Klasszikus

Gardiner új pozíciója

2013.07.16. 10:04
Ajánlom
Új posztot hoztak létre a Lipcsei Bach Archívumban, amelyet a Bach-interpretáció és -kutatás nagy alakja, Sir John Eliot Gardiner fog betölteni. A karmester, zenetudós, zenekaralapító 2014. január 1-jétől lesz a nemzetközi gyűjtemény és kutatóközpont elnöke - jelentették be Lipcsében.

A 70 éves muzsikus karmesteri feladatai, illetve hazájában, Nagy-Britanniában érvényes felkérései mellett mint a Bach-kutatás nagykövete kerül a lipcsei archívum élére. A város polgármestere, Burkhard Jung felidézte a bejelentéskor, hogy a muzsikusnak a 2013-as Bach Fesztiválon húsvétkor és júniusban nyújtott teljesítménye, valamint a Bach életéről és munkásságáról szerzett mély és tudományosan megalapozott ismeretei teszik ideálissá a választást.

Az elnöki funkciót októberben az archívum és fesztivál mögött álló alapítványnak formálisan még meg kell erősíteni. Az igazgató, a 73 éves Christoph Wolff személyes okokból nyugdíjba vonul, posztjára egykori harvardi doktorandusza, a lipcsei egyetemre 2009-ben professzornak kinevezett Peter Wollny kerül.

Sir John Eliot Gardiner angol dirigens a historikus előadói gyakorlat legelismertebb interpretátorai közé tartozik. 1942. április 20-án született az angliai Fontmellben (Dorset). Tizenöt éves kora óta vezényel. 1964-ben alapította meg a híres Monteverdi Kórust. Diplomájának megszerzése után Thurston Dartnál és Nadia Boulanger-nál tanult Londonban, illetve Párizsban. 1968-ban életre hívta a Monteverdi Zenekart. Tagjaiból később létrejött az English Baroque Soloists; az együttes 1977-ben mutatkozott be az Innsbrucki Régizenei Fesztiválon Händel Acis és Galatheájával.

Hatalmas repertoárját több mint 250 felvétel illusztrálja, amelyekkel számos nemzetközi díjat nyert, a Gramophone-díjat minden más művésznél több alkalommal ítélték neki. 1989-ben a Monteverdi Kórus 25 éves fennállása alkalmából Gardiner világkörüli turnéra indult az együttessel. 2000-ben szervezte meg Gardiner a Bach Cantata zarándoklatot, amelynek keretében valamennyi Bach-kantátát megszólaltatták Európa és az Egyesült Államok különböző templomaiban.

1989-ben - részben korábbi zenészkollégáival - újabb együttest hozott létre: a Forradalom és Romantika Zenekarát (Orchestre Révolutionnaire et Romantique) a 18. század utolsó évtizedeiben keletkezett, illetve 19. századi művek előadására. 1998-ban II. Erzsébet királynő lovagi címmel tüntette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.