Klasszikus

Gabriel Fauré

2004.11.01. 00:00
Ajánlom
A francia zeneszerző 1845. május 12-én született Pamiers-ban. 1854-től ’64-ig a párizsi École Niedermeyer-ben Saint-Saëns tanítványa, 1866-tól ’70-ig a rennes-i St-Sauveur templom orgonistája volt. 1871-től ismét Párizsban élt, az École Niedermeyer tanára lett, és a St-Honoré d’Eylau és St-Sulpice templomban orgonált.

1877-től a párizsi St-Madeleine templomban karmesterként alkalmazták, ahol 1892-től a zenetanításra is felügyelt. 1896-ban a St-Madeleine karmesteri állása helyett annak orgonistája lett, valamint Massenet utódjaként a párizsi Conservatoire egyik zeneszerzés-osztályának tanára lett, tanítványai (többek között Koechlin, Schmitt, Ravel) révén jelentősen befolyásolta az új francia zene fejlődését. 1903-tól a Figaro zenei tudósítója volt, eközben egyre súlyosbodó fülbetegség gyötörte. 1905-től 1920-ig Dubois utódaként a párizsi Conservatoire igazgatását vállalta. 1924. november 4-én halt meg Párizsban.

Számos kísérőzenét komponált Dumas, Haraucourts, Maeterlinck (Pelléas és Mélisande), Clémenceau, Fauchois műveihez, kórusműveket, Messe de Requiem-et, Apollón-himnuszt, két operát (Prométhée, Pénélope), F-dúr és d-moll szimfóniát, gordonka-, valamint hegedűszonátákat, továbbá Napóleon halálának 100. évfordulójára Chant funéraire-t írt. Számos zongoradarabot és -sorozatot alkotott, Beethoven c-moll és Mozart K. 491-es c-moll zongoraversenyéhez kadenciát komponált. Dalait, főleg ciklusait többek között Verlaine, Lerberghe, Mirmont és Brimont verseire írta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.