Klasszikus

Gardiner új pozíciója

2013.07.16. 10:04
Ajánlom
Új posztot hoztak létre a Lipcsei Bach Archívumban, amelyet a Bach-interpretáció és -kutatás nagy alakja, Sir John Eliot Gardiner fog betölteni. A karmester, zenetudós, zenekaralapító 2014. január 1-jétől lesz a nemzetközi gyűjtemény és kutatóközpont elnöke - jelentették be Lipcsében.

A 70 éves muzsikus karmesteri feladatai, illetve hazájában, Nagy-Britanniában érvényes felkérései mellett mint a Bach-kutatás nagykövete kerül a lipcsei archívum élére. A város polgármestere, Burkhard Jung felidézte a bejelentéskor, hogy a muzsikusnak a 2013-as Bach Fesztiválon húsvétkor és júniusban nyújtott teljesítménye, valamint a Bach életéről és munkásságáról szerzett mély és tudományosan megalapozott ismeretei teszik ideálissá a választást.

Az elnöki funkciót októberben az archívum és fesztivál mögött álló alapítványnak formálisan még meg kell erősíteni. Az igazgató, a 73 éves Christoph Wolff személyes okokból nyugdíjba vonul, posztjára egykori harvardi doktorandusza, a lipcsei egyetemre 2009-ben professzornak kinevezett Peter Wollny kerül.

Sir John Eliot Gardiner angol dirigens a historikus előadói gyakorlat legelismertebb interpretátorai közé tartozik. 1942. április 20-án született az angliai Fontmellben (Dorset). Tizenöt éves kora óta vezényel. 1964-ben alapította meg a híres Monteverdi Kórust. Diplomájának megszerzése után Thurston Dartnál és Nadia Boulanger-nál tanult Londonban, illetve Párizsban. 1968-ban életre hívta a Monteverdi Zenekart. Tagjaiból később létrejött az English Baroque Soloists; az együttes 1977-ben mutatkozott be az Innsbrucki Régizenei Fesztiválon Händel Acis és Galatheájával.

Hatalmas repertoárját több mint 250 felvétel illusztrálja, amelyekkel számos nemzetközi díjat nyert, a Gramophone-díjat minden más művésznél több alkalommal ítélték neki. 1989-ben a Monteverdi Kórus 25 éves fennállása alkalmából Gardiner világkörüli turnéra indult az együttessel. 2000-ben szervezte meg Gardiner a Bach Cantata zarándoklatot, amelynek keretében valamennyi Bach-kantátát megszólaltatták Európa és az Egyesült Államok különböző templomaiban.

1989-ben - részben korábbi zenészkollégáival - újabb együttest hozott létre: a Forradalom és Romantika Zenekarát (Orchestre Révolutionnaire et Romantique) a 18. század utolsó évtizedeiben keletkezett, illetve 19. századi művek előadására. 1998-ban II. Erzsébet királynő lovagi címmel tüntette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.