Klasszikus

Gardiner új pozíciója

2013.07.16. 10:04
Ajánlom
Új posztot hoztak létre a Lipcsei Bach Archívumban, amelyet a Bach-interpretáció és -kutatás nagy alakja, Sir John Eliot Gardiner fog betölteni. A karmester, zenetudós, zenekaralapító 2014. január 1-jétől lesz a nemzetközi gyűjtemény és kutatóközpont elnöke - jelentették be Lipcsében.

A 70 éves muzsikus karmesteri feladatai, illetve hazájában, Nagy-Britanniában érvényes felkérései mellett mint a Bach-kutatás nagykövete kerül a lipcsei archívum élére. A város polgármestere, Burkhard Jung felidézte a bejelentéskor, hogy a muzsikusnak a 2013-as Bach Fesztiválon húsvétkor és júniusban nyújtott teljesítménye, valamint a Bach életéről és munkásságáról szerzett mély és tudományosan megalapozott ismeretei teszik ideálissá a választást.

Az elnöki funkciót októberben az archívum és fesztivál mögött álló alapítványnak formálisan még meg kell erősíteni. Az igazgató, a 73 éves Christoph Wolff személyes okokból nyugdíjba vonul, posztjára egykori harvardi doktorandusza, a lipcsei egyetemre 2009-ben professzornak kinevezett Peter Wollny kerül.

Sir John Eliot Gardiner angol dirigens a historikus előadói gyakorlat legelismertebb interpretátorai közé tartozik. 1942. április 20-án született az angliai Fontmellben (Dorset). Tizenöt éves kora óta vezényel. 1964-ben alapította meg a híres Monteverdi Kórust. Diplomájának megszerzése után Thurston Dartnál és Nadia Boulanger-nál tanult Londonban, illetve Párizsban. 1968-ban életre hívta a Monteverdi Zenekart. Tagjaiból később létrejött az English Baroque Soloists; az együttes 1977-ben mutatkozott be az Innsbrucki Régizenei Fesztiválon Händel Acis és Galatheájával.

Hatalmas repertoárját több mint 250 felvétel illusztrálja, amelyekkel számos nemzetközi díjat nyert, a Gramophone-díjat minden más művésznél több alkalommal ítélték neki. 1989-ben a Monteverdi Kórus 25 éves fennállása alkalmából Gardiner világkörüli turnéra indult az együttessel. 2000-ben szervezte meg Gardiner a Bach Cantata zarándoklatot, amelynek keretében valamennyi Bach-kantátát megszólaltatták Európa és az Egyesült Államok különböző templomaiban.

1989-ben - részben korábbi zenészkollégáival - újabb együttest hozott létre: a Forradalom és Romantika Zenekarát (Orchestre Révolutionnaire et Romantique) a 18. század utolsó évtizedeiben keletkezett, illetve 19. századi művek előadására. 1998-ban II. Erzsébet királynő lovagi címmel tüntette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.