Klasszikus

Gáz és diadal

2004.03.26. 00:00
Ajánlom
Ahogyan csúnya nőkre szokás azt mondani, hogy érdekes, úgy adott érdekes koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a kongresszusi központban. Érdekes műsorválasztással, mert Wagner és a korai Schönberg közé beillesztettek – igaz, kényszerűségből, hogy legyen ideje Marton Évának a két nehéz énekszám között pihenni – egy kis Berliozt. És pont a Gyász és diadal szimfóniát, ami tényleg Berlioz, de nem éppen a legjobb formájában.

A darab állami megrendelésre készült, az 1830-as forradalom áldozatainak áthantolásához, és ez valahogy meg is látszik rajta. Gigászi halottas menettel kezdődik, csinnadrattával végződik, közben meg szózatot mond a harsona a halottak fölött. A helyzetet súlyosbította, hogy dobpergésre egy csapat klarinétos masírozott be a mű kezdete előtt, fehér blúzban, helyre kis kalpagokban, amitől az egész produkciónak lett valami „év vége a zeneiskolában” jellege. A darab idegen elemként vágta ketté a koncertet, hogy miért kellett éppen most előadni, azt valaki biztosan tudja, de a hangverseny alapján nehéz lenne megmondani.

Sokkal-sokkal izgalmasabb volt viszont a két énekes szám. Nemcsak azért, mert tombol a romantika Wagnernél és az ifjú Schönbergnél egyaránt, nemcsak azért, mert jó Mahlert hallgatni akkor is, ha Schönberg írta, de pusztán az interpretáció miatt is. Egyszerűen mondva, Schönberget Marton Éva agyonverte, Wagnert megdicsőítette. Talán ezért játszották el közben a Berliozt: haláltól apoteózisig tartott a koncert.

Az az igazság, hogy voltam főpróbán is, így tudom, hogy a Nemzeti Filharmonikusok legszebb formájukat hozták Schönberg Hat dal op. 8 című művének kíséretében. Érzékenyen, tisztán, kifejezően és nagyon szépen játszotta a zenekar, csak ebből a hangversenyen szinte semmit nem lehetett észrevenni. Felelősként pedig nehéz lenne másra mutogatni, mint Marton Évára. Hangja mélyebb fekvésben szinte elfogy, nem is mindig tiszta a szólama, és Schönberg zenéjének puszta megszólaltatása (bár ez még szabályos, romantikus zene) annyira lefoglalta az energiáit, hogy a tulajdonképpeni interpretációra már nem maradt ereje.

Nyilván elfogultság, tisztelet és hasonlók dolga, hogy ki mire emlékszik ebből a koncertből. Aki akar, gondoljon arra, hogy Marton eltemette Schönberget. Nekem az este arról szólt, hogy ebből a reménytelen helyzetből is föl lehet állni. Az istenek alkonya zárójelenete – mit is mondjak? – nem az este megkoronázása volt, mert nem volt mit megkoronázni. Akkor hát maga volt a korona, csak úgy, a levegőben, és angyalok tartották. Karmester angyal, énekes angyal és zenekari tag angyalok. Hogy honnét indult és hol végződött a darab értelmezése: Kocsis Zoltán és a zenekar interpretációját vette át Marton Éva, vagy őt kísérte a zenekar, azt nehéz lenne pontosan megmondani. Valószínűleg mindkét formájában érvényes lenne az állítás. A zenekar gyönyörűen és erővel játszott, de nem torzult, nem vált harsánnyá, nem nyomta el az énekest, Marton Évából pedig áradt az erő, meg persze a hang is. Ha valaki mostanában nem találja őt, ne is keresse. Lángok közé robogott, lóháton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.