Klasszikus

Gadó Gábor új lemezei a BMC-nél

2004.11.30. 00:00
Ajánlom
Modern táncok idősebbeknek és haladóknak és The Second Coming címmel két új Gadó Gábor-lemezt jelentetett meg nemrégiben a BMC kiadó. A felvételek a gitáros két különböző, ugyanakkor egymáshoz mégis kapcsolódó oldalát mutatják meg.

A Modern táncok idősebbeknek és haladóknak című album a szerző ironikus, szarkasztikus oldalát mutatja be, bár a ’60-as, ’70-es évek személyes élményeit feldolgozó zeneanyagot átszövi a szeretetteljes visszatekintés hangvétele. A lemez címe a cseh író, Bohumil Hrabal művére utal (Táncórák idősebbeknek és haladóknak), amelynek kapcsán Gadó Gábor a következőket írja: „Talán van némi társadalombírálat is ebben a zenei memoárban, de nem ez a fontos. Megint Hrabalra kell hivatkoznom: ő abból, amit megérint, szentséget csinál. A hrabali mosoly, amivel az élet apró dolgait transzcendálja, nagyon közel áll hozzám, ez az, amit most megpróbáltam a szocializmusbeli emlékeimre rávetíteni.”

A másik Gadó-lemez egy szólóalbum, címe megegyezik William Butler Yeats The Second Coming verscímével, amely költemény az album egyik ihletőjeként jelenik meg. Szinte az összes kompozícióhoz tartozik egy irodalmi forrás, a szerzők nevei magukért beszélnek: Varlam Salamov, Tadeusz Borowski, August Strindberg, Vörösmarty Mihály, Anna Ahmatova, Oszip Mandelstam, Kertész Imre stb. A témaválasztásánál fogva komorabb, ezzel együtt felemelő albumot Gadó Gábor így jellemzi: „A múlt század rémtörténeteiben, a szovjet illetve náci gépies megsemmisítő lágerek iszonyatában kiteljesedni látszik Yeats antikrisztusi jövendölése, ezzel együtt számomra ma is nagyon jól érzékelhető egy „fölkelő szörnyeteg” fenyegetése, egy jelenlévő veszély. A második eljövetel lemezem koncepciójában egy áhítatos leborulás azok előtt az emberek előtt, akiknek a művészetében és sokszor személyes sorsukban a 20. század rettenete jelenik meg, ugyanakkor műveikben, költészetükben gyakran a “legnagyobb szépséggel” találkozom. Ahogy a kompozíciókhoz közvetlenül vagy akár közvetve kapcsolódó prózákban és versekben, úgy az albumon is a borzalom és a gyönyörűség kettős tónusa húzódik végig.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.