő, dalszerző, aki a két Liszt-darabon, illetve a Brahms-táncokon kívül minden zeneszámban megvillanthatta énekesi képességeit. Hangja tiszta és sallangmentes volt az olyan népdalok megszólaltatásakor, mint az Elindultam szép hazámbúl vagy a Lassan, kocsis, míg dögösen és ércesen szólt az AC/DC legnagyobb slágere, a Highway to Hell alatt. A közönség egyre inkább oldódni látszott a koncert előrehaladtával, és a zeneszerzők életéről be-beiktatott történetek, illetve

a Balázs Jánossal a koncert céljáról és hátteréről lezajlott rövid beszélgetés meghozta a kedvet az intenzívebb tetszésnyilvánításhoz, amely eleinte az ütemes tapsolásról, a ráadásdarabok előadása közben pedig már az állva tombolásról szólt.

„Nem játszottam korábban könnyű műfajokban, de ez a »könnyű« kifejezés csalóka, mert bár könnyedén kell csinálni, hosszú út vezetett idáig, keményen kellett dolgozni ahhoz, hogy jól működjön. Balázs János, valamint Szentpáli Roland átiratai fantasztikusak, Rúzsa Magdi pedig gyönyörűen énekel, igazi kikapcsolódás, feltöltődés a velük való munka a Concerto Budapest számára. És ez egy gyönyörű magyar műsor, nagyszerű zenékkel, és akárcsak Lisztnek, nekünk is feladatunk az, hogy megismertessük a világgal a magyar zenéket” – mondta el Keller András a koncerttel kapcsolatban.

MVMZenergia2022-ErkelSzinhaz-101125.jpg

MVM ZENERGIA koncert az Erkel Színházban (Fotó/Forrás: MVM Zrt.)

Az est első csúcspontja egyértelműen Liszt Magyar fantáziája volt, amelyben Balázs János kibontakoztathatta improvizációs képességeit, és a Concerto Budapest is a maga teljességében szólt, igazán éreztetve azokat a jegyeket, amelyekért olyan sokan szeretik a zenekart: a líraiságot, a koncentráltságot és következetességet. A második csúcspont a ráadás alkalmával megismételt AC/DC-sláger volt, ahol Rúzsa Magdolna a leginkább fölszabadultan énekelt, teljesen szabadjára engedve a hangját.

A koncertet ez alkalommal is látványos fényfestés egészítette ki, amely inkább volt klasszikus, mint újító, bár megjelent a természetközeliség és néhol az absztrakció is. Budapest mellett öt vidéki városban, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen is élőben, ingyenesen nyomon követhette a közönség a hangversenyt óriáskivetítőkön, így rekordszámú néző lehetett részese az élménynek országszerte. A vidéki helyszíneken olyan különleges kiegészítő programok várták az érdeklődőket, mint Debrecenben a Cívis Consort vonósnégyes, Tordai Zoltán és zenekara, valamint Varga Klára Jászai Mari-díjas színművész közös műsora, Miskolcon a Rutkai Bori Band, valamint a The Pastorz koncertje, Pécsen Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell „ZeneMűvek” című formációjának fellépése, Szegeden Balázs-Piri Soma zongoraművész, majd a SzegEd TRombone ENsemble harsonaegyüttes hangversenye, Szombathelyen pedig Kiss Márton zongoraművész, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeiből megalakult kamarazenei formációk koncertjei.

A 2022-es MVM ZENERGIA koncert, ahogyan arra Keller András is utalt, igazi örömjáték volt. A közönség olyan sokoldalú művészeket hallhatott, akik a saját területükön kívül más zenei műfajokban is otthonosan érzik magukat, és akik együttműködve új oldalukról mutatták meg a klasszikusnak számító műveket.

Fejléckép: Balázs János, Keller András és Rúzsa Magdolna az MVM ZENERGIA koncerten (forrás: MVM Zrt.)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.