Klasszikus

Gáz és diadal

2004.03.26. 00:00
Ajánlom
Ahogyan csúnya nőkre szokás azt mondani, hogy érdekes, úgy adott érdekes koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a kongresszusi központban. Érdekes műsorválasztással, mert Wagner és a korai Schönberg közé beillesztettek – igaz, kényszerűségből, hogy legyen ideje Marton Évának a két nehéz énekszám között pihenni – egy kis Berliozt. És pont a Gyász és diadal szimfóniát, ami tényleg Berlioz, de nem éppen a legjobb formájában.

A darab állami megrendelésre készült, az 1830-as forradalom áldozatainak áthantolásához, és ez valahogy meg is látszik rajta. Gigászi halottas menettel kezdődik, csinnadrattával végződik, közben meg szózatot mond a harsona a halottak fölött. A helyzetet súlyosbította, hogy dobpergésre egy csapat klarinétos masírozott be a mű kezdete előtt, fehér blúzban, helyre kis kalpagokban, amitől az egész produkciónak lett valami „év vége a zeneiskolában” jellege. A darab idegen elemként vágta ketté a koncertet, hogy miért kellett éppen most előadni, azt valaki biztosan tudja, de a hangverseny alapján nehéz lenne megmondani.

Sokkal-sokkal izgalmasabb volt viszont a két énekes szám. Nemcsak azért, mert tombol a romantika Wagnernél és az ifjú Schönbergnél egyaránt, nemcsak azért, mert jó Mahlert hallgatni akkor is, ha Schönberg írta, de pusztán az interpretáció miatt is. Egyszerűen mondva, Schönberget Marton Éva agyonverte, Wagnert megdicsőítette. Talán ezért játszották el közben a Berliozt: haláltól apoteózisig tartott a koncert.

Az az igazság, hogy voltam főpróbán is, így tudom, hogy a Nemzeti Filharmonikusok legszebb formájukat hozták Schönberg Hat dal op. 8 című művének kíséretében. Érzékenyen, tisztán, kifejezően és nagyon szépen játszotta a zenekar, csak ebből a hangversenyen szinte semmit nem lehetett észrevenni. Felelősként pedig nehéz lenne másra mutogatni, mint Marton Évára. Hangja mélyebb fekvésben szinte elfogy, nem is mindig tiszta a szólama, és Schönberg zenéjének puszta megszólaltatása (bár ez még szabályos, romantikus zene) annyira lefoglalta az energiáit, hogy a tulajdonképpeni interpretációra már nem maradt ereje.

Nyilván elfogultság, tisztelet és hasonlók dolga, hogy ki mire emlékszik ebből a koncertből. Aki akar, gondoljon arra, hogy Marton eltemette Schönberget. Nekem az este arról szólt, hogy ebből a reménytelen helyzetből is föl lehet állni. Az istenek alkonya zárójelenete – mit is mondjak? – nem az este megkoronázása volt, mert nem volt mit megkoronázni. Akkor hát maga volt a korona, csak úgy, a levegőben, és angyalok tartották. Karmester angyal, énekes angyal és zenekari tag angyalok. Hogy honnét indult és hol végződött a darab értelmezése: Kocsis Zoltán és a zenekar interpretációját vette át Marton Éva, vagy őt kísérte a zenekar, azt nehéz lenne pontosan megmondani. Valószínűleg mindkét formájában érvényes lenne az állítás. A zenekar gyönyörűen és erővel játszott, de nem torzult, nem vált harsánnyá, nem nyomta el az énekest, Marton Évából pedig áradt az erő, meg persze a hang is. Ha valaki mostanában nem találja őt, ne is keresse. Lángok közé robogott, lóháton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.