Klasszikus

Geatano Donizetti

2004.11.29. 00:00
Ajánlom
A bel canto korszak (XIX. század első fele) egyik legnagyobb operakomponistája 1797. november 29-én született az itáliai Bergamoban. Rendkívül szegény családból származott. 1806-tól Simon Mayr növendéke volt a bergamói konzervatóriumban: éneket, csembaló- és brácsajátékot tanult. 1814-ben már operákban is énekelt. 1815-17 között Bolognában Mattei oktatta ellenpontra.

Bár az operakomponálást 1816-ban kezdte, bemutatott színpadi műveinek sorát az 1818-as Enrico di Borgogna velencei előadása nyitotta meg. Szövegírója Merelli, akivel további négy opera erejéig 1822-ig dolgozott együtt. Ezt követően Felice Romani, illetve Jacopo Ferretti (1824-től) librettistákkal vette fel a kapcsolatot. Párhuzamosan karmesterként is működött. 1827-ben szerződést kötött Barbaja impresszárióval, miszerint 3 év alatt 12 operát kellett írnia. Ez idő tájt ismerkedett meg Bellinivel, aki közeli barátja lett annak ellenére, hogy a színpadon a két zeneszerző rivalizált egymással.

1832-ben Milánóban mutatták be Elisir d’ amore (Szerelmi bájital) című operáját. Leghíresebb művét, a Lucia Lammermoort 1835-ben írta Nápoly számára, ahol ezekben az években (1834-39) a Real Conservatorio di Musica ellenpont tanára volt. 1840-ben Párizsba ment, hogy ott előadassa Les martyrs című operáját. 1844-ben megbénult. 1847-ben hazaszállították Bergamóba. Itt hunyt el 1848. április 8-án.

Donizetti a legtermékenyebb operaszerzők közé tartozik: 1816 és 1844 között összesen 74 operát komponált. A műveiben megnyilvánuló pszichológiai-drámai vonások Verdire mutatnak előre; neve szorosan egybefonódott a bel canto-val.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.