Klasszikus

Gadó Gábor új lemezei a BMC-nél

2004.11.30. 00:00
Ajánlom
Modern táncok idősebbeknek és haladóknak és The Second Coming címmel két új Gadó Gábor-lemezt jelentetett meg nemrégiben a BMC kiadó. A felvételek a gitáros két különböző, ugyanakkor egymáshoz mégis kapcsolódó oldalát mutatják meg.

A Modern táncok idősebbeknek és haladóknak című album a szerző ironikus, szarkasztikus oldalát mutatja be, bár a ’60-as, ’70-es évek személyes élményeit feldolgozó zeneanyagot átszövi a szeretetteljes visszatekintés hangvétele. A lemez címe a cseh író, Bohumil Hrabal művére utal (Táncórák idősebbeknek és haladóknak), amelynek kapcsán Gadó Gábor a következőket írja: „Talán van némi társadalombírálat is ebben a zenei memoárban, de nem ez a fontos. Megint Hrabalra kell hivatkoznom: ő abból, amit megérint, szentséget csinál. A hrabali mosoly, amivel az élet apró dolgait transzcendálja, nagyon közel áll hozzám, ez az, amit most megpróbáltam a szocializmusbeli emlékeimre rávetíteni.”

A másik Gadó-lemez egy szólóalbum, címe megegyezik William Butler Yeats The Second Coming verscímével, amely költemény az album egyik ihletőjeként jelenik meg. Szinte az összes kompozícióhoz tartozik egy irodalmi forrás, a szerzők nevei magukért beszélnek: Varlam Salamov, Tadeusz Borowski, August Strindberg, Vörösmarty Mihály, Anna Ahmatova, Oszip Mandelstam, Kertész Imre stb. A témaválasztásánál fogva komorabb, ezzel együtt felemelő albumot Gadó Gábor így jellemzi: „A múlt század rémtörténeteiben, a szovjet illetve náci gépies megsemmisítő lágerek iszonyatában kiteljesedni látszik Yeats antikrisztusi jövendölése, ezzel együtt számomra ma is nagyon jól érzékelhető egy „fölkelő szörnyeteg” fenyegetése, egy jelenlévő veszély. A második eljövetel lemezem koncepciójában egy áhítatos leborulás azok előtt az emberek előtt, akiknek a művészetében és sokszor személyes sorsukban a 20. század rettenete jelenik meg, ugyanakkor műveikben, költészetükben gyakran a “legnagyobb szépséggel” találkozom. Ahogy a kompozíciókhoz közvetlenül vagy akár közvetve kapcsolódó prózákban és versekben, úgy az albumon is a borzalom és a gyönyörűség kettős tónusa húzódik végig.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.